Aglomeratia din aceasta vara din cinematografele americane a adus surprize in box-office. Satui de super eroi si filme de actiune repetitive, americanii au ales in schimb productii cu bugete restranse, ca cele doua horror-uri The Conjuring sau The Purge care au debutat mai bine decat productii costisitoare ca The Lone Ranger, White House Down sau R.I.P.D.
Cu un buget de 20 de milioane de dolari, The Purge a avut un debut in forta, avand incasari de 41,5 milioane de dolari, cu mult mai mult decat productiile de peste 100 milioane de dolari, R.I.P.D., Pacific Rim, The Lone Ranger, White House Down si After Earth. Acesta este doar unul dintre filmele horror care au facut senzatie in box-office-ul din 2013, scriu cei de la Hollywood Reporter, in care analizeaza situatia box-office-ului american in aceasta vara.
Week-end-ul trecut, productia cu buget redus a celor de la New Line si Warner Bros., The Conjuring, a realizat incasari de 41,5 milioane de dolari, cu mult mai mult decat se anticipa si cu mult mai mult pese cele 12,8 milioane de dolari incasate de megaproductia R.I.P.D., dar si decat RED 2, care a avut in week-end incasari de 18,5 milioane de dolari.
In plus, The Conjuring a depasit fara nici o problema sumele obtinute de filme celebre precum Pacific Rim (37,2 milioane de dolari), The Lone Ranger (29,2 milioane de dolari), After Earth (27,5 milioane de dolari) si White House Down (24 milioane de dolari).
Regizat de James Wan, The Conjuring a urmat succesului avut de The Purge, care in week-end-ul de deschidere din 7-9 iunie a realizat incasari de 34,1 milioane de dolari, depasind lejer comedia The Internship (17,4 milioane de dolari), cu Vince Vaughn si Owen Wilson. Bazat pe o poveste reala, The Conjuring ii aduce in prim plan pe Vera Farminga si Patrick Wilson in postura de investigatori de paranormal care ajuta o familie terorizata de forte intunecate. Alaturi de cei doi mai joaca si Lily Taylor si Ron Livingston intr-un film care a primit recenzii favorabile si un punctaj A din partea CinemaScore.
Unul dintre motivele pentru succesul filmelor horror poate fi reprezentat de pasiunea din ce in ce mai mare a femeilor pentru thrillere. Din totalul de bilete cumparate la The Conjuring, 53% dintre acestea au fost achizitionate de femei. De obicei, producatorii se feresc sa lanseze vara acest gen de filme, pentru ca este cunoscut ca fiind sezonul blockbusterelor si atunci se tem ca micile productii sa nu fie abandonate total. Cei de la Hollywood Reporter sustin ca aceasta regula s-ar putea schimba datorita acestor doua productii care au demonstrat in 2013 ca publicul inca mai cauta ceva diferit si nu doar povesti cu super eroi. Ambele filme au realizat recorduri cu sumele incasate, cele mai bune pentru genul horror interzis minorilor.
"A fost o miscare indrazneata din partea noastra sa lansam filme ca The Conjuring chiar in mijlocul verii. Asta inseamna ca publicul inca mai cauta povesti originale, care au la baza si un sambure de adevar. Aspectul real al acestui horror te ingrozeste si cred ca asta i-a atras pe cei mai multi" a spus Jeff Goldstein, seful executiv al departamentului de distributie in cadrul Warner Brothers. "
The Purge, thrillerul horror cu Ethan Hawke, in care crima este permisa o singura noapte pe an, a lovit box-office-ul: cu doar 3 milioane de dolari buget, The Purge a facut incasari globale de 76.4 milioane de $. La inceputul anului, un alt horror a luat fata altor productii cu pretentii: Mama, cu Jessica Chastain a strans incasari de 32 de milioane de dolari la debut, lasand in urma thrillerul Broken City, care beneficia de numele a trei mari actori pe afis: Mark Wahlberg, Russell Crowe si Catherine Zeta-Jones.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.