marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Django Unchained, filmul aruncat in aer de cuvantul "cioara": 10 motive sa vezi filmul lui Tarantino in aceasta saptamana

La finalul acestei saptamani, ajunge in Romania la cinema Django Unchained noul film despre sclavie al lui Quentin Tarantino si avem suficiente motive sa nu-l ratam. Intepretarile lui Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio sunt superbe, dar Samuel J. Jackson creeaza un personaj capodopera in rolul lui Stephen, servitorul batran al lui Candie (DiCaprio).

Django Unchained, filmul aruncat in aer de cuvantul cioara : 10 motive sa vezi filmul lui Tarantino in aceasta saptamana


1.Quentin Tarantino stie ce face cand vine vorba de regie si nu a dat gres nici de aceasta data: pentru Django a primit nominalizare la Globurile de Aur pentru regie (premiul a mers la Ben Affleck), in timp ce multe ziare americane au strigat ca s-a facut o greseala uriasa ca nu a primit una si la Oscar 2013 pentru aceeasi categorie.

2. Dialoguri marca inregistrata pentru regizor, cei care au vazut Pulp Fiction, Kill Bill Volume 1, Reservoir Dogs, Inglourious Basterds stiu despre ce este vorba. Scenariul este plin de replici memorabile, dialoguri hilare si glume clasice care definesc filmele lui Tarantino. Acesta a fost nevoit sa explice motivul pentru care in filmul sau este folosit aproape fara incetare cuvantul "nigger" ("negru"), un termen in general interzis in filmele americane si nu numai. Celebrul regizor spune ca pelicula sa este pertinenta din punct de vedere istoric, insa acest argument nu a reusit sa inchida gura celor care reproseaza totodata violenta extrema a filmului. Cand vine vorba de epitete rasiale "nigger" (cioara) este un fel de bomba nuclarea, este un cuvant interzis, iar unii il considera cea mai murdara forma de injurie. Totusi de astepti la el din partea unui scenariu de film plasat in 1858, in timpul de apogeu al Americii slavagiste. Daca in Zero Dark Thirty tortura a inflamat spiritele printre americani in cazul lui Django Unchained cuvantul "nigger" a fost elementul de netolerat.


3. Christoph Waltz a fost premiat recent cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor in rol secundar, categorie la care s-a luptat chiar cu colegul sau din film - Leonardo DiCaprio. Django este a doua colaborare intre Christoph Waltz si Tarantino. Daca in Inglourious Basterds vana evrei, de aceasta data Christoph Waltz este un medic dentist german care ajunge vanator de recompense in America sclavagista, inainte de Razboiul Civil. Aici porneste pe urmele unor criminali. Personajul sau Dr. King Schultz se considera un soi de luptator al dreptatii - varianta sa de dreptate in orice caz,  care stie sa fie "badass" dar si "de tot rasul".
 

4. Samuel L. Jackson il interpreteaza pe Stephen, seful sclavilor de pe plantatia lui Calvin Candie - Leonardo DiCaprio: "Sper ca acest rol ma va face cel mai detestat negru din istoria cinematografiei" a declarat actorul. Jackson face ce stie mai bine si creeaza un personaj care e plin de furie, agresiv, insa si amuzant. Fanii si-ar fi dorit si pentru el o nominalizare la Oscar.


5. Violenta: ca in fiecare film al lui Tarantino scenele de actiune sunt explozive si genial create, chiar daca adesea absurde. Va amintiti de scena din Kill Bill cand cand Uma Thurman o infrunta intr-o bataie spectaculoasa cu sabiile pe Lucy Liu? In Django eroul interpretat de Jamie Foxx are o scena in care doboara unul cate unul toti oamenii de pe plantatia lui Candie.


6. Leonardo DiCaprio a fost o mare surpriza in rol 100% violent si negativ. Trebuia sa lucreze cu Tarantino la Inglourious Basterds, insa Django a ajuns prima lor colaborare si s-a dovedit a fi una de mare succes chiar daca DiCaprio a ratat inca o nominalizare la Oscar. Personajul Calvin Candie l-a ingrozit si incantat pe DiCaprio in egala masura: "Codul sau etic depaseste orice mi-as fi putut eu imagina."  Unul dintre momentele sale de apogeu in film e cel in care tine un discurs inflacarat despre frenologie, o pseude stiinta folosita in America sclavagista pentru a sustine diferentele dintre capacitatile mentale ale raselor pe baza unor masuratori ale cutiilor craniene. "Nu m-am putut identifica deloc cu acest personaj. L-am urat, a fost cel mai narcisistic, extravagant, oribil si rasist personaj pe care l-am citit in toata viata mea. Insa am fost obligat sa-l joc. Era prea bun ca sa nu-l interpretez. Tarantino creeaza personaje incredibile si iti ofera sansa sa lucrezi alaturi de actori minunati." a spus Dicaprio.

 


7. Unele voci critice de peste Ocean au numit Django cel mai bun film despre sclavie facut vreodata. "Am vrut sa fac un film despre sclavie, iar actiunea sa nu fie plasat pe o alta planeta, ci sa aiba loc in lumea reala, insa sa folosesc un alt gen de film pentru a spune povestea" a declarat Tarantino. Unele imagini sunt greu de privit: sclavi sfasiati de caini sau obligati sa se bata intre ei pana se ucid.


8. Muzica este un alt atu al filmului. Tarantino stie sa combine soundtrackuri iar cand il ajuta si magnificul Ennio Morricone (pe langa Rick Ross, Brother Dege, James Brown si Jim Croce) rezultatul nu este decat spectaculos.

9. Django Unchained a ajuns cel mai piratat film al momentului dupa ce saptamana tracuta a fost nominalizat la 5 premii Oscar. Filmul a facut incasari mondiale de 125 de milioane de $.

10. Actorii din plan secundar. Se stie ca Tarantino atrage un numar impresionant de actori buni in filmele sale, in Django insa lucrurile au "scapat de sub control" cu Don Johnson, Robert Carradine, Jonah Hill, Walter Goggins, James Remar, Franco Nero, Bruce Dern, Amber Tamblyn. Unii au doar aparitii scurte, insa nu trebuie ratate.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies