marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Great Gatsby, pariul de 100 de milioane de $ al regizorului Baz Luhrmann: sacrificiiile pe care le-a facut pentru a reinventa povestea enigmaticului Jay Gatsby

Baz Luhrmann este cunoscut pentru tendinta sa de a face filme riscante, fie din punct de vedere vizual, fie datorita subiectului. The Great Gatsby nu face exceptie, fiind unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale anului. Intr-un interviu acordat publicatiei The Hollywood Reporter, Baz a vorbit despre toate problemele pe care le-a intampinat de-a lungul vietii si chiar despre dorinta de a se sinucide, dar si despre motivul pentru care nu a vrut sa renunte la Jay Gastby si a sa poveste fascinanta.

The Great Gatsby, pariul de 100 de milioane de $ al regizorului Baz Luhrmann: sacrificiiile pe care le-a facut pentru a reinventa povestea enigmaticului Jay Gatsby


Baz Luhrmann a reusit sa atraga atentia tuturor  odata cu filmul Strictly Ballroom (1992), care a devenit un succes international. Dupa aceea a urmat Romeo+Juliet (1996), unde regizorul l-a cunoscut pe Leonardo DiCaprio si si-au inceput relatia de prietenie care continua si astazi. Adevarata faima a cunoscut-o insa o data cu Moulin Rouge (2001), considerat unul dintre cele mai bune filme ale deceniului.


Viata lui Baz seamana cu cea a noului lui erou, Jay Gatsby. Asemenea lui, si regizorul a fost nevoit sa se reinventeze pentru a cunoaste succesul. Nascut in Australia, parintii lui Baz (pe vremea aceea Mark) s-au despartit cand acesta avea doar 12 ani, iar mama lui a fugit in Sydney. Tatal lui era un om foarte strict, care desi avea foarte mare grija de copiii lui, ii punea constant in situatii limita pentru a-i pregati atat mental, cat si fizic, dar avea si probleme mari cu alcoolul.  “Este evident ca am avut parte de o crestere nonconformista.” a declarat Luhrmann dupa ce a povestit cum el si fratii lui au fost lasati in salbaticie ca sa isi gaseasca singuri drumul acasa.

 

 


Cu toate ca isi respecta tatal, Baz a hotarat ca nu mai poate trai in acea atmosfera si la varsta de 15 ani a fugit la mama lui, in Sydney. Asta a reprezentat si inceputul schimbarii lui totale, si-a descoperit pasiunile si a adoptat un alt nume, Mark devenind Baz.


Luhrmann a avut norocul de a regiza Strictly Ballroom, care i-a adus succesul si care i-a permis sa isi selecteze singur proiectele. Dar faima lui a inceput sa scada dupa Moulin Rouge, mai ales dupa esecul inregistrat cu productia Alexander the Great, care nici nu a mai fost lansata, si cu Australia (2008), care a fost intens criticata. Iar problemele lui Luhrmann nu erau doar pe plan profesional: “Era prima oara cand mi-am propus sa fac ceva ce nu puteam termina,” a afirmat el, “si cam in aceeasi perioada aveam si probleme cu conceperea unui copil. A fost cutremurator. Eram pierdut.” a spus Luhrmann, care din fericire are acum doi copii cu sotia lui.

 

 

Acea perioada si-a lasat amprenta asupra regizorului, acesta recunoscand ca au fost momente in care era depresiv si avea chiar intentii suicidale. “A fost o perioada foarte dificila.” a recunoscut Luhrmann. Criticii au fost foarte duri cu el dupa ce a lansat filmul Australia, cu Nicole Kidman si Hugh Jackman in rolurile principale. "Luhrmann este atras de kitsch in mod inevitabil asa cum un urs este atras de miere" au scris cei de la The New Yorker in recenzia lor. Insa, tocmai aceste lovituri l-au facut sa se ridice si sa se apuce de cel mai curajos proiect din cariera lui: "M-am ambitionat sa fac orice pentru a tine vie povestea lui Jay Gastby." a mai spus cineastul, in varsta de 50 de ani, pentru Hollywood Reporter.

 

 


Dar chiar si dupa ce a fost desfiintat de critici si fani, Luhrmann nu s-a lasat invins si a decis ca va isi va asuma cel mai mare risc al carierei – sa regizeze The Great Gatsby. A stiut de la inceput ca il voia pe Leonardo DiCaprio in rolul principal, dar chiar in mijlocul negocierilor cu ceilalti actori, Luhrmann a aflat ca Sony nu mai vrea sa finanteze filmul, dupa ce oferisera 80 de milioane de dolari pentru filmari. Regizorul a fost nevoit sa apeleze la Warner Bros, care au marit bugetul  la peste 100 de milioane de dolari, si sa mute filmarile in Australia pentru a reduce costurile.


Mutarea locatiei a adus si mai multe probleme, de la oprirea filmarilor din cauza conditiilor meteorologice, pana la accidente pe platou. Baz a fost dus la spital dupa ce una dintre camerele suspendate a cazut si i-a spart capul. Chiar si asa, regizorul nu s-a dat batut, si a continuat sa filmeze, facand fata maselor de paparazzi, criticilor si indoielilor.

 

 

 


The Great Gatsby
trebuia lansat in luna decembrie a anului trecut, dar atat Luhrmann cat si Warner Bros au decis ca o premiera in timpul verii e mai potrivita. Filmul va avea premiera pe 10 mai in SUA si va deschide Festivalul de la Cannes pe 15 mai. Despre noua lui productie, Luhrmann a spus ca asteapta parerile criticilor, dar ca el intotdeauna este nesigur cand vine vorba de filmele lui. “Intotdeauna sunt ingrijorat cand cineva spune <<asta este perfect>>. Am dubii; nimic nu este indeajuns de bun.” a spus acesta. Unul dintre motivele pentru care Warner Bros au mutat data lansarii a fost faptul ca DiCaprio si-a mai lansat la inceputul anului un alt film, Django Unchained, asa ca din decembrie, filmul a fost mutat in mai.


The Great Gatsby imbina perfect conceptele de cultura high si low, un stil propriu al lui Luhrmann, precum si elemente modern cu cele interbelice. Regizorul si-a asumat un risc imens cu acest proiect si a recunoscut ca aceasta nu va fi ultima oara. “Dintr-un motiv sau altul, eu sunt casatorit cu riscul.” a spus el regizorul care a facut doar 5 filme in toata cariera lui, dar care a reusit totusi sa cunoasca succesul la nivel international.

 

 

Pentru rolul lui Daisy Buchannan, multe actrite de la Hollywood s-au batut, insa Luhrmann a fost cucerit de Carey Mulligan, pe care DICaprio a numit-o "viitoarea stea a cinematrografiei". Actrita a povestit  ca auditi a fost cu totul speciala. "Eram doar eu cu DiCaprio intr-un atelier din cartierul So Ho din New York si era indreptata o camera 3D spre noi, iar lumea se inghesuia sa ne faca poze. " Actrita a marturisit ca a izbucnit in plans cand a primit vestea cea buna, ca va juca in film, declarand ca si-a dorit enorm de mult aceasta partitura.

 

The Great Gastby il aduce iarasi pe Leonardo DiCaprio in rol principal intr-o poveste de dragoste impresionanta, insa actorul spune ca este mai mult decat atat: "Imi aduc aminte cand am citit cartea in liceu, ca imi lasa sentimentul de dragoste neimplinita, lipsita de speranta. Nu am vazut acea goliciune din sufletul lui Jay Gatsby. El se concentra pe dragostea fata ade aceasta femeie, dar oare o iubea cu adevarat? Atunci cand o tine in brate, este suficient?" a spus actorul pentru Hollywood Reporter.

 


"Il cunosc pe Leonardo de cand avea 19 ani, imi este prieten. cand l-am cunoscut era un baiata talentat, azi este un barbat implinit si care stie perfect cum sa fie stapan pe viata sa. Si ia in serios doar doua lucruri, actoria si mediul inconjurator". Baz Luhrmann spune ca nu se teme sa isi asume riscuri, insa considera ca timpul este cel mai mare inamic al omului. "Simt ca timpul meu este limitat, e un sentiment pe care l-am avut dintotdeauna. Nu mi-e frica de moarte, dar imi doresc sa apuc sa mai fac alte lucruri pana in acel moment."

 

The Great Gatsby, in format 3D, ajunge si in Romania pe 17 mai.

 

 



Modifică setările cookies