marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru Titanic și Avatar

Cineastul, bun prieten cu regizorul James Cameron, avea 63 de ani.

A murit Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru Titanic și Avatar
„Jon a fost un vizionar al cărui talent extraordinar şi pasiune au adus la viaţă pe marele ecran unele dintre cele mai de neuitat poveşti. Contribuţiile sale remarcabile la industria cinematografică au lăsat o amprentă de neşters şi va fi profund regretat”, a spus despre el Alan Bergman, co-preşedinte al companiei Disney Entertainment, care este și cel care a anunţat decesul lui Jon Landau într-un comunicat. „A fost un producător emblematic şi de succes, dar o persoană şi mai bună şi o adevărată forţă a naturii care i-a inspirat pe toţi cei din jurul său”, a mai declarat Bergman, nespecificând însă cauza decesului.
 
Jon Landau a ajutat la transpunerea în realitate a viziunilor regizorului James Cameron în capodoperele cinematografice „Titanic” şi „Avatar”. Premiat pentru ambele cu Oscar, Landau se putea lăuda cu faptul că „Titanic” a devenit primul film care a avut încasări de 1 miliard de dolari la nivel global, depăşit apoi de celelalte filme semnate în colaborare cu Cameron, „Avatar” şi „Avatar: Calea Apei”. 



 

 
Născut la New York pe 23 iulie 1960, Landau a fost fiul producătorilor de film Ely şi Edie Landau. Ely Landau a murit în 1993, iar Edie Landau, producător nominalizat la rândul lui la Oscar, a murit în 2022.
 
La rândul lui, Jon şi-a început cariera în anii 1980 ca manager de producţie, urcând treptat în ierarhie şi devenind în cele din urmă producătorul lui James Cameron pentru filmul considerat a fi cel mai scump de realizat din istorie: „Titanic”. Parteneriatul lui Landau cu Cameron a dus la 14 nominalizări la Oscar şi 11 victorii, inclusiv pentru cel mai bun film. „Nu pot juca, nu pot compune şi nu pot face efecte vizuale. Cred că de aceea sunt producător”, a spus Joe Landau la ridicarea premiului împreună cu Cameron. 



 


Jon Landau era căsătorit de aproape 40 de ani cu Julie Landau şi au doi copii, Jamie şi Jodie Landau.

FOTO: Profimedia, Facebook


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies