1. The Descendants
Lansat acum doua saptamani in SUA, filmul regizat de Alexander Payne i-a extaziat pe critici. George Clooney (favorit si pentru categoria de cel mai bun actor) joaca rolul unui tata care se vede nevoit sa aiba grija de cele doua fete ale sale atunci cand sotia sa sufera un accident. Regizorul revine dupa o pauza de 7 ani cu o poveste emotionanta numita de multi cel mai bun film al anului si in care George Clooney ofera o interpretarea senzationala.
2. The Artist
Filmul pentru care francezul Jean Dujardin a luat premiul pentru cel mai bun actor la Cannes in acest an a fost una dintre marile revelatii ale anului. Filmul spune povestea lui George Valentin, un mega star din perioada cinemaului mut a carui cariera apune odata cu aparitia sonorului, totul in vreme ce femeia de care e indragostit devine un super star, paradoxal tocmai datorita noii tehnologii.Regizorul francez de 44 de ani, Michel Hazanavicius a reusit sa aduca un omagiu incredibil, fermecator si extrem de inteligent Epocii de Aur a filmului mut a fost reactia presei franceze dupa premiera filmului. Filmul a carui scenariu poarta tot semnatura lui Hazanavicius este turnat in alb-negru iar muzica apare doar in 2 scene.Filmul este de o eleganta rara si nu vom fi surprinsi daca va fi premiat cu un Oscar.
Prima drama de razboi a lui Steven Spielberg la 13 ani dupa Saving Private Ryan (premiat cu 5 Oscaruri) are toate trademark-urile legendarului regizor: este un film puternic, emotionant, curajos si sincer. Filmul ii are in centru pe britanicul de 20 de ani Jeremy Irvine care interpreteaza rolul fiului unui fermier englez - Albert - ce leaga o prietenie stransa de calul pe care il antreneaza si imblanzeste - Joey. Cand acesta este vandut armatei britanice de catre tatal lui Albert, Joey este trimis pe front si incepe o calatorie plina de aventuri extraordinare, impresionandu-i pe cei de care se leaga pe campul de lupta. Albert nu-l poate uita si se inroleaza in ciuda varstei fragede pentru a pleca in cautarea prietenului sau. Filmul a fost catalogat deja de o parte a criticilor americani ca unul dintre cele mai bune pelicule ale lui Spielberg.
4. Extremely Loud and Incredibly Close
Drama cu Tom Hanks, Sandra Bullock si John Goodman aduce pe marile ecrane una din cele mai emotionante povesti despre atacurile de la 11 Septembrie (adaptata dupa romanul scriitorului Jonathan Safran Foer). Pelicula il are in centru pe Oskar (Thomas Horn), un baietel naiv dar foarte destept, care pleaca in cautare unei chei care deschide cutia lasata de tatal lui disparut dupa ce s-au prabusit cladirile WTC. Filmul este in regia lui Stephen Daldry, nominalizat de 3 ori la Oscaruri pentru Billy Elliot (2000), The Hours (2002) si The Reader (2008).
5. The Help
Pelicula cu o distributie formata aproape in intregime din femei si regizata de Tate Taylor este adaptarea bestsellerului scris de Kathryn Stockett despre viata servitoarelor de culoare din Jackson in anii '60 care le curatau locuintele albilor si aveau grija de copii insa erau tratate ca niste fiinte inferioare. Intriga filmului - Skeeter (Emma Stone) o tanara de familie buna care s-a intors de la facultate vrea sa scrie o carte despre servitoarele negrese si experientele lor. Pelicula care se bucura de interpretari fantastice din partea castului feminin a fost una din marile senzatii ale verii reusind sa fie lider de box office saptamani la rand in SUA. Cu un buget de 25 de milioane de $, The Help a reusit sa faca incasari la nivel global de 197 de milioane de $.
6. Hugo
Numit de critici filmul care arata viitorul filmelor 3D, Hugo este noua experienta fantastica oferita de Martin Scorsese. Filmul se bazeaza pe cartea lui Brian Selznick "The Invention of Hugo Cabret" si are in centru povestea unui pusti in Parisul anilor 1930 care traieste intr-o gara. Filmul nu esta doar o poveste minunata pentru copii ci si o lectie de istorie cinematografica si o scrisoare de dragoste perioadei de inceput a cinema-ului totul invelit intr-un peisaj 3D inovativ. Imaginea, povestea, personaje puternice, interesante si modul in care tehnologia 3D le imbina pe toate demonstreaza inca o data pasiunea fara margini a lui Martin Scorsese pentru film si dedicarea sa cu care incearca sa aduca intotdeauna ceva nou si mai bun in cinematografia mondiala.
7. Moneyball
Moneyball a starnit valva inca de la primul zvon ca Brad Pitt va juca in rolul principal. Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman si Jonah Hill fac parte din distributia filmului care infatiseaza povestea lui Billy Beane, managerul echipei de baseball Oakland Athelitcs care a transformat fata managementul din sport in SUA. Regizat de Bennett Miller, filmul ofera o poveste inteligenta si emotionanta inspirata de cartea lui Michael Lewis.
8. Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Fanii maestrului romanelor cu spioni, John le Carre, asteptau de ani buni o ecranizare dupa una din cele mai iubite carti ale sale. Tinker, Tailor, Soldier, Spy aduce o gramada de actori senzationali cu Gary Oldman in frunte: Tom Hardy, castigatorul Oscarului in 2011 Colin Firth, Toby Jones si Mark Strong. Filmul spune povestea unei "vanatori" de spioni din timpul Razboiului Rece, iar regia ii apartine lui Tomas Alfredson (Let the Right One In). "Este un film atat de captivant la nivel vizual, scena dupa scena, incat raceala emotionala nu se observa decat la sfarsit, atunci cand ti se arata intrigile incurcate din scenariu ti se dezvaluie" au scris cei de la Hollywood Reporter.
9. The Tree of Life
“Profund, singular, complex, sincer si magic; o confirmare ca cinematografia poate aspira spre arta” au caracterizat cei de la Empire Magazine filmul lui Terrence Malick, premiat la Cannes in acest an cu Palme D’or. Brad Pitt joaca rolul unui tata texan din anii '50, care incearca din rasputeri sa-si pregateasca pentru viata cei trei copii. Pelicula este incarcata de secvente suprarealiste. Unul dintre momentele cele mai asteptate ale filmului a fost secventa in care regizorului Terrence Malick arata originile Universului in incredibile imagini care amesteca eclipsele solare cu viziunile onirice si amintirile primordiale.
10. Midnight in Paris
Criticii au cazut de acord ca este unul dintre cele mai bune filme ale lui Woody Allen. Magia Parisului si mistica unei ere trecute pe fundalul unei povesti de dragoste in care un cuplu (Owen Wilson, Rachel McAdams) ajunge in capitala Frantei si decide sa profite la maximum de oportunitatea de a petrece o scurta vacanta in Orasul Iubirii. Numai ca planurile logodnicilor de a savura clipe intime de neuitat unul in compania celuilalt sunt zadarnicite de intalnirile cu parintii fetei si cu un prieten arogant si cu aere de intelectual rasat, de care tanara pare in mod inexplicabil atrasa si care il calca pe nervi pe partenerul ei de viata prin insistenta cu care ii invita sa viziteze obiective turistice si sa frecventeze impreuna localurile in care se danseaza. Filmul a fost si o lovitura de box office pentru Allen.
11. Young Adult
Dupa succesul cu Up in the Air - regizorul Jason Reitman( nominalizat de 4 ori la Oscar) a intors deja capetele criticilor cu drama comedie Young Adult cu Charlize Theron in rolul principal. Mavis Gary (Charlize Theron), autoarea unor romane pentru adolescenti, se intoarce in oraselul in care a crescut, pentru a retrai anii ei de glorie. Aceasta incearca sa il recucereasca pe iubitul ei din liceu, care este insa fericit alaturi de sotia lui. Cum intoarcerea acasa se dovedeste a fi mult mai dificila decat credea, Mavis se imprieteneste cu un fost coleg (Patton Oswalt), care nu a trecut nici el peste liceu.
12. The Girl with the Dragon Tattoo
Unul dintre candidatii surpriza la o nominalizare desi fara sanse mari la un trofeu este drama lui David Fincher, inspirat din romanul cu acelasi titlu. Filmul spune povestea lui Mikael Blomkvist (Daniel Craig), un jurnalist de investigatii cazut in dizgratie, care este contactat de un batran nobil din clanul Vanger - Henrik (Christopher Plummer) pentru a face lumina intr-un caz. Mikael trebuie sa descopere ce s-a intamplat cu nepoata acestuia, Harieta Vanger care a disparut acum 40 de ani. In ajutorul acestuia vine Lisbeth Salander (Rooney Mara) , o tanara hackerita, noncomformista si plina de tatuaje.
13. The Ides of March
Primit extraordinar de critici si cu sanse la Oscaruri anul viitor este si The Ides of March o drama politica in regia lui George Clooney unde joaca alaturi de Ryan Gosling.
Filmul urmareste povestea lui Stephen Myers (Ryan Gosling), secretar de presa in staff-ul unui nou candidat la presedintie, politicianul Mike Morris (George Clooney). In timpul campaniei electorale, tanarul se va indragosti de o stagiara (Evan Rachel Wood), dar in acelasi timp va descoperi ca lumea lipsita de scrupule a politicii ii va narui toate idealurile.