Life of Pi / Viata lui Pi, filmul in care Ang Lee face arta cinematografica cu ajutorul tehnologiei 3D se lanseaza in aceasta saptamana in cinematografele americane. Desi s-a spus ca Viata lui Pi este imposibil de ecranizat, producatorii au dezvaluit un fapt uluitor: s-au scris 170 de versiuni de scenariu pentru film.
Povestea filmului lui Ang Lee incepe cu popularul roman al lui Yann Martel, una dintre cele mai importante aparitii editoriale ale ultimului deceniu. Cartea a fost distinsa cu prestigiosul Man Booker Prize si a petrecut peste un an in clasamentul bestsellerurilor publicat de New York Times.
David Maggee, autorul scenariului lui Neverland a fost convins in 2009 de Ang Lee sa transforme opera lui Martel in scenariu de film desi Maggee a crezut imposibil ca o asemenea poveste sa fie facuta film: "In 3 ani si jumatate am scris 170 de scenarii pentru film. Ang Lee imi spunea mereu ca poate ajunge mai bun, asa ca il refaceam de fiecare data. Sa gasesc esenta acestei povesti a fost foarte provocator pentru mine. La cateva saptamani dupa ce am inceput munca i-am spus lui Ang Lee << Nu stiu cum o sa facem asta>>, << Nici eu>> a fost replica sa. M-am simtit bine pentru ca amandoi eram in aceeasi barca", a povestit acesta, citat de The Atlantic.
Viata lui Pi incepe si se termina la Montreal, cu un scriitor care, in cautarea inspiratiei, descopera din intamplare incredibila poveste a lui Piscine Militor Patel (Pi la varsta de 17 ani este jucat de Suraj Sharma; personajul din zilele noastre este jucat de Irrfan Khan, iar in scenele din copilarie, de la inceputul filmului, de Ayush Tandon).
Piscine, cunoscut de toata lumea drept Pi, copilareste in India, in anii 1970, si are o viata interesanta. Tatal lui (Adil Hussain) este proprietarul unei gradini zoologice, iar Pi isi petrece timpul printre tigri, zebre, hipopotami si alte animale exotice. El ajunge sa formuleze teorii proprii despre credinta, convingeri si natura umana (si animala), dar, dupa ce Pi incearca sa se imprieteneasca cu un tigru bengalez pe nume Richard Parker, baiatul invata de la tatal lui o lectie dura despre relatia dintre om si animal. "Tigrul nu e prietenul tau!", ii striga d-l Patel fiului sau.
"Animalele nu gandesc ca noi. Oamenii care uita asta platesc cu viata!" Pi nu va ignora niciodata aceasta lectie, care va afecta curiozitatea lui insatiabila si, in final, calatoria in care se va vedea silit sa porneasca.Diversitatea lumii lui Pi este zdruncinata de schimbarile profunde care au loc in tara lui. Cand Pi are 17 ani, tatal si mama lui (jucata de Tabu) hotarasc ca familia trebuie sa emigreze, in cautarea unei vieti mai bune. Mutarea e o potentiala sursa de aventuri intr-o lume noua, dar, in acelasi timp, presupune ca Pi sa isi lase in urma prima dragoste.
Parintii lui Pi se hotarasc sa emigreze in Canada. Ei inchid gradina zoologica, isi strang bunurile (inclusiv unele dintre animalele de la zoo) si se imbarca pe un cargobot japonez, unde intalnesc un bucatar francez sadic (Gérard Depardieu). Noaptea, tarziu, in largul marii, bucuria lui Pi la vederea dezlantuirii fortelor naturii paleste rapid cand totul se transforma intr-un cataclism. Vaporul se scufunda, dar, in mod miraculos, Pi supravietuieste. El pluteste in deriva pe o barca, in mijlocul Oceanului Pacific, impreuna cu un tovaras de calatorie cu totul neasteptat - Richard Parker.
La inceputul aventurii, tigrul feroce, a carui adevarata natura s-a imprimat in memoria lui Pi dupa incidentul de la gradina zoologica a familiei, este dusmanul de moarte al lui Pi. Dar cei doi invata treptat sa coexiste, iar Richard Parker devine principalul atu al lui Pi in incercarea acestuia de a gasi calea catre casa. Legatura dintre ei este intarita de o alta experienta comuna: atat Pi, cat si Richard Parker aveau o intelegere limitata a lumii reale, amandoi fiind crescuti de acelasi stapan - tatal lui Pi. Acum, pentru fiecare dintre ei, celalalt este singurul element ramas din acel trecut.
Cei doi naufragiati infrunta greutati de neinchipuit, inclusiv natura dezlantuita in toata grandoarea si furia ei, care izbeste mica lor barca de salvare. O furtuna de proportii uriase devine o experienta spirituala pentru Pi, determinandu-l sa puna la indoiala planul lui Dumnezeu pentru el."Am pierdut totul! Ma dau batut! Ce mai vrei?", striga Pi catre cer. Dar el nu isi pierde nicio clipa speranta.
Pi se bucura de lucruri simple, precum un vechi manual de supravietuire, si gaseste alinare in frumusetea oceanului: nuantele multicolore, bioluminescente, ale magnificelor bancuri de pesti zburatori, licarirea albastra a talazurilor oceanului si frumusetea unei balene cu cocoasa, care tasneste spre suprafata oceanului. Folosind tehnologia 3D, Lee ne aduce alaturi de Pi si Richard Parker, permitandu-ne sa traim aceste momente extraordinare si uimitoare din punct de vedere vizual si sa ne adancim mai mult ca niciodata intr-o aventura cinematografica epopeica, impletita cu o calatorie emotionala si spirituala.
David Maggee explica fascinatia acestei povesti pentru el: "Life of Pi este o poveste despre toate povestile, despre tolerenta fata de aceste povesti si nenumaratele versiuni ale lor. Poate tigrul este un simbol al lui Dumnezeu. Poate este o metafora a unei parti din personalitatea lui Pi, o culme a motivatiei lui a de supravietui. Poate ca tigrul este doar un tigru. In carte, Pi intreaba << Care este povestea mai buna: cea cu animale sau cea fara?>>.
Unii oameni cred ca atunci cand ploua, ploua pentru ca norii cumulus se transforma in cumulonimbus, alti cred ca ploua pentru ca Dumnezeu e furios. Ne bazam pe diferite povesti pentru a explica misterele lumii. Daca unele sunt mai corecte stiintific, poate ca nu sunt la fel de acurate din punct de vedere emotional. Sunt fascinant de Pi, un personaj care crede in islam, crestinism, hinduism, ateism ... si care nu are nicio problema sa le aduca pe toate impreuna".
Life of Pi / Viata lui Pi va avea premiera in Romania pe 21 decembrie.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.