marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Elogiat de critici, filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N“, este favorit în cursa pentru un Palme d’Or

Echipa românească a luat cu asalt red carpetul de la Cannes, unde a primit aplauze și ovații.

Elogiat de critici, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N , este favorit în cursa pentru un Palme d rsquo;Or
„RMN“, cel mai recent film al regizorului român Cristian Mungiu, a fost selectat în competiția principală de anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes. Subiectul filmului pleacă de la incidentul din 2020 când angajarea legală a doi sri lankezi într-o brutărie din Ditrău, județul Harghita, a stârnit furia localnicilor. Deși nimeni dintre săteni nu a dorit să lucreze la brutărie, aceștia au postat mesaje pline de ură pe rețelele de socializare, cerând chiar un referendum pentru stoparea „afluxului” de migranți.
 
Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar în rolurile secundare pe Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán.
 
După două ore de proiecţie la Cannes, spectatorii au aplaudat îndelung această «radiografie» a naţionalismului şi xenofobiei. Primele reacţii şi cronici sunt extrem de pozitive, unii evocând chiar un posibil Palme d’or pentru cineastul român, deja un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes – anul acesta și membru al juriului!


 
„Cineastul român, cu un Palme d’or la Cannes în 2007, sondează sufletul locuitorilor dintr-un sat din Transilvania pe fond de rasism şi pauperizare“, scrie „Le Monde“. Mungiu, cu gustul său pentru realismul social, se inspiră adesea din fapte diverse şi are capacitatea de a transforma documentul în fabulă morală. Ultimul său film este unul negru, angoasant şi evocă regresiunea populistă şi creşterea intoleranţei. Pe scurt, ne scanează pulsiunile primitive“, se arată în același articol „Le Monde“.


Macrina Bârlîdeanu, într-o rochie creată de designerul român Cristian Samfira.

 
Deși „Libération“ îl consider „sentenţios şi deprimant“, publicația culturală „Télérama“ laudă munca echipei românești. „Mungiu, prin toate filmele sale, diagnostichează relele societăţii române de ieri şi de azi. De această dată, în inima R.M.N., sunt naţionalismul şi xenofobia. Filmul este magistral“.
 
„Le Temps“ este şi mai laudativ: „Mungiu semnează primul mare film al acestei ediţii a Festivalului de la Cannes. Forţa cineastului constă în maniera sa de a arunca o privire implacabilă asupra societăţii. R.M.N. are o estetică impresionantă“.
 
FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies