Ender's Game este asteptat cu sufletul la gura de milioane de fani care s-au indragostit de romanul lui Orson Scott Card. Filmul care se va lansa in aceasta toamna se anunta a fi captivant si interesant, iar cei de la Collider au avut ocazia sa afle secretele productiei chiar de pe platouri.
Dupa ce, timp de 20 de ani s-au facut eforturi in vederea ecranizarii romanului SF “Ender’s Game” al lui Orson Scott Card, fanii vor avea ocazia sa vizioneze ceea ce se anunta o capodopera cinematografica.
Actiunea filmului Jocul lui Ender/ Ender's Game se desfasoara in secolul XXII, la o perioada destul de lunga dupa ce rasa umana a facut contact pentru prima data cu o rasa extraterestra. Acestia se dovedesc a nu avea intentii prea bune in privinta comunicarii cu oamenii si lanseaza doua invazii asupra Terrei, invazii respinse cu mari eforturi. Pentru a se asigura ca oamenii vor castiga urmatoarea infruntare, cea decisiva, guvernul terestru a creat in vitro genii pe care le antreneaza intensiv in arta militara. Instructia consta, nicio surpriza, din jocuri de razboi. Ender Wiggin, un geniu printre genii, castiga intr-un timp record toate jocurile si pare eroul care va salva planeta. Regizorul Gavin Hood cunoscut pentru X-Men Origins: Wolverine din 2009 are misiunea dificila de a surprinde in film temele complexe din carte, despre razboi si moralitate.
Harrison Ford ( 70 de ani) il va interpreta in Ender's Game pe Colonelul Graff de la Academia Militara Internationala unde se pregatesc doar cei mai buni copii. Antrenamentele de la academie constau in jocuri de razboi ce devin din ce in ce mai tacticizate si dificile pentru Ender, care devine treptat in ochii tuturor geniul militar capabil de a salva omenirea.
Ca orice productie cu un super-buget, „Ender’s Game” pare sa promita extrem de multe, dupa cum arata si trailerul, iar persoanele implicate in acest proiect gigant au incercat sa faca totul ca la carte avand in vedere si lunga asteptare a fanilor.
Iata 12 lucuri pe care trebuie sa le stii despre Ender's Game
1. Harrison Ford va da viata Colonelului Graff un comandant al Armatei Internationale care vede potentialul lui Ender si il alege ca urmatoarea mare speranta a omenirii. Alegerea sa pentru acest rol este mai mult decat potrivita tinand cont de experienta cinematografica pe care o are Ford. Dupa cativa ani in care n-a mai scos nici un film rasunator, Ford revine pe marile ecrane intr-un nou blockbuster si demonstreaza ca si la 70 de ani este capabil sa preia astfel de roluri.
2. In ciuda faptului ca fanii au dat de inteles ca se asteapta la o productie mai degraba SF, scenograful Sean Haworth a declarat ca „incercam mai degraba sa cream o lume apropiata de realitate pentru ca pana la urma este o poveste dramatica, nu doar un spectacol; vrem ca acest univers sa fie credibil si sa ii duca intr-o calatorie emotionala pe acesti copii.”
3. Producatorii au construit o baza militara cap-coada. S-au construit drumuri ramificate ca si cum ar fi tesute pe bolovani, pasarele, ferestre, o intreaga retea de holuri si pasaje ba chiar si dormitoare pentru absolut toti copiii actori ai productiei, fiecare din ei avand cate un dulap propriu si un loc specific pentru a putea fi vazut oricand colonelul Graff s-ar fi oprit in zona respectiva.
4. Si pentru ca tot discutam despre copii, in distributia filmului exista o multime de persoane implicate care nu au implinit inca nici macar varsta legala pentru a conduce. Cu ocazia vizitei pe platouri, cei de la collider.com au avut ocazia sa discute cu Haillee Steinfeld si Asa Butterfield, cel din urma declarand despre Harrison Ford ca este „ un om pe cinste alaturi de care m-am simtit extraordinar pe platourile de filmare. Este o persoana uimitoare!! Defapt, in momentul in care am citit cartea, chiar mi l-am imaginat pe el in rolul Colonelului Graff”.
5. Unul dintre lucrurile care au frapat la Harrison Ford in timpul lucrarilor pentru punerea in scena a mult asteptatului SF a fost usurinta prin care, in momentul in care se striga „Actiune!”, se „scutura” de cei 70 de ani ai sai emanand tinerete, energie si putere iar la auzul exclamatiei „Taiati!” ii reveneau toti cei 70 de ani ai sai aratand usor obosit dupa eforturile depuse.
6. Regizorul Gavin Hood a pus multa pasiune in realizarea filmului: "Sincer va zic, traind in Africa de Sud, nu am avut ocazia sa citesc cartea. Agentul meu mi-a adus cartea, este printre preferatele lui. Pana la urma si eu am simtit o conexiune. La 17 ani am facut armata si m-am regasit in Ender. Am fost fortat sa petrec timpul departe de familia mea, intr-un mediu militar ostil pentru un tanar. Nu am trait experiente asa dure, dar nu mi se pareau potrivit pentru varsta aia. M-au atras la carte temele de prietenie, loialitate, moralitate, identitate."
7. Cartea, scrisa in anii '70, continea elemente futuriste la acea vreme, dar care acum, 4 decenii mai tarziu, au devenit lucruri obisnuite in aceasta societate. Asa ca regizorul a avut o noua provocare: sa redea o atmosfera care sa fie cu adevarat futuristica: "Noi ne-am decis ca nu vrem sa transformam filmul intr-un o pelicula care sa aiba in exces motive science-fiction. Astfel le-am fi atras si mai mult atentia spectatorilor si care n-ar fi fost verosimile, tinand cont ca azi tehnlogia avanseaza intr-un timp accelerat. Ne-am axat pe Camera de Lupta, Scoala de Lupta si relatia dintre si dezvoltarea lui Ender"
8. Camera de Lupta (Battle Room) est unul dintre elementele-cheie ale romanului lui Card. Este camera unde tinerii soldati plutesc la o gravitatie zero in timp ce se lupta cu tine echivalente inamicilor din spatiu. Camera in care s-au filmat scenele a fost una uriasa, construita special pentru film. Filmarile au durat saptamani intregi si de multe ori, actorii petrecereau ore intregi suspendati in aer.
9. Ideea de gravitatie zero a fost adevarata provocarea a filmului, insa Garrett Warren, coordonatorul echipei de efecte speciale declara ca asta este domeniul in care se pricepe cel mai bine: "Norocul face ca sunt printre oamenii care se pricep cel mai bine la asta. Eu ma ocup de scenele in care trebuie sa fie gravitatia zero si eroii sa pluteasca in aer. M-am apucat sa cercetez acest domeniu in industria cinematografica dupa ce a aparut Avatar. "
10. Nu doar Avatarul a folosit ca sursa de inspiratie ci si alte productii printre care si proiectul abandonat, Paradise Lost. "Lucram la un alt film care a fost abandonat si dezvoltasem un aparat de zburat in care actorii nu trebuiau sa fie inlocuiti de cascadori. Paradise Lost a fost amanat, dar cand ne-am apucat de productia lui Ender's Game am continuat sa lucram la aceasta tehnica de zburat si am perfectionat-o" a spus regizorul.
11. Conform realizatorilor filmului, se pare ca micutii actori au fost ajutati de cei de la Cirque du Soleil pentru a-si perfectiona echilibristica.
12. Secventele din Camera de Lupta i-au impins pe producatori sa se gandeasca la o versoune 3D. "Sigur ca ne-am gandit si la 3D. Dar este foarte dificil ca un film produs independent sa dispuna de toata aparatura si bugetul necesar. Timp de 2 decenii nimeni n-a fost capabil sa aduca acest film pe ecrane si cred ca importanta lui nu sta in daca este sau nu realizat in 3D. Mesajul sau este mult mai puternic".
Filmul va rula in cinematografe incepand cu 1 noiembrie 2013.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.