marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Skyfall si maturizarea francizelor blockbuster la Hollywood: evolutia lui James Bond, Batman si a super eroilor Marvel

Acum 11 ani, Harry Potter anunta inceputul unui noi ere la Hollywood, in care povestile intinse pe mai multe filme sunt cele care captiveaza atentia publicului la nivel mondial si aduc cei mai multi spectatori in salile de cinema, fiind astfel mine de aur pentru marile studiouri de la Hollywood.

Skyfall si maturizarea francizelor blockbuster la Hollywood: evolutia lui James Bond, Batman si a super eroilor Marvel

 

Una dintre cele mai mari resurse financiare pentru cinematografia secolului 21 nu s-ar fi nascut niciodata daca Steven Spielberg ar fi fost la carma filmarilor la ecranizarea lui Harry Potter. In 1999, regizorul american a fost abordat de studiourile Warner Bros. sa regizeze primul film Harry Potter, scrie The Guardian. Insa, conform biografului Nicole LaPorte de la DreamWorks, acesta a vrut sa comaseze o parte dintre volumele Harry Potter intr-un singur film. Astfel s-ar fi distrus cea mai profitabila franciza din istorie, cu incasari totale de 7.7 miliarde de dolari la nivel global.


Creatorul seriilor Indiana Jones si Jurassic Park avea o cu totul alta viziune asupra universului din Harry Potter si ar fi dorit sa creeze un film animat inspirat de romanele lui J.K. Rowling, care s-au vandut in 400 de milioane de copii si au fost traduse in 69 de limbi. Nici macar celebrul cineast american nu si-a putut inchipui succesul nebun pe care vrajitorul Harry Potter l-a avut in cinematografie. Dupa un deceniu de la lansare, Harry Potter este sinonim cu doua sintagme: fenomen mondial si cea mai profitabila franciza din istoria cinematografiei.

 

Inainte ca seria Harry Potter sa fie lansata in cinema, asa cum o stim acum noi, Warner Bros. cumparase drepturile de ecranizare pentru doua milioane de dolari, desi cartile nu fusesera toate lansate. Producatorii de la Warner Bros. l-au abordat pe Steven Spielberg, unul dintre fondatorii lui DreamWorks, pentru un parteneriat financiar intre cele doua studiouri. Insa, cei de la Warner au fost refuzati.
 


Dupa ce cartile au devenit un adevarat fenomen mondial, a venit randul celor de la DreamWorks sa fie refuzati de Warner Bros. Insa, Alan Horn, presedintele de atunci al Warner Bros, si l-a dorit pe Spielberg ca regizor pentru Harry Potter. Spielberg ar fi fost omul ideal, avand in vedere succesul si recordurile pe care le-a inregistrat cu filmele sale, atat fantasy cat si cele pentru familie.

"Am crezut ca acest film ar fi fost perfect pentru Steven Spielberg, insa, el si cei de la DreamWorks voiau altceva: sa comaseze intr-un film mai multe carti si sa-l transforme intr-o productie animata. Spielberg era impresionat de succesul celor de la Pixar si al animatiilor, care schimbau lumea cinematografica in acel moment. Avand in fata o poveste pentru copii, cu magicieni si vrajitori, cred ca i s-a parut logic sa faca o animatie. Insa eu nu am vrut sa combin genurile, ci sa ramana un film normal, live action" a spus acesta pentru Screenrant.com
 



Harry Potter
a deschis noi porti pentru seriile de lunga durata de la Hollywood, care au ajutat enorm la succesul productiilor lansate de Marvel, la crearea trilogiei The Dark Knight si la continuarea francizei James Bond. Astazi, francizele sunt o sursa sigura de venituri colosale pentru marile studiouri de la Hollywood. Nu exista garantia ca un blockbuster va atinge mai multe tari din punct de vedere cultural, dar cand este parte dintr-o franciza sansele cresc tot mai mult. Pentru a avea succes, producatorii au fost nevoiti sa re-evalueze profunzimea povestilor pentru a le putea construi pe mai multe filme, mai noteaza cei de la The Guardian in analiza lor despre imperiul blockbusterelor.


 

Marvel a demonstrat in ultimii 10 ani ca este unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul cinematografic si a creat serii de filme pe care fie le-a reinventat, fie le-a continuat in acelasi stil. Universul benzilor desenate este nesecat pentru Marvel, care dupa succesul lui Iron Man a scos de la naftalina personaje ca Thor sau Captain America si le-a readus in atentia cinefililor in ultimii doi ani. Si totul abia a inceput, pentru ca Marvel a mai gasit o reteta a succesului dupa ce a lansat in aceasta vara The Avengers, mega productia care a adunat toti marii super eroi ai studiourilor: Iron Man, Hulk, Thor sau Captain America. Noua strategie a celor de la Marvel incearca sa distraga atentia publicului de la un alt lucru: pana la urma, toate filmele lor par unul singur si sunt facute pe aceeasi reteta.  Ei repeta formula, schimband doar personajul.


In schimb, la seria James Bond - cea mai longeviva franciza din istorie, cu 23 de filme - succesul a venit din puterea starurilor si din deciziile producatorilor despre cum sa arata filmele, care, de cele mai multe ori au avut si influente politice.

 


Lucrurile s-au schimbat total dupa ce regizorul Christopher Nolan a preluat seria Batman, in 2005 si a creat trilogia The Dark Knight. Nolan este considerat omul care a reinventat moda blockbusterelor pentru ca a construit in trilogia sa o poveste profunda, plina de emotie, drama si simboluri, pastrand aceeasi atmosfera incarcata cu efecte speciale, scene de actiune si gadget-uri. Povestea lui Bruce Wayne a evoluat in toate cele 3 filme, spre deosebire de personajele altor serii. Indiana Jones, Jack Sparrow sau Ethan Hunt mai mult s-au distrat in filmele lor decat sa evolueze ca personaje.   

Nolan a schimbat aceasta perceptie si a schimbat conceptul de blockbuster modern, influentand si alti regizori sa ii urmeze exemplul. Sam Mendes, regizorul celui mai nou film cu James Bond, Skyfall, a declarat in mai multe randuri ca n-ar fi fost niciodata convins sa faca un astfel de film daca nu vedea The Dark Knight si daca nu era impresionat de ceea ce a adus Nolan in cinematografia moderna. Seria cu Daniel Craig este mult mai introspectiva, iar noul James Bond este mult mai complex, nu mai este doar un spion in slujba Majestatii Sale. Nu e de mirare ca Skyfall este numit cel mai bun film cu James Bond din istoria de 50 de ani a francizei.

 


Pana la urma, cei care pierd in lupta mega productiilor sunt cei de la Marvel, mai scriu cei de la The Guardian, chiar daca la nivel financiar sunt printre greii de la Hollywood: "Producatorii celebrului studiou ar trebui sa examineze cu atentie noile filme Batman si Bond si invete cum sa creeze povesti complexe, lipsite de superficialitate, care se pot intinde pe mai multe filme si sa evolueze in acelasi timp." In acest moment, cei de la Marvel au o strategie de brand foarte creativa si populara, cu care au schimbat industria, chiar daca povestile lor n-au fost intotdeauna senzationale, mizand in principal pe aspectul financiar. Daca francizele sunt cele care domina universul cinematografic - lucru imaginat de George Lucas si Steven Spielberg de cateva decenii - nu e mai bine ca producatorii sa le creeze gandindu-se de la inceput la povesti pe termen lung? se intreaba cei de la The Guardian.

 


 


Galerie foto


Modifică setările cookies