marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

TIFF 2012. Trofeul Transilvania a fost castigat de Oslo - 31 august, o poveste cutremuratoare despre fragilitatea vietii. Vezi pe cine a premiat publicul

Sambata seara,  a avut loc la Teatrul National din Cluj gala de inchidere a celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Transilvania . Dupa opt zile pline de proiectii, evenimente speciale, concerte, lansari si masterclass-uri, TIFF-ul si-a ales castigatorii.

TIFF 2012. Trofeul Transilvania a fost castigat de Oslo - 31 august, o poveste cutremuratoare despre fragilitatea vietii. Vezi pe cine a premiat publicul

Trofeul Transilvania a fost castigat la TIFF 2012 de Oslo - 31 august al norvegianului August Joachim Trier. Filmul a mai primit si premiul pentru cel mai bun scenariu.

Oslo - 31 august  care fost nominalizat la Cannes anul trecut la categoria Un Certain Regard prezinta povestea lui Anders, un dependent de droguri si este o metafora despre fragilitatea si aparenta lipsa de sens a existentei noastre. Drama lui este drama unui tanar de 34 de ani al carui esec s-a transformat in depresie, consum de droguri si alcool si care e bantuit de toate oportunitatile pe care le-a irosit in viata.

Cu toate acestea fantomele greselilor din trecut se vor lupta cu sansa dragostei si posibilitatea unei noi vieti. Premiul i-a fost inmanat lui Laurentiu Merisan, reprezentantul distribuitorului Independenta Film, de catre actrita Geraldine Chaplin, onorata cu Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2012 Filmul va putea fi vazut in cinematografe in Romania din aceasta toamna.


 


Un alt film popular al serii a fost pelicula Chapiteau Show regizata de rusul Sergey Loban care a primit Premiul special al juriului, in valoare de 1.500 de euro, dar si premiul publicului aflat la Cluj. Chapiteau Show prezinta patru istorii ale unor 4 personaje care se deruleaza in paralel si care se intersecteaza in diverse clipe ale existentei lor.


Premiul Zilelor Filmului Romanesc l-a obtinut lung metrajul Toata lumea din familia noastra, de Radu Jude. Filmul trateaza cu umor povestea trista a unui tata si a fiicei lui, care vor sa petreaca impreuna o vacanta ca-n rai, insa deocamdata sunt prinsi in iadul relatiilor de familie de pe pamant.

Premiul publicului pentru cele mai urmarite filme din afara competitiei au mers pentru filmul 3D Hugo al lui Martin Scorsese, castigator a cinci Oscaruri in 2011. Pe locul 2 s-a clasat Nunta de piatra al lui Dan Pita. Considerat unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, acesta a fost aniversat la 40 de ani de la lansare.

Pe primul loc s-a clasat filmul Ursul urias al regizorului Esben Toft Jacobsen. Cele mai votate filme din competitie au fost pe locul III, Lena, o coproductie Olanda-Belgia realizata de Christophe Van Rompaey si care s-a aflat la egalitate cu Oslo - 31 august al norvegianului August Joachim Trier. Pe locul 2 s-a clasat A doua sotie a austriacului Umut Dag in timp ce, filmul cel mai votat de catre public din competitie a fost Chapiteaux Show.

Premiul pentru cea mai buna imagine, in valoare de 5.000 de euro, oferit de Kodak, pentru pelicula De jueves a domingo o coproductie Chile-Olanda in regia lui Dominga Sotomayor Castillo. De asemenea, scurtmetrajul "Hope" (Canada), a obtinut premul pentru cel mai bun scurtmetraj la sectiunea Umbre. Premiul pentru cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, a fost acordat actorului Kim Cold, din filmul Teddybear (Danemarca).

Actorul Ion Caramitru a fost distins cu premiul pentru inreaga cariera, ocazie cu care a declarat: “Singurele lucruri pe care un actor le ia cu el in viata de apoi sunt aceste clipe care nu pot fi masurate. Avem o viata perisabila, pana şi filmele se invechesc", a spus Caramitru.

Geraldine Chaplin a fost distinsa cu premiul pentru intreaga cariera. "E o mare onoare sa fiu aici, sa primesc acest premiu. Acest festival este foarte misto", a declarat artista, spunand cuvant misto in romaneste.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies