Philip Seymour Hoffman, laureat al premiului Oscar, rămâne unul dintre cei mai buni actori, chiar dacă traseul său în această viață s-a curmat brusc la vârsta de 46 de ani.
Paul Thomas Anderson, care l-a distribuit în cinci din cele șase filme ale sale, și l-a imaginat pe Philip Seymour Hoffman și în rolul „Maestrului”, un personaj unic și complet opus lui.
Într-un interviu acordat criticului de film Peter Travers de la „Rolling Stone”, Hoffman a precizat că nu a vrut să îl transforme pe Lancaster într-un fel de ființă umană bizară cu idei înfricoșătoare: „Chestia este că acest personaj trebuie să fie cât mai accesibil posibil”, a spus Hoffman. „Ca atunci când îl întâlnești în film și apoi când ajungi să îl cunoști în film să nu îl judeci atât de mult. Cred că noi (el și Anderson) am reușit să facem în așa fel încât să-l accepți. Este o persoană reală și aproape că poți vedea cum a adus atât de mulți oameni aproape de el sau cum a avut atât de mult succes. Poți vedea cum poate funcționa în lume. Crede foarte mult în ideile sale, iar unele dintre ele sunt chiar foarte bune.”
Hoffman susținea că el și Anderson au vrut să se concentreze pe aceste lucruri, mai degrabă decât pe „ciudățenia” personajului. Când a venit vorba de Lancaster Dodd, el nu l-a privit niciodată ca pe conducătorul unui cult sau chiar al unei religii. În mintea sa, personajul era de fapt liderul unei mișcări, și nu o persoană frauduloasă. Desigur, s-au spus multe despre modul în care „The Master” a fost inspirat de L. Ron Hubbard și de Scientologie. Când a vorbit cu Rachel Dodes de la „Wall Street Journal”, Hoffman a încercat să clarifice această problemă cât de bine a putut: „Ideea că L. Ron Hubbard și acea mișcare (Scientologia) au stat la baza unor povești din film este corectă, dar nu este un film despre asta, așa că nu este suficient de corectă pentru ca eu să îl joc pe L. Ron Hubbard. Așa că nu am făcut-o”, a spus Hoffman. „Nu era suficient genul acela de poveste pentru a face asta. Așa că am vrut să mă gândesc la alți oameni, pentru că era un lucru fictiv, iar personajul este un personaj foarte fictiv. Așa că m-am gândit la alți oameni care au avut acest tip de carismă și au mișcat oamenii, iar oamenii i-au urmat, și ce a însemnat asta pentru mine. M-am ferit de orice avea legătură cu „Povestea lui L. Ron Hubbard” pentru că este prea specific și filmul nu urma să susțină asta, așa că m-am gândit că ar fi confuz.”
La fel de bine, Philip Seymour Hoffman spune că nu a încercat nici să îl imite pe actorul și regizorul din „Citizen Kane”: „Este ca atunci când te gândești la ceva, îți trec prin cap o mulțime de idei, și referințe, dar în cele din urmă cauți ceva în tine. Există anumite comportamente, felul în care sună oamenii. Nu am încercat să joc pe nimeni, dacă asta căutați”, ne asigura el despre acest rol care, din păcate, a fost și una dintre ultimele sale partituri.
Filmul „Maestrul”/„The Master” este difuzat la Pro Cinema sâmbătă seara de la ora 22:15.