marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Tom Cruise implineste 50 de ani. 15 filme care l-au transformat intr-unul dintre cele mai mari staruri din cinematografia mondiala 

Tom Cruise, unul dintre cele mai mari staruri de film din America, implineste 50 de ani. Desi perioada este una nefasta, actorul fiind in plin divort de Katie Holmes, cinefilii nu pot trece cu vederea cele mai bune momente din cariera sa de peste 3 decenii, plina din filme legendare.

Tom Cruise implineste 50 de ani. 15 filme care l-au transformat intr-unul dintre cele mai mari staruri din cinematografia mondiala

Galerie foto: Cele mai bune 15 filme din cariera lui Tom Cruise!


In 1983, un actor de 21 de ani stralucea in Risky Business, alaturi de Rebecca de Mornay. Acela era un Tom Cruise indraznet si sigur pe el, care parea sa stie ca in scurt timp va deveni un super star al cinematografiei americane.

 

 

Dupa 3 ani, Cruise atingea norii si culmile celebritatii in Top Gun, poate filmul de referinta al carierei sale. La nici 24 de ani, Cruise era nu doar un star de box-office, ci si idolul a milioane de americani.

 

Carisma, perseverenta si talentul i-au adus in urmatorii 10 ani filme cu un succes fenomenal la public, printre care The Color of Money (1986), Rain Man (1988), Born on the Fourth of July (1989), Days of Thunder (1990), A Few Good Men (1992), The Firm (1993),  Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), Mission: Impossible (1996), Jerry Maguire (1996).
 


Galerie foto: Imagini din cariera lui Tom Cruise!


 

1996 a fost un an de exceptie pentru Cruise, care a facut unul dintre cele mai bune roluri ale sale in Jerry Maguire, un film cu 5 nominalizari la Oscar si o statueta primita pentru rol secundar - Cuba Gooding Jr.- si a primit un rol intr-o franciza exceptionala, Mission Impossible.  In 2012, actorul a revenit in serie, cu Mission Impossible: Ghost Protocol, pelicula cu cel mai mare succes din franciza, incasand 693 de milioane de dolari la nivel mondial si l-a repus pe Cruise pe lista celor mai mari staruri de box-office din lume.


 

Din 1999 si pana in 2002, intr-o perioada in care a trecut prin divortul de a doua sotie, Nicole Kidman, Cruise a ales sa joace in filme destul de controversate si mai ciudate ca Eyes Wide Shut, Vanilla Sky si Minority Report.

 

In 2005, Tom Cruise a lucrat alaturi de Steven Spielberg la War of the Worlds, care a devenit al doilea mare hit de box-office din cariera sa, dupa Mission Impossible (1996). In ultimii ani, Cruise  a jucat in Collateral, Valkyrie, The Last Samurai sau Knight and Day, ultimul fiind criticat aspru de catre specialisti.


 

 

Si totusi, in 2012 actorul a demonstrat ca inca este unul dintre cei mai puternici oameni de la Hollywood, cand a revigorat complet franciza Mission Impossbile. Pentru ca Ghost Protocol a avut un succes enorm, producatorii au anuntat deja ca se face si Mission Impossbile 5, evident, tot cu Tom Cruise.

 

 

Tom Cruise s-a nascut pe 3 iulie 1962 in Syracuse - New York intr-o familie extrem de religioasa. Ambitia lui din copilarie era sa devina preot, asa ca la varsta de 14 ani s-a inscris la un seminar franciscan. In perioada liceului acesta a inceput sa fie atras de actorie asa ca a renuntat la scoala si, la 18 ani, s-a mutat in New York pentru a-si atinge visul de a deveni actor. Desi nu prea inalt si nici de o frumusete iesita din comun, Cruise a reusit sa obtina simpatia publicului inca de la primul rol din "Endless Love"(1981).


Tom Cruise a fost de trei ori nominalizat la Premiile Oscar: in 1990 pentru rolul din "Born on the Fourth of July", in 1997 pentru rolul din "Jerry Maguire" si in anul 2000 pentru aparitia din filmul "Magnolia". In acelasi timp, a castigat trei distinctii la Globul de Aur pentru aceleasi roluri.


Prima sotie a lui Cruise a fost Mimi Rogers, cu care s-a casatorit in anul 1987, dar de care a divortat 3 ani mai tarziu. Rogers a fost cea care l-a introdus pe Cruise in scientologie. In decembrie 1990, actorul s-a casatorit cu Nicole Kidman pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare de la "Days of Thunder". Cu o casnicie stabila si mult mediatizata, cei doi au adoptat doi copii. Cruise si Kidman s-au despartit in 2001, perioada in care Kidman era insarcinata. La scurt timp dupa divort, aceasta a pierdut sarcina. In 2005, Cruise a inceput o relatie cu Penelope Cruz, care s-a terminat trei ani mai tarziu. Extrem de mediatizata a fost relatia actorului cu Katie Holmes, care a inceput in aprilie 2005.

 

 

 

Tom a cerut-o de sotie pe Katie in varful Turnului Eiffel din Paris, iar un an mai tarziu a venit pe lume fetita lor Suri. Cuplul s-a casatorit in noiembrie 2006. In 2012, cu 2 zile inainte de a implini 50 de ani, Cruise a primit vestea trista: Katie Holmes a decis sa divorteze de el, dupa 5 ani de casatorie. Satula de pasiunea lui obsesiva pentru scientologie si obiceiurile sale ciudate, Holmes a decis sa-l paraseasca si sa obtina custodia totala a fiicei lor, Suri.

 

 

Coincidenta sau nu, Tom Cruise s-a despartit de prima sa nevesta Mimi Rogers atunci cand aceasta avea 33 de ani. Tot atatia ani avea si Nicole Kidman in 2001, cand cei doi si-au spus adio surprinzator, iar acum Katie Holmes in varsta de 33 de ani arunca in aer unul dintre cele mai puternice cupluri de la Hollywood... cel putin asa era vazut de presa.

 


Mare parte din controversele aparute in jurul actorului au fost legate de religia sa, Cruise fiind unul dintre cei mai mari adepti ai Bisericii de Scientologie. Actorul sustine ca aceasta credinta l-a ajutat de treaca peste dislexia de care suferea.

Nicole Kidman la finalizarea divortului de Tom Cruise in 2001

Un incident mult criticat de media a avut loc in 2005 in populara emisiune a lui Oprah, in care Cruise a inceput sa sara in jurul platoului strigandu-si imensa iubire fata de Katie. Episodul a fost votat cel mai surprinzator moment din televiziune intr-un top realizat de E!.Online.

 

Tom Cruise la premiera Rock of Ages (2012)

 

Sursa foto: Getty


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies