marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Hollywood-ul a intrat în grevă! Scenariștii se revoltă împotriva platformelor de streaming

Apariția noilor suporturi de difuzare a producțiilor media au dus la scăderea ratingurilor pe TV și în sălile de cinema. 

Hollywood-ul a intrat în grevă! Scenariștii se revoltă împotriva platformelor de streaming
Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood aruncă Hollywood-ul în criză, după ce industria de divertisment a ajuns să se confrunte cu schimbări radicale declanșate de expansiunea globală a televiziunii prin streaming. Practic, pincipalul sindicat al profesiei, Writers Guild of America (WGA), a anunţat pe 2 mai că intră în grevă după eşecul negocierilor cu principalele studiouri şi platforme privind mărirea salariilor. 
 
Problema este că, spre deosebire de o platformă de streaming, unde utilizatorii pot vedea un sezon întreg într-o singură noapte, pe un canal classic de televiziune serialele au de două ori mai multe episoade și sunt difuzate într-un ritm lent. Ori, scenaristul este plătit per episode, în timp ce platformele plătesc drepturi de autor mai mici decât televiziunile.
 
Un membru al WGA, citat de Reuters, spune că «în ultimii zece ani, bugetul serialelor pentru streaming a crescut cu 50%. În aceaşi perioadă, salariul scenaristului a scăzut cu 23%. În acelaşi timp, partea scenariştilor care lucrează pentru salariul minim sindical a trecut de la 33% la 50%».
 
Claude Forest este profesor de economie şi sociolog al cinemaului la Universitatea Sorbona. El spune că «succesul platformelor, amplificat de pandemia de Covid, face că modelul economic şi-a demonstrat rentabilitatea. Cei care contribuie la succes, adică scenariştii, îşi cer azi partea şi beneficiile care li se cuvin».
 
Inteligența artificială este o altă problemă la masa negocierilor. WGA dorește măsuri de protecție pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a genera noi scenarii pornind de la munca anterioară a scriitorilor.
Prin urmare, greva se va traduce prin întreruperea imediată a mai multor emisiuni americane de success, precum "late-night shows" ("talk-show-uri nocturne"), şi prin întârzieri importante ale serialelor TV şi filmelor ale căror lansări sunt programate în acest an, afectând chiar și grila de toamnă, pentru care lucrul începe, de obicei, în lunile mai-iunie.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies