Unii oameni cred ca 3D-ul este un fenomen pasager, dar el devine din ce in ce mai popular, atat in lumea productiilor, cat si in cea a spectatorilor
De-a lungul timpului s-au tot realizat filme tridimensionale, dar iata care sunt cele mai bune si mai impresionante din punct de vedere al imaginii.
Avatar este pelicula cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei, semnata de James Cameron si produsa in anul 2009. In urma vederii planetei Pandora, multi oameni au avut problem sa se reconecteze la taramul real, atat de frumoase sunt imaginile. Regizorul a asteptat peste zece ani, timp in care tehnologia a evoluat, pentru a putea sa-si puna ideile in imagini.
Up (2009), un film de animatie care prezinta relatia dintre un batran morocanos si un copil, a reusit sa impresioneze un numar mare de spectatori. La editia cu numarul 82 a Oscarurilor a obtinut premiul pentru cel mai bun film animat si l-a meritat pe deplin. Plin de culoare, cu efecte reduse, dar cu dramaturgie menita sa emotioneze, Up a ramas pe retinele tuturor multa vreme.
Beowulf (2007) este realizat de pionierul in tehnologie, Robert Zemeckis, care a combinat una dintre cele mai vechi povesti englezesti cu o Angelina Jolie sexy si un wrestler (Ray Winstone) si a oferit publicului una dintre cele mai captivante povesti. Actiune la scara inalta, fantezie si doze mici de realism, atat cat se poate, cand Ray Winstone dezbracat ucide un mostru-dragon.
Filmul de animatie Toy story 3 (2009) este emotionant si numai bine ca ochelarii 3D ascund lacrimile de la final. Gasca de jucarii este trimisa la un centru de zi in loc sa ajunga in podul lui Andy, atunci cand acesta pleaca la colegiu. Datorita efectelor, ai senzatia ca esti in preajma lor atunci cand pornesc in aventura intoarcerii acasa.
The Polar Express (2004) este un alt film care aprtine lui Robert Zemeckis, tot o animatie cu spirit aventurier, cu scene incredibile, efecte care-ti taie rasuflarea si-un plot interesant: in Ajunul Craciunului un baiat se urca intr-un tren magic, care se indreapta spre Mos Craciun, tocmai la Polul Nord.
Captain Eo din 1986 a fost considerat un film 4D deoarece, pe langa elementele de 3D, in cinematografe erau incoroporate lasere. In regia lui Francis Ford Coppola, filmul il prezinta pe Michael Jackson in rolul principal: capitanul unei nave care trebuie sa duca la bun sfarsit o misiune. Efectele speciale au fost uluitoare si trucurile pot fi valabile chiar si in zilele noastre.
Creature From The Black Lagoon este unul dintre filmele clasice, lansat odata cu primul val 3D, in anul 1954. Chiar daca dialogul si jocul actoricesc nu-s remarcabile, creatura construita este munca unui geniu, iar scenele subacvatice sunt impresionante. Filmul a reusit sa sperie publicul si sa-si castige, pe buna dreptate, locul in top.
Maestrul suspansului, Alfred Hitchcock a realizat in 1954 Dial M For Murder, povestea unui fost tenisman, care pune la cale un plan sa-si ucida sotia. Cand planul da gres, acesta improvizeaza un plan B. Din pacate, atunci cand s-au terminat filmarile, valul 3D disparuse si a fost lansat in format 2D.
Kiss Me Kate (1953) este versiunea muzicala a comediei semnate de Shakespeare The Taming of the Shrew. Regia filmului apartine lui George Sidney care a realizat o performanta sclipitoare aducandu-i pe actorii Fred Graham si Lilli Vanessi (care au fost casatoriti) in rolul unui cuplu divortat. Muzica si dansul in 3D s-au dovedit, de-a lungul vremii, alegeri potrivite pentru a atrage publicul.
Steve Miner a facut un film grozav in 1982, Friday the 13th Part III, iar fanii genului horror se pot bucura de cateva trucuri impresionante. Povestea este a lui Jason care s-a intors sa-si continue crimele sangeroase in Crystal Lake. Publicul a apreciat efectele interesante si cascadoriile si a ramas in istorie ca unul dintre cele mai bune filme de gen, in formatul 3D.