marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

5 motive pentru care 3D-ul DISTRUGE cinema-ul!

Fenomenul 3D care a explodat incepand cu 2009 a inceput sa-i ingrijoreze pe multi din industria cinematografiei americane pentru ca 'alunga' mai nou spectatorii din salile de cinema.

5 motive pentru care 3D-ul DISTRUGE cinema-ul!

Istoria 3D-ului incepe in anii ’50 cand a fost in voga pentru ceva vreme si mai apoi a murit. Pe la mijlocul anilor ’80 si-a facut din nou simtita prezenta (“Falci” 1983), dar reintoarcerea a fost de scurta durata.

James Cameron a prospectat piata si a dat lovitura in 2009 cu celebrul sau film, “Avatar”, care daca este urmarit in varianta clasica este aproape lipsit de valoare, dar daca este vazut in 3D devine o experienta artistica.

Avatar” a dat doua lovituri: financiar (2,5 miliarde de dolari incasati) si artistic (9 nominalizari la Oscar) si a influentat marile case de productii sa inceapa proiecte filmice 3D.

Primul a fost un remake, “Clash of the Titans”, un film destul de mediocru si al doilea, “Alice in Wonderland”, in regia lui Tim Burton. Ambele filme au fost transformate in 3D in postproductie si au esuat in a folosi tehnologia in mod creativ.

La jumatatea anului 2010 s-au lansat aproximativ 3 filme tridimensionale pe luna, dintre care “Toy Story” si “How to Train Your Dragon” animatii ce au fost amuzant de privit in aceasta forma. “Tron Legacy” este al doilea film care a beneficiat de aprecieri pozitive in ceea ce priveste folosirea formatului.

Insa cu tot entuziasmul acestei noi experiente si cu toate echipamentele de ultima ora din cinematografe, simti nevoia sa-ti dai jos ochelarii dupa 10 minute. Te ia cu ameteala, te dor ochii, culorile isi pierd din saturatie si daca in “Avatar” intrai in pielea personajului Jake Sully si uitai unde se intampla actiunea, la celalalte filme ochelarii devin iritanti.

De asemenea ochelarii acestia te scot din film, pentru ca iti distrag atentia de la ceea ce inseamna de fapt filmu iar 3D-ul incearca sa te surprinda si sa te captiveze cu efectele sale halucinante.

Acum tehnologia de acest gen este accesibila si in casele spectatorilor, dar probabil va mai dura o vreme pana oamenii se vor obisnui cu ideea aceasta.

Cat despre boom-ul si entuziasmul pentru aceste filme, cu siguranta ca se vor stinge odata cu trecerea vremii. Dupa “Avatar” oamenii s-au familiarizat cu ceea ce poate sa insemne fenomenul 3D, dar acesta ar trebui folosit nu pentru ca “e la moda”, ci pentru a aduce un plus de valoare filmului si a transforma vizionarea intr-o experienta de neuitat.

Sursa: fanboyscloset.com/
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies