Este cunoscut ca un regizor pentru care chestiile sangeroase dau mai bine la camera. Quentin Tarantino crede ca tragedia de la Scoala din Newtown unde au fost impuscati mortal 27 de oameni in luna decembrie, majoritatea copii, nu trebuie legata de contextul culturii violentei de la Hollywood.
Voci din lumea politica si a entertainmentului american au blamat din nou violenta din filmele hollywoodiene pentru masacrul din urma cu cateva saptamani. Recunoscut drept un cineast vizionar, dar si unul care iubeste violenta, Tarantino a declarat ca este un semn de lipsa de respect sa spui ca masacrul din scoala din Sandy Hook este rezultatul violentei cu arme din filme.
Intrebat in cadrul unei emisiuni la un post de radio american daca dragostea sa fata de filmele violente s-a mai diminunat in lumina tragediilor din Newtown, Connecticut (26 de morti) si Aurora, Colarado (12 morti) acesta a declarat: "M-as uita la filme kung fu la 3 zile de la masacrul de la Scoala din Sandy Hook? Poate ca da, pentru ca una nu are nicio legatura cu cealalta."
"Sunt deranjat de acest lucru. Cred ca este o lipsa de respect fata de memoria celor care au murit sa vorbesti despre filme... Este evident ca adevarata problema tine de posesia de arme si de sanatatea psihica", a sustinut cineastul in varsta de 49 de ani.
Wayne LaPierre, vicepresedintele "National Rifle Association:, organizatia care face lobby pentru arme in Statele Unite ale Americii a blamat dur Hollywood-ul si filmele sale, precum si jocurile video, pentru violenta exagerata legata de arme in SUA.
O serie de scene violente din Django dezlantuit/ Django Unchained, un spaghetti western plasat cu doi ani inainte de izbucnirea Razboiului Civil, au fost incluse intr-un video urcat pe Youtube in care sunt criticate staruri de film hollywodiene ce au cerut guvernului american legi mai dure pentru a opri violenta legata de arme. "Cereti-le starurilor sa si-o traga" este mesajul clipului cu peste jumatate de milion de vizualizari pe Youtube. Acesta ii condamna pe actori ca promoveaza filme violente, insa cer legi care sa inaspreasca posesia de arme.
Ca o ironie, potrivit unui sondaj realizat de Hollywood Reporter 70% dintre americanii de peste 30 de ani cred ca este prea multa violenta in filme si la TV, insa 75% dintre ei nu sunt de acord cu legi care sa reduca violenta din diversele forme de media.
Tarantino a fost in centrul unor controverse in SUA si pentru violenta de limbaj din cel mai recent film al sau. Ca toate filmele sale si Django dezlantuit a starnit reactii dure din cauza limbajului considerat jignitor: apare de peste 110 ori cuvantul considerat ofensator la adresa celor de culoare, „nigger”. "Django Unchained nu trateaza cu manusi lunga istorie a Americii in sclavie si rasism, ci planteaza dinamita in acest bagaj nedorit al tarii si-l detoneaza pe intreg ecranul", a scris publicatia americana The Hollywood Reporter.
Regizorul Spike Lee l-a criticat dur pe Tarantino pentru limbajul folosit in film, declarand ca-i boicoteaza pelicula, iar actorul/ comediantul Katt Williams a amenintat public ca-l va pocni in fata pe regizor din acelasi motiv. Ca o ironie, in ciuda limbajului, in primele zile de proiectie din SUA, aproape jumatate din publicul filmului in cinematografe a fost reprezentat de persoane de culoare se arata intr-un raport realizat de Hollywood Reporter.
Django Unchained, un spaghetti western plasat cu doi ani inainte de izbucnirea Razboiului Civil, il aduce pe Jamie Foxx in rolul lui Django, un sclav cumparat si eliberat de un vanator de recompense german interpretat de Christoph Waltz. Cei doi cutreiera Sudul si elimina criminali pentru recompense, inainte de a ajunge la plantatia detinuta de Leonardo DiCaprio, anti-eroul, pentru a o elibera pe sotia lui Django.
Sursa: The Guardian