marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ziua in care James Bond a murit: 4 ani de lupta, geniul lui Daniel Craig, o franciza aproape moarta si falimentul unui imperiu hollywoodian

Colapsul financiar al studiourilor MGM in 2010 anunta moartea francizei James Bond. Starul platit cu 17 milioane de $ pentru rolul din Skyfall, Daniel Craig i-a convins la un pahar pe Sam Mendes si Javier Bardem sa se alature filmului iar echipa a dat nastere probabil celui mai mare film cu agentul 007 de pana acum, dezvaluie revista Hollywood Reporter.

Ziua in care James Bond a murit: 4 ani de lupta, geniul lui Daniel Craig, o franciza aproape moarta si falimentul unui imperiu hollywoodian

 

Intr-un numar dedicat lui James Bond si blockbusterului Skyfall, Hollywod Reporter povesteste cum a murit la Hollywood agentul 007 si drumul anevoios al producatorilor catre succesul care a ajuns sa fie cel de-al 23-lea film al seriei.


Pe 19 aprilie 2010, James Bond a murit oficial. La acea vreme, dupa un an si jumatate de chinuri pentru a face un nou film James Bond, MGM intrase in faliment iar producatorii Barbara Broccoli si Michael G. Wilson au oprit destinul cinematografic al lui Bond: "Din cauza incertitudinii in legatura cu viitorul lui MGM, am suspendat pe termen nedefinit Bond 23. Nu stim cand vom relua dezvoltarea proiectului" au anuntat atunci producatorii.


Astazi, la doua saptamani de la premiera, Skyfall a depasit deja 500 de milioane de $ incasari mondiale iar cifrele sunt in crestere. Vestea este o adevarata binecuvantare pentru MGM si Sony care au finantat impreuna pelicula ce a costat 210 milioane de $ (mai putin de 200 de milioane de dolari dupa reducerile de taxe). Lui Daniel Craig, in varsta de 44 de ani si aflat pentru a treia oara in rolul spionului inventat de Ian Fleming, filmul i-a adus un salariu de 17 milioane de $.


Toate acestea pareau un vis frumos si indepartat in 2010. In octombrie 2010, imperiul hollywoodian Metro-Gold­win-Mayer (MGM) - pe platourile caruia au fost turnate pelicule celebre precum "Revolta de pe Bounty", "Vrajitorul din Oz" sau seria "James Bond" - se afla in faliment din cauza unei datorii de peste patru miliarde de $.

 


Ideea filmului Skyfall a luat nastere in 2009 cand Daniel Craig i-a propus in timpul unei petreceri lui Sam Mendes sa regizeze urmatorul film din serie. Craig i-a anuntat a doua zi pe producatori de discutia pe care o avusese cu Sam Mendes iar acestia au fost incantati. La acel moment producatorii erau nemultumiti de scenariul scris de Peter Morgan (The Queen) si nu abordasera inca niciun regizor.


Sam Mendes s-a lasat indelung curtat pentru acest film, dar in cele din urma a acceptat experienta pentru ca a considerat-o o veritabila provocare, oricum altceva decat facuse pana atunci. "Daniel Craig m-a abordat primul pentru acest rol, desi nu avea autoritatea sa o faca. Eram la o petrecere pentru ziua de nastere a lui Hugh Jackman. Daniel juca pe atunci intr-o piesa de teatru cu el. Am vazut piesa si l-am intrebat: <<Cand faci urmatorul Bond?>> Mi-a raspuns ca nu stie iar eu l-am intrebat: <<Cine il regizeaza?>> El mi-a raspuns: <<Nu stiu. Vrei s-o faci tu?>>. In acel moment am simtit un gol in stomac. Nu m-am gandit niciodata la aceasta idee, mi-a venit pe loc. Insa in clipa in care Daniel a spus-o, mi-am dat seama ca mi-ar placea sa fac asta. Si cu cat ma gandeam la ea, cu atat simteam ca va surprinde pe multa lume, chiar si pe mine."



Intrebat de ce un cineast de talia sa ar dori sa faca un film cu James Bond, Sam Mendes a raspuns: "Bond este un film serios". Regizorul a refacut scenariul initial cu ajutorul lui Neal Purvis si Robert Wade si l-a convins pe regizorul de imagine cu 9 nominalizari la Oscar  - Roger Deakin sa se alature echipei. Totul indica faptul ca filmul va intra in productie in 2010, insa falimentul lui MGM marca una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei lui James Bond.

"Nu puteau sa garanteze nimic. Studiourile intrau in faliment si nu stiau cum se va termina totul" s-a plans producatoarea Broccoli. In aceste conditii Sam Mendes, care tocmai se despartise de Kate Winslet, era tentat sa se retraga din proiect. Mendes a vazut pana la urma pauza fortata de MGM ca pe un dar. L-a adus in echipa de scenaristi pe John Logan (The Aviator) cu care a vorbit timp de 6 saptamani despre film.  "Am discutat despre diferenta dintre James Bond, Jason Bourne si romanele lui John le Carre. Este vorba despre senzatia de seriozitate si durere acuta, dar si de simtul elegantei" a declarat Logan.

 


In aceasta perioada MGM incerca cu disperare sa gaseasca cu cumparator dispus sa dea 2 miliarde de $. Fara acesti bani, James Bond 23, numit ulterior Skyfall, nu putea sa devina realitate. Cand studioul a iesit din faliment la finalul lui 2010, totul s-a schimbat. MGM a primit repede 500 de milioane de dolari pentru a finanta noi productii de cinema si televiziune  -  un credit de la JP Morgan si Deutsche Bank. Sony Pictures a acceptat atunci sa co-finanteze filmul daca MGM co-finanta alaturi de ei The Girl With the Dragon Tattoo tot cu Daniel Craig in rolul principal.

 


 

 


Skyfall a avut ca titluri provizorii variantele Silver Bullet, A Killing Moon si Once Upon a Spy. Sam Mendes a purtat negocieri cu Anthony Hopkins si Kevin Spacey pentru a juca in Skyfall, insa Javier Bardem a fost luat in echipa tot la initiativa lui Daniel Craig. "Eram la o strangere de fonduri pentru Haiti in casa scenaristului Paul Haggis. Daniel Craig m-a abordat si dupa ce si-a cerut scuze ca aduce vorba despre afaceri, m-a intrebat daca as fi interesat sa fac un film Bond. I-am raspuns da. Daniel este sufletul intregului proiect" a declarat Bardem.


Castigator al unui Oscar, Bardem il joaca in Skyfall pe Raoul Silva un fost agent noncomformist si probabil gay a carui misiune este sa o distruga pe M (Judi Dench). Filmarile la Skyfall au inceput pe 7 noiembrie 2011 in Londra, cand s-a turnat scena de la metroul londonez cu o echipa de 400 de oameni la studiourile Pinewood. Aici au realizat una dintre cele mai dificile secvente de actiune pentru un film Bond: un metrou trece printr-un tavan si se prabuseste intr-un alt tunel.


"Intreaga secventa a fost reala, fara CGI. Chris Corbould, directorul de efecte speciale, a constuit o sina de metrou deasupra platourilor pentru ca acesta sa intre prin tavan cand deraiaza. Am construit doua vagoane de metrou si le-am dat drumul prin tavan intr-un tunel, intreaga secventa a fost filmata cu 11 camere. Am evacuat tot platoul de filmare,  care a fost distrus aproape in intregime", a povestit Mendes. "Am tras o singura dubla. Daca era un esec am fi pierdut 3 milioane $ asa ca am fost stresati" a adaugat acesta.

 


Scena de deschidere a filmului, in care Daniel Craig isi urmareste un adversar intr-o cursa deasupra unui tren in miscare, a fost ultima secventa filmata si a implicat 3 orase din Turcia: Istanbul, Fethiye si Adana. Aceste secente au necesitat 53 de zile de filmare. "Costumele trebuiau schimbate la fiecare 4-5 ore iar afara erau 43 de grade. Aici am vazut adevaratul eroism al lui Daniel Craig. Se afla pe acoperisul unui tren in costum si agatat de corzi de siguranta" a povestit regizorul.  Mendes a avut nevoie de 30 de versiuni diferite ale aceluiasi costum, marca Tom Ford, in diferite stadii de distrugere: "Erau niste costume foarte elegante" s-a plans regizorul.

 

 


Cineastul a insistat ca numarul de secvente CGI sa fie cat mai putine: in total au fost 500 fata de 2200 in The Avengers. Daniel Craig si-a facut majoritatea cascadoriilor. Cu toate acestea nu s-a accidentat decat o singura data: cand repeta o scena de lupta cu un cascador, a suferit o ruptura musculara in zona gleznei si a fortat oprirea filmarilor pentru 2 saptamani.


Skyfall are parte de recenzii extraordinare. Filmul are un rating pozitiv de 93% din partea criticilor, pe baza recomandarilor, potrivit site-ului de specialitate Rottentomatoes.com. De asemenea, Skyfall a intrat deja in Top 250 Imdb, pe pozitia 227, avand un punctaj de 8,1, dupa mai mult de 87.000 de voturi, punctajul fiind similar cu cel acordat de criticii afiliati site-ului.    
 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies