marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

30 de filme science fiction revolutionare: productiile care au schimbat regulile in cinematografie

Filmele science fiction au ajuns sa fie unele dintre cele mai apreciate de catre public si au ajutat de multe ori la progresul tehnologic in cinematografie. De la seria Star Wars pana la desenul animat Wall-E, fiecare productie science fiction din acest top a avut un impact nu doar asupra propriului gen, cat si asupra intregului univers al filmului.Revista Hollywood Reporter a ales 30 de filme science fiction care au schimbat regulile si au revolutiona cinematografia.

30 de filme science fiction revolutionare: productiile care au schimbat regulile in cinematografie


1.  2001: A Space Odyssey (1968)
Regie: Stanley Kubrick
Distributie: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain

Folosind galbenus de ou, aparate imense care semanau cu roti pentru hamster si mai multe metode ingenioase, Stanley Kubrick a reusit a creeze un film memorabil, considerat unul dintre cele mai bune ale genului science fiction. Pelicula a castigat respectul criticilor si dragostea fanilor care au fost captivati de modul in care este prezentata evolutia umana. Filmul a castigat doar Oscarul pentru cele mai Bune efecte vizuale, desi a fost nominalizat la patru categorii, iar in timp a ajuns sa fie conisderat o capodopera de neegalat.

 


 

2. Alien (1979)
Regie: Ridley Scott
Distributie: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt

Acest film merita toate laudele, dar doua componente l-au  scos cu adevarat din anonimat si l-au facut atat de apreciat pe cat este astazi: modul in care au fost create extraterestrii si faptul ca este un film de actiune cu o femei ca personaj principal. Ellen Ripley (Sigourney Weaver) a fost cu adevarat prima eroina de actiune de pe marile ecrane. Imbinand science fiction cu horror, Alien a redefinit ambele genuri si ne-a oferit scene de neuitat. Filmul a castigat numeroase premii, printre care si Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale.

 

3. Avatar (2009)
Regie: James Cameron
Distributie: Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Sigourney Weaver


Filmul cu cele mai mari incasari din istorie a uimit prin efectele vizuale extraordinare si a  introdus un nou mod de filmare, revolutionand tehnica 3D. Chiar daca scenariul si povestea au fost criticate, calitatea si claritatea imaginilor trebuie apreciate, acestea creand o experienta memorabila pentru spectator. Filmul a fost nominalizat la 9 Oscaruri, dar a castigat doar 3.

 

 


4. Back to the Future (1985)
Regie: Robert Zemeckis
Distributie: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover

Filmul care a distrat generatii intregi de fani si care a facut calatoria in timp atractiva. Back to the Future este un film bun la care iti face placere sa te uiti oricand, fara sa exagereze cu intamplarile sau cu efectele vizuale. Pelicula a castigat un singur Oscar, pentru  cel mai bun mixaj de sunet.

 

 


5. Blade Runner (1982)

Regie: Ridley Scott
Distributie: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos


Inca un film science fiction extraordinar realizat de Scott, care a influentat generatii intregi de regizori si scenaristi. Semnele chinezesti care au patruns in toate limbile din lume sau schimbarea totala a orasului Los Angeles sunt elemente care au aparut pentru prima data in Blade Runner, dar au fost adoptate de multe alte productii. Chiar daca la inceput a fost considerat un esec si nu a fost bine primit de critici, in cei 30 de ani de la lansare, Blade Runner a ajuns sa fie considerat o capodopera si un film greu de egalat la nivel vizual.

 

6.  Close Encounters of the Third Kind (1977)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Melinda Dillon, Teri Garr

Primul film science fiction al lui Steven Spielberg a imbinat teorii conspirationale cu extraterestrii pentru a ne aduce un blockbuster iubit de fani. Multe dintre intamplarile prezentate par inspirate din cazuri reale, iar Spielberg a fost laudat pentru modul in care a construit rapirile extraterestre. Pelicule a fost nominalizata pentru 8 Premii Oscar, dar l-a castigat doar pe cel pentru cinematografie.

 

7.  District 9 (2009)
Regie:   Neill Blomkamp
Distributie: Sharlto Copley, Jason Cope, David James

Pelicula a folosit situatia extrema a extraterestrilor pentru a critica apartheid-ul din Africa de Sud si pentru a evidentia cele mai infricosatoare defecte umane. District 9 a reusit sa isi creeze un loc special in inimile fanilor science fiction, fapt greu de realizat pentru un film independent. Nominalizata la 4 Oscaruri, pelicula merita vazuta cel putin o data in viata.

 



8. E.T. the Extra-Terestrial (1982)

Regie: Steven Spielberg
Distributie: Dee Wallace, Peter Coyote, Henry Thomas, Drew Barrymore

E.T. este productia care a facut science fiction-ul accesibil si pentru copii. Povestea extraterestrului care se imprieteneste cu Elliot, un copil de 10 ani, a fost un succes atat din punct de vedere al incasarilor, cat si in randul criticilor. Nominalizat la 9 Premii ale Academiei, a castigat doar 4 si a pierdut in fata peliculei Ghandi pentru cel mai bun film. E.T. a dominat box-office-ul timp de un deceniu.


 

9.  Escape From New York (1981)
Regie: John Carpenter
Distributie: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence

Intr-un viitor postapocaliptic, Manhattan-ul a devenit cea mai periculoasa inchisoare din lume, iar presedintele Statelor Unite ale Americii este blocat acolo. Personajul interpretat de Kurt Russell este singurul care il poate salva, cu ajutorul unei harti 3D a orasului, o tehnologie foarte avansata pentru perioada in care a fost produs filmul. Escape From New York a vut un buget de doar 6 milioane de dolari, a devenit extreme de cunoscut si a fost punctul de inspiratie pentru multe alte proiecte Hollywood-iene.

 



10. Forbidden Planet (1956)

Regie: Fred M. Wilcox
Distributie: Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens

Aclamat pentru faptul ca este primul film care prezinta un robot cu o personalitate proprie, Forbidden Planet s-a bazat pe o poveste prea avansata pentru perioada anilor ’50. Chiar si asa, pelicula a reprezentat inspiratia pentru francize Star Trek, una dintre cele mai cunoscute serii science fiction din lume.

 



11.  Frankenstein (1931)

Regie: James Whale
Distributie: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff

Este greu de crezut ca un film realizat in perioada anilor 30 a putut avea un asemenea impact ca Frankenstein. Numit si primul monstru al Hollywood-ului, creatura din aceasta pelicula a fascinat si inspaimantat generatii intregi de admiratori, inspirand multi regizori si scenaristi. Desi anumite portiuni din film au fost cenzurate, impactul pe care l-a avut productia este evident inca de la premiera sa.

 



12.  Godzilla (1954)

Regie: Ishiro Honda
Distributie: Akira Takarada, Momoko Kōchi, Akihiko Hirata, Takashi Shimura

Reptila gigantica reprezinta perfect impactul psihologic pe care l-au avut atacurile nucleare asupra Japoniei. Godzilla este un monstru rezultat in urma contactului cu deseuri nucleare, care terorizeaza intreg Tokyo. Hollywood-ul a fost fascinat de acest concept si a incercat sa recreeze grandoare peliculei japoneze, dar pana acum nu a reusit. Totusi, poate producatorii americani vor avea noroc in 2014, cand un remake sustinut de Warner Bros. este programat sa fie lansat.

 

13. Jurassic Park (1993)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Samuel L. Jackson

Cel de-al treilea film marca Spielberg din acest top, Jurassic Park a uimit cu efectele special incredibile si cu performantele actorilor. Un science fiction care are la baza niste dinozauri scapati de sub control nu avea cum sa nu atraga atentia Hollywood-ului si fanilor science-fiction, care nu au fost totusi prea incantati de sequel-uri. Filmul a fost nominalizat la 3 Premii ale Academiei si le-a castigat pe toate.

 


14. A Trip to the Moon (1902)
Regie:    Georges Méliès
Distributie: Georges Méliès, Victor André, Bleuette Bernon, Jeanne d'Alcy, Henri Delannoy

Nicio alta secventa de 14 minute nu a avut asa mare impact asupra genului science fiction ca cea din A Trip to the Moon. Decenii inainte ca omul sa atinga suprafata lunii, aceasta productie frantuzeasca a prezentat un grup de astronauti care ajung pe corpul ceresc si intra intr-o confruntare cu extraterestrii.  Filmul  dureaza doar 14 minute la 16 cadre/secunda sau 8 minute la 25 de cadre/secunda.

 



15. Logan’s Run (1976)

Regie: Michael Anderson
Distributie: Michael York, Jenny Agutter, Roscoe Lee Browne, Farrah Fawcett

Intr-un viitor distopian, oamenii sunt ucisi la varsta de 30 de ani pentru a preveni suprapopularea planetei. Din pacate, motivul oficial nu este cel adevarat, obsesia pentru tinerete fiind perfect prezentata in acest film classic al anilor ’70. Pelicula a castigat un Premiu Special al Academiei pentru contributiile aduse genului science fiction, si inca doua, pentru cinematografie si decor.

 



16. Mad Max 2 (1981)
Regie: Goerge Miller
Distributie: Mel Gibson, Michael Preston, Bruce Spence, Vernon Wells

Cel mai cunoscut proiect australian ne-a adus un viitor sumbru, costume fantastice si pe Mel Gibson intr-un rol memorabil. Fiind considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, Mad Max 2 a fost nominalizat la numeroase premii si si-a lasat amprenta asupra Hollywood-ului.

 

 

17. The Matrix (1999)
Regie: Andy Wachowski, Larry Wachowski
Distributie: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving

Lumea n-a mai fost niciodat la fel dupa Matrix, care a revolutionat genul science fiction si tehnologia cinematografica. Nu doar ca a introdus un concept infricosator, ca masinile ne vor conduce intr-o buna zi, dar Matrix a schimbat modul in care sunt filmate si montate filmele de acest gen. Chiar daca sequel-urile nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, pelicula a facut istorie si a castigat 4 Premii ale Academiei.

 



18. Metropolis (1927)

Regie: Fritz Lang
Distributie: Alfred Abel, Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge

Productia germana a prezentat un viitor sumbru, unde cei bogati traiesc in turnuri de aur, iar clasa muncitoare isi gaseste adapost sub pamant. Regizorul a folosit numeroase elemente pentru a crea efecte speciale deosebite, tehnici ce au fost copiate de americani. Printre acestea se numara procesul Schufftan si folosirea modelelor miniaturale pentru scenele ample.

 



19. Planet of the Apes (1968)
Regie:   Franklin J. Schaffner
Distributie: Charlton Heston, Roddy McDowall, Maurice Evans, Kim Hunter,James Whitmore

Secventa cu Statuia Libertatii in ruina a dat nastere uneia dintre cele mai puternice imagini din universal cinematografic american. Filmul aa avut parte de mai multe continuari, dar niciuna dintre variantele noi nu se poate apropia de nivelul originalului. Pelicula a castigat  un Oscar pentru machiaj.

 

20.  Predator (1987)
Regie: John McTiernan
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Jesse Ventura

Unul dintre cei mai infricosatori asasini din univers ajunge pe pamant si vaneaza oameni – una dintre cele mai puternice premise pentru un film science fiction. Cu toate ca extraterestrul a ajuns sa faca parte din franciza Alien vs Predator, filmul original este unul dintre cele mai spectaculoase si originale productii  science fiction.

 



21.   RoboCop (1987)

Regie: Paul Verhoeven
Distributie: Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy, Ronny Cox

Inca un film distopian, dar care se foloseste de satira pentru a ridiculiza societatea actuala. RoboCop prezinta povestea unui politist care devine arma suprema prin folosirea unei tehnologii avansate. Pelicula a fost nominalizata la 3 Oscaruri si l-a castiga pentru efecte sonore. Un remake dupa clasic va fi lansat in anul 2014.

 

22. Star Trek: The Wrath of Khan (1982)
Regie: Nicholas Meyer
Distributie: William Shatner, Ricardo Montalban, Walter Keonig

Numit si cel mai bun produs din intreaga franciza Star Trek, filmul a adaptat baza oferita de serial si a dus-o la un alt nivel. Mai mult, a oferit unul dintre cele mai emotionante momente din universul science fiction.

 

 

23. Star Wars (1977)
Regie: George Lucas
Distributie: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing

Cu incasari de peste 4.5 miliarde de dolari, seria Star Wars este una dintre cele mai profitabile din istoria cinematografiei. Nu doar atat, dar a reusit sa revolutioneze modul in care sunt realizate efectele speciale.  Pelicula a castigat 6 premii Oscar si a adunat milioane de fani din intreaga lume. In anul 2015, ‘Star Wars: Episode VII va ajunge pe marile ecrane in 2015, continuand cu success seria.

 

24. The Terminator (1984)
Regie: James Cameron
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield


Filmul cu care Arnold Schwarzenegger a dat lovitura a ajuns o capodopera a genului SF.  "The Terminator" are la baza o poveste cu roboti asasini, viitorul omenirii si multe explozii. Desi nu a castigat niciun Oscar, pelicula a fost un succes la box-office si a dus la crearea unei intregi serii.

 



25.   The Day the Earth Stood Still (1951)
Regie: Robert Wise
Distributie: Michael Rennie, Patricia Neal, Billy Gray, Hugh Marlowe

Efectele psihologice ale atacurilor nucleare sunt evidente si in acest film lansat in perioada anilor 50. Filmul se bazeaza pe venirea unui extraterestru pe Pamant pentru a preveni umanitatea ca celelalte specii din univers incep sa fie ingrijorate despre armele lor nucleare. De asemene, pelicula a dat nastere uneia dintre cele mai celebre expresii din science fiction – ‘Klaatu barada nikt’.

 



26. The Fly (1986)

Regie: David Cronenberg
Distributie: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz
   
Dovada ca in filmele science fiction personajul principal poate fi si un monstru oribil, The Fly a terorizat spectatorii prin imaginile grotesti. Efectele speciale nu au fost atat de avansate in cazul acestei productii, dar machiajul a fost exemplar, castigand chiar un Oscar  pentru transformarea incredibila a lui Goldblum in creatura aceea hidoasa.

 

27. The Thing (1982)
Regie: John Carpenter
Distributie: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, Donald Moffat

Un film care nu este recomandat celor care sufera de claustrofobie, The Thing a reusit sa inspaimante  generatii de cinefili cu suspansul dozat perfect si cu performantele memorabile ale actorilor. Pelicula a fost nominalizata la numeroase premii si a inspirat jocuri pe calculator, parcuri tematice si chiar melodii. In  2011, Hollywoodul a lansat un remake, dar care a fost catalogat drept catastrofic.

 

28. Total Recall (1990)
Regie: Paul Verhoeven
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin,Sharon Stone, Michael Ironside

Desi a fost realizat un remake dupa aceasta productia chiar anul trecut, originalul nu va putea fi niciodata depasit. Cu o urma de ironie proprie si imagini spectaculoase, "Total Recall" a devenit un blockbuster si a castigat chiar un Premiu al Academiei pentru Efecte Speciale.



29.  Tron (1982)

Regie: Steven Lisberger
Distributie: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan

Cu toate ca Tron 2 n-a impresionat decat la capitolul efecte speciale, filmul original contine  elementele science fiction impresionante,  o imagine si o personalitate cinematografica proprie. Pelicula a patruns in cultura populara si a adunat milioane de fani in cele cateva decenii de la premiera. Tron a revolutionat genul si continua sa inspire regizorii de astazi.

 



30.  Wall-E (2008)

Regie: Andrew Stanton
Distributie: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Fred Willard

Animatie de top a incantat atat copiii, cat si adultii care au avut oportunitatea sa urmareasca aventurile micului robot Wall-E. Atacand problema grava a consumerismului societatii actuale, cei de la Disney au reusit  sa creeze o pelicula distractiva, dar care are emotie si un mesaj important. Nominalizat la 6 premii ale Academiei, Wall-E a castigat in categoria Cel Mai Bun Film Animat.

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies