marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Totul despre jazz în Whiplash, filmul de 3 Oscaruri cu J.K. Simmons

O drama psihologică, scrisă și regizată de Damien Chazelle, despre un baterist de jazz aspirant, care este împins la limită de instructorul său abuziv de la un conservator din New York.

Totul despre jazz în Whiplash, filmul de 3 Oscaruri cu J.K. Simmons
Drumul către împlinirea unui vis e greu, plin de obstacole și neînmpliniri, așa cum avea să constatate și Andrew Neiman (Miles Teller), care ajunge la prestigiosul Conservator Shaffer din New York, sperând să lase o moștenire precum cea a idolului său din copilărie, Buddy Rich.
 
Dirijorul orchestrei conservatorului, Terence Fletcher (J.K. Simmons) îl recrutează pentru a cânta în ansamblul ca înlocuitor al bateristului Carl Tanner. Însă Andrew, care e copleșit de șansa ce i s-a oferit, descoperă că Fletcher, deși încurajator la început, este necruțător, strict și violent verbal și fizic față de elevii săi. Când Andrew nu reușește să mențină ritmul în timpul primei sale repetiții cu ansamblul pe piesa „Whiplash” de Hank Levy, Fletcher aruncă cu un scaun în el, îl plesnește peste față și îl mustră.



 


 
Hotărât să îl impresioneze pe Fletcher, Andrew exersează excesiv, de multe ori până când mâinile îi fac bășici și sângerează. Însă, din cauza devotamentului său față de muzică, Andrew se însingurează, are conflicte cu familia sa și se desparte chiar și de iubita lui, Nicole.
 
Când, însă, unul dintre colegii lui moare, iar ulterior Andrew are un conflict cu dirijorul, în urma căruia este exmatriculat, sunt scoase la suprafață adevăratele orori din spatele repetițiilor istovitoare.


 

 
Creatorul filmului, Damien Chazelle, a finalizat scenariul în 2013, bazându-se pe experiențele sale într-o formație de jazz „foarte competitivă” din liceu. La scurt timp după aceea, Right of Way și Blumhouse l-au ajutat pe Chazelle să transforme cincisprezece pagini din scenariu într-un scurtmetraj de optsprezece minute, intitulat tot „Whiplash”. Scurtmetrajul a fost aclamat după debutul la Festivalul de Film Sundance 2013, ceea ce a atras investitori pentru a produce versiunea completă a scenariului. Filmările au avut loc în septembrie 2013 în Los Angeles, pe parcursul a douăzeci de zile. 
 
În 2014, producția a avut 144 de nominalizări și 98 de premii, dintre care 3 Oscaruri: pentru cel mai bun actor în rol secundar (J.K. Simmons), pentru cel mai bun montaj și pentru cel mai bun mixaj de sunet.



 

 
Filmul „Whiplash” este difuzat la Pro Cinema sâmbătă seara de la ora 22:30.

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

(P) Ghidul Bărbatului Modern: Definește-ți Stilul Personal

Modul în care te prezinți poate spune multe despre cine ești. Stilul personal este despre a arăta bine și a te simți bine în pielea ta. Pentru un tânăr care își dorește să-și definească stilul, acest ghid îți va oferi sfaturi practice și ușor de urmat pentru a-ți construi o imagine care să te reflecte cu adevărat.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies