Legendarul Steven Spielberg se pregateste de lansarea unui nou film cu care spera sa isi uluiasca inca o data fanii. Regizorul american de 65 de ani aduce pe marile ecrane in aceasta toamna The Adventures of Tintin, film inspirat din benzile desenate create de Herge, care au devenit un adevarat fenomen mondial.
Scriitorul belgian de benzi desenate Herge, si-a dedicat intreaga viata pentru a crea seriaThe Adventures of Tintin, la care a lucrat din 1929 si pana la moartea sa, in 1983. Benzile sale desenate au cucerit imediat publicul tanar, cat si pe cel adult, in special datorita umorului sau si modul in care satiriza evenimentele politice si istorice din secolul XX.
La fel ca benzile desenate, filmul urmareste aventurile unui tanar si indraznet reporter pe nume Tintin (interpretat de Jamie Bell) si ale credinciosului sau caine Snowy. Din clipa in care Tintin devine posesorul une harti de vapor care ascunde un secret bine pastrat de secole, Ivan Ivanovitch Sakharine - un individ ticalos si diabolic - porneste pe urmele lui.
Sakharine (interpretat de Daniel Craig) este convins ca Tintin a furat nepretuita comoara a unui pirat pe nume Red Rackham. Cu ajutorul lui Snowy, al istetului dar impulsivului Capitan Haddock (interpretat de Andy Serkis) si al detectivilor Thompson si Thomson (Simon Pegg si Nick Frost), Tintin va strabate jumatate de mapamond, intr-o cursa nebuneasca, in cautarea Licornului, epava unui vapor care ascunde o comoara… dar si un vechi blestem.
“Din clipa in care am citit seria de benzi desenate, nu mi-a mai iesit din minte si din suflet. Am stiut atunci ca Tintin si cu mine eram destinati sa colaboram intr-un fel… si sa ne descoperim unul pe celalalt.” a spus Spielberg intr-un interviu citat de Daily Mail. Regizorul american a pariat 85 de milioane de dolari - bugetul filmului - pe un personaj animat si pe credinciosul sau caine.
Imediat dupa ce a citit benzile desenate, Spielberg a fost fascinat de universul creat de Herge asa ca a decis sa se intalnesca in anii '80 chiar cu creatorul seriei. Steven Spielberg a fost placut surprins sa afle ca Herge il considera singurul regizor capabil sa faca un film dupa benzile lui desenate.
De la cea intalnire au trecut aproape 30 de ani pana in 2008 cand maestrul de la Hollywood a inceput filmarile. Desi isi dorea sa faca un film live action (fara animatie), in care sa il aiba pe Jack Nicholson in rol principal, lucrurile s-au schimbat mult de cand a cumparat in 1983 drepturile pentru ecranizare.
Bucurandu-se de performentele tehnologice pe care le are la indemana acum, filmul lui Steven Spielberg este complet diferit de ceea ce isi propusese prima data. Cu ajutorul tehnologiilor 3D si CGI, Spielberg a transformat filmul intr-o aventura 3D care sa-i dea peste cap pana si pe cei mai sceptici iubitori ai personajului.
The Adventures of Tintineste o animatie care se foloseste de tehnica motion capture - au fost inregistrate cu senzori speciali interpretari in studiouri ale actorilor si apoi au fost refacute pe calculator prin modele animate 3D.
Desi a avut probleme cu bugetul, studiourile Columbia Pictures considerand mult prea mare suma de 130 de milioane de dolari pe care el a cerut-o intial, ambele parti au facut un compromis, iar bugetul a fost redus la 85 de millioane de dolari.
Cu toate ca a avut indoieli la inceput, regizorul este convins ca filmul trebuia facut 3D. "Sunt anumite filme pe care 3D-ul le transforma complet si le ofera profunzime si o experienta unica. Dar sunt alte filme la care daca ai folosi 3D, ai rapi tot farmecul."
Asa cum ne-a obisnuit deja, Steven Spielberg lucreaza intotdeauna cu cei mai buni dintre cei mai buni, iar pentru acest film l-a ales ca producator pe Peter Jackson, cunoscut pentru seria Stapanul Inelelor. " Sunt un mare fan al lui Peter Jackson si mi l-am dorit in proiect de la inceput. Este foarte talentat si a creat unele dintre cele mai uimitoare lumi noi. Imi aduc aminte cand ne-am cunoscut prima data. Ne urmareau 800 de milioane de oameni, iar eu am deschis un plic si am rostit <<Oscarul pentru cel mai bun regizor se duce la...>> si i-am inmanat premiul pentru cel mai bun film pentru Stapanul Inelelor".
Cei doi s-au apucat imediat de treaba, amdandoi fiind fanii lui Herge. Atat Spielberg, cat si Jackson au vrut ca totul sa iasa perfect, asa ca au fost atenti si la cele mai mici detalii.
"Candva, am zis ca tehnica CGI iti rapeste din creativitate si te face mai putin inventiv. Atunci, consideram ca daca o cascadorie poate fi facuta in mod clasic si nimeni nu e ranit, trebuie facuta asa. Dar acum nu mai cred asta. Iar The Adventures of Tintin este un pas inainte in privinta acestui aspect. La fel a fost pentru mine si Jurassic Park, filmul pentru care am creat primele personaje animate din istorie care apar intr-un film de lungmetraj" a mai spus regizorul.
Unul din eroii filmului, cainele Snowy, alaturi de care Tintin trece prin cele mai mari aventuri, a fost creat pe calculator, dupa un model de carton. "Snowy este creat in intregime pe calculator. Am folosit un manechin de carton si apoi l-am transformat intr-un model animat pe calculator. A trebuit sa ne folosim toate resursele creative pentru a-l aduce la viata pe marile ecrane. Insa Snowy nu e doar un caine, este un personaj la fel de real si important ca si cele umane din poveste. Este un supererou, curajos si neinfricat."
Pentru ca benzile desenate create de Herge au devenit un fenomen in masa, strangand milioane de fani in intreaga lume, regizorul american si-a dorit sa nu dezamageasca si sa le ofere ceea ce isi doreau, dar vroia sa o faca intr-un mod spectaculos.
"Totul in film este despre poveste. Am vrut ca spectatorii sa isi doreasca sa faca parte din ea. Vreau ca atunci cand il vor viziona sa uite unde sunt, cine este in scaunul de langa, poate chiar nici sa nu se gandeasca la efecte, doar sa traiasca fiecare moment din film. Sunt foarte nostalgic, dar cred ca asa suntem cu totii cand vine vorba de copilarie" crede Steven Spielberg.
Pentru a prezenta spectatorilor o imagine cat mai ampla a aventurilor lui Tintin, realizatorii au decis sa combine trei dintre benzile desenate: “The Crab with the Golden Claws”, “The Secret of the Unicorn” si “Red Rackham’s Treasure”.Dupa doi ani de cercetari intensive si pregatiri preliminare, actorii, realizatorii si cei peste 200 de oameni din echipa tehnica au intrat, in fine, in universul lui Hergé. Acesta a fost creat la Giant Studios, in Playa Vista, California.
Filmarile au fost realizate intr-o maniera total diferita de cea clasica, intr-un spatiu denumit 'Volumul' - o scena goala, in alb si gri, avand 100 de camere de luat vederi montate in tavan. Aceste camere sunt capabile sa filmeze panoramic, 360 de grade. Actorii poarta pe costume cu puncte reflectorizante, iar miscarile sunt inregistrate de camere in mai putin de a 60-a parte dintr-o secunda, fiind apoi transpuse in 3D. Pe langa acestea, alte 8 videocamere HD inregistreaza jocul efectiv al actorilor. Pelicula este ulterior utilizata ca referinta pentru animatori, pentru a fi siguri ca personajele virtuale create de ei redau intocmai grimasele, emotiile si expresiile faciale ale interpretilor.
O alta tehnica utilizata pentru filmare a fost un procedeu pus la punct de tehnicienii de la WETA Ltd cu ocazia filmelor Stapanul Inelelor - pentru a crea personajul Gollum si folosit apoi si James Cameron in Avatar. Actorii poarta pe cap o casca dotata cu o mini-camera de filmat indreptata direct spre fata lor, care permite inregistrarea digitala a celor mai mici miscari si expresii ale ochilor, buzelor si muschilor faciali. Andy Serkis, actorul cel mai experimentat din lume in aceasta tehnica, i-a ajutat pe colegii sai sa se adapteze acestui tip de filmari, nou si laborios.
Astfel, in fiecare dimineata, inainte de a incepe filmarile, actorii treceau printr-un dublu proces de scanare a miscarilor - unul pentru fata, celalalt pentru corp. Aceste scanari permiteau apoi camerelor de luat vederi din 'Volum' sa identifice fiecare actor in parte si sa-i transpuna miscarile intr-un "schelet" virtual, care ulterior era "imbracat" in faza de post-productie computerizata pentru a crea personajul. Aceasta faza a durat nu mai putin de 1 an si jumatate, echipa de la WETA avand de prelucrat individual cele 1240 de filmari.
In final, Spielberg mizeaza pe public, care spera sa aprecieze si sa fie captivat de universul pe care Herge l-a creat de-a lungul vietii si pe care acum, celebrul regizor il aduce intr-o versiune captivanta pe marile ecrane.Criticii deja sunt entuziasmati, numindu-l un film impresionant, atat prin efect, cat si prin poveste.
Legendarul actor și-a pierdut în mod tragic casa în incendiul devastator din California care au cuprins Los Angeles-ul. Ce alți colegi de breaslă au rămas fără adăpost?