marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Adam Sandler și Paz Vega te învață Spanglish sau Cum să nu devii american

Un film despre comunitatea hispanică din Statele Unite, prejudecăți și ambiții.

Adam Sandler și Paz Vega te învață Spanglish sau Cum să nu devii american
Pentru eseul cu care vrea să câștige un loc la Universitatea Princeton, Cristina Moreno spune povestea unui an din copilăria sa și modul în care acesta a modelat persoana care a ajuns să fie.
 
În 1992, Flor Moreno (Paz Vega), o mamă singură mexicană săracă, s-a mutat în Statele Unite („clasa economică”, conform scrisorii Cristinei) în căutarea unei vieți mai bune pentru ea și fiica ei, Cristina. Cele două s-au stabilit într-o comunitate latino din Los Angeles, unde Flor are două slujbe pentru a putea să se întrețină, fără să fie nevoită să învețe limba engleză. Una dintre ele este de menajeră la familia Clasky: John (Adam Sandler) și Deborah (Tea Leoni), copiii lor, Bernice și Georgie, și mama lui Deborah, Evelyn Wright.
 
John este bucătar și un familist sociabil, însă Deborah, care tocmai și-a pierdut locul de muncă din cauza reducerilor de personal, a ajuns să fie o casnică frustrată, în timp ce mama ei, Evelyn, este o cântăreață pensionară alcoolică. Crispată și nevrotică, Deborah îi supără pe toți, o abuzează psihologic și o face de rușine pe fiica ei, Bernice, și îl intimidează pe fiul ei, John, cerându-i să o susțină mereu. Și, firesc, John este împărțit între a apăra bunăstarea mentală a copiilor săi și soția sa dominatoare.



 

 
În ciuda barierei lingvistice, Flor se înțelege bine cu familia Clasky și o aduce și pe fiica sa, Cristina, să locuiască acolo pe perioada verii.
 
Deborah se atașează repede de frumoasa și simpatica Cristina, ignorând-o pe Bernice, însă Flor nu este de acord cu această atenție. Iar când John se oferă să le plătească copiilor o sumă fixă pentru fiecare bucățică de sticlă de mare pe care o găsesc pe plajă, Cristina caută cu seriozitate ore întregi, câștigând 650 de dolari pentru eforturile sale. 

 

Flor și John se ceartă, cu Cristina ca interpret, iar Flor vrea să plece din cauza dinamicii familiale stânjenitoare. El o convinge să rămână, spre bucuria Cristinei, iar Flor începe un curs de engleză pentru a comunica mai bine cu familia Clasky.



 

 
Un alt moment tensionat apare atunci când Deborah îi asigură Cristinei o bursă la școala privată a lui Bernice, însă Flor se împotrivește, întrucât ar vrea ca fata să își păstreze rădăcinile mexicane și valorile clasei muncitoare. Totodată, Flor simte că Deborah își depășește limitele se simte într-o competiție inegală cu ea. Iar toate aceste ingerințe, plus o aventură a lui Deborah, fac ca relația dintre familiile Clasky și Moreno să fie mai tensionată ca oricând.



 
Filmul „Cum să nu devii american”/„Spanglish” este difuzat la Pro Cinema sâmbătă seara de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:45 și duminică de la ora 10:15.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies