The Hobbit devine unul dintre cele mai mari succese de box-office din 2012. Numai vineri seara, filmul lui Peter Jackson a strans 37.5 milioane de dolari in SUA, iar la nivel mondial a facut 94 de milioane de dolari si se asteapta ca la finalul weeekendului, pelicula sa stranga intre 85 si 100 de milioane de dolari doar in SUA si sa inregistreze un record: cele mai bune incasari la debut in luna decembrie din toate timpurile.
The Hobbit scrie deja istorie, cu incasari mondiale de 94 de milioane de dolari in doar o zi. Asa cum era de asteptat, fanii seriei Lord of The Rings au revenit si ei in Middle-earth si au dat buzna in cinematografe.
Succesul nebun pe care il are filmul lui Peter Jackson i-a facut pe analisti sa se intrebe daca The Hobbit poate ajunge cea mai buna franciza din toate timpurile si cel mai mare film inspirat de romanele lui Tolkien.
Producatorii de la Warner Bros sunt entuziasmati de succes insa nu cred in cifre colosale. "Oricine isi imagineaza ca poate face 120 de milioane de dolari in primul weekend uita ca suntem in mijlocul lui decembrie. Sigur ca filmul are o baza de fani colosala, dar nu sunt ca fanii Hunger Games, de exemplu, care trebuie sa vada filmul imediat. Warner Bros tinteste catre un succes financiar pe termen lung" au spus reprezentantii studioului pentru The Wrap.
E clar totusi ca The Hobbit va inregistra cele mai bune cifre din istorie pentru luna decembrie, dupa I am Legend si Avatar, filmele care detineau recordul la incasari, cu 77 de milioane de dolari fiecare la debut. Cei de la The Wrap sustin ca The Hobbit va fi cel mai mare film inspirat de J.R.R. Tolkien si explica motivele pentru care filmul, singur, ar putea strange 1 miliard de dolari incasari.
Asteptarea: Au trecut 9 ani de la ultimul film din seria LOTR, The Return of the King, asa ca pofta fanilor de a reveni in taramul mitic al lui Jackson este foarte mare. Fanii au fost bombardati cu o campanie de promovare foarte buna derulata pe canalele de socializare si in mediul online in general, inca de acum un an. Plus ca The Return of the King, ultimul film din seria Stapanul Inelelor, a fost cel mai popular dintre ele, a primit 11 nominalizari la Oscar si a plecat acasa cu toate cele 11 premii, inclusiv pentru cel mai bun film.
Tehnica 3D: The Hobbit este primul film plasat in universul Lord of the Rings care poate fi vizionat in 3D si 3D IMAX, dar si primul film din istorie realizat cu 48 de cadre pe secunda, o tehnica revolutionara. Biletele la spectacole 3D sunt mai scumpe, deci automat se va simti diferenta si la box-office.
Piata internationala: Toata trilogia LOTR a avut un succes si mai mare in afara Americii. In SUA incasarile au fost doar 35% din suma totala. The Hobbit va fi vazut in 55 de tari, insa cele mai mari incasari le vor lua de pe cele 7 piete majore. China, Rusia sau Brazilia aveau doar o parte din cinematografele de care dispun acum in 2003, cand se lansa Return of The King si au fost tarile straine care au adus cele mai mari incasari pentru film, un total de 742 de milioane de dolari.
Chiar daca filmul n-a fost primit cu acelasi entuziasm de catre critici, iar tehnica cu 48 de cadre pe secunda a fost criticata, fanii n-au tinut cont si au ramas fideli filmului si s-au dus sa-l vada fara nici un fel de rezerva. In Romania, in primul weekend de lansare, toate biletele au fost epuizate.
"Au trecut aproape 10 ani de la ultimul film Lord of the Rings, asa ca stim ca aceasta premiera va fi un eveniment in sine, nu ne temem" au spus cei de la Warner Bros pentru The Wrap. Primul film The Hobbit a avut un buget alocat de 225 de milioane de dolari, iar intreaga franciza ar putea costa 1 miliard de dolari.
Cei de la Forbes considera ca triloga The Hobbit poate ajunge cea mai mare din toate timpurile. Lord of the Rings se afla pe locul 9, cu incasari de 2.9 miliarde de dolari, in timp ce Harry Potter ramane franciza lider, cu incasari de 7.7. miliarde de dolari si 8 filme, conform BoxofficeMojo.com.
Forbes scrie ca daca trilogia The Hobbit ar face incasarile pe care le-a facut trilogia Lord of The Rings, impreuna ar ajunge la incasari de aproape 6 miliarde de dolari, deci franciza LOTR ar putea ajunge pe locul 2. Cei de la Forbes considera ca trilogia The Hobbit face parte din franciza Lord of The Rings pentru ca e plasata in acelasi univers si povestea are legatura strans cu cea din Stapanul Inelelor.
Pe locul 3 acum se afla seria James Bond, care are cumulate incasarile a 23 de filme, intinse pe 5 decenii.E sigur ca The Hobbit va trece peste Twilight in acest clasament, in care seria cu vampiri ocupa locul 8, cu incasari de 3 miliarde de dolari. Ca sa se intample asta, The Hobbit trebuie sa stranga doar 310 milioane de dolari, un lucru foarte usor de realiza tinand cont cifrele din primele zile.
Tot cei de la Forbes au realizat o analiza asupra impactului economic si nu numai al seriei LOTR si The Hobbit asupra Noii Zeelande, tara unde s-au filmat toate filmele. Inca din 2001, toti stim ca Noua Zeelanda este tara unde s-a turnat Lord of The Rings.
Gregg Anderson, care se ocupa de analiza pietelor de marketing pentru Tourism New Zeeland a spus: "Am vazut o crestere de 50% in turism dupa lansarea seriei Lord of the Rings. Sunt sigur ca a avut un impact important, dar nu e singurul factor" a spus acesta pentru Forbes.
Cea mai mare moda este acum in Noua Zeelanda vizitatul locurilor unde s-a filmat celebra trilogie. Toate generatiile de varsta sunt cucerite de aceste peisaje si vor sa afle povestile din spatele locurilor fermecate. In acest moment, turismul este a doua cea mai mare industrie in Noua Zeealanda, dupa cea a produselor lactate.
Insa nu doar turismul a fost reinviat de Peter Jackson, ci s-au creat noi locuri de munca si studiouri ca Weta Workshop, Stone Street Studios, Park Road Post Production, cu care s-au facut filmele.Guvernul Noii Zeelande este foarte recunoscator acestei trilogii si lui Peter Jackson, motiv pentru care a decis sa lanseze timbre postale cu personajele din film si monede cu fetele personajelor, toate putand fi folosite pe piata. Locuitorii Noii Zeelanda, 4.4 milioane de oameni, adora aceste filme si se implica fiecare cum poate. "In timpul bataliei din The Return of The King, am recunoscut calul nepoatei mele", a spus Anderson.
The Hobbit poate fi vazut si in Romania, de pe 14 decembrie.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.