Keanu Reeves s-a transformat in samurai: primele imagini cu actorul in super productia de cosmar, 47 Ronin
10299
0
23 ianuarie 2013 10:12
Keanu Reeves lanseaza in acest weekend in cinematografele din Marea Britanie Side by Side, un documentar despre viitorul cinematografiei, in care sunt prezenti unii dintre cei mai mari cineasti ai lumii.
A murit filmul sau nu? Keanu Reeves a reusit sa afle secretele celor mai mari regizori de la Hollywood in documentarul "Side by Side", in care granzii cinematografiei mondiale prezinta modul in care evolutia tehnologiei a influentat filmul si a transformat complet experienta vizionarii.
Actorul de 48 de ani, cunoscut pentru rolul Neo din trilogia Matrix, a marturisit ca acest proiect a fost unul personal si ca a insemnat enorm de mult pentru el. Side by Side marcheaza debutul sau ca producator, alaturi de Chris Kenneally. Keanu Reeves a povestit intr-un articol pentru The Guardian despre documentarul sau si care este viitorul cinematografiei, dar si despre lupta intre digital si pelicula.
"Am crescut cu filme. Inteleg cum ele te pot face sa te simti nostalgic. Ele ajung sa fie pentru tine amintiri.... Filmul de celuloid este un mediu fantastic. Insa tehnologia evolueaza cu pasi repezi. Si asta a fost motivul pentru care am vrut sa produc si sa prezint Side by Side, un documentar in care este esentiala intrebarea cum se schimba cinematografia in epoca digitala. Documentarul analizeaza pierderile si castigurile pe care Hollywoodul le sufera in acest proces de transformare. Cum schimba mediul digital industria filmului?
"Side by Side a fost o aventura pentru mine si Chris Kenneally. Cand eram la Tehnicolor, in New York, mi-a venit ideea si i-am propus. Chiar daca este un proiect personal, am vrut sa-l facem accesibil tuturor. Acest documentar este pentru specialisti, dar si pentru publicul larg. Afli cum se fac filmele, provocarile si greutatile intampinate, dar si detalii din culise." a spus Keanu Reeves in The Guardian. Regizori ca James Cameron, David Fincher si David Lynch au reusit cu ajutorul camerelor digitale sa creeze universuri cu totul speciale. Insa exista si cineasti care nu cred in viitorul acestui format: Christopher Nolan nu crede ca acest mediu se poate ridica la nivelul filmului de celuloid.
Keanu Reeves spune insa ca documentarul nu vrea sa arate care dintre medii este mai bun sau mai prost. "Documentarul nu critica un format sau altul. Scopul nostru a fost sa exploram intreg universul cinematografic si sa aflam ce parere au regizorii intr-o perioada in care digitalul si celuloidul sunt folosite la fel de mult in industie. Eu si Chris Kenneally vrem sa aflam un lucru: ce se pierde in formatul digital, in timpul unei vizionari.
Primea mea experienta cu digitalul a fost in 2006, cand am lucrat cu regizorul Richard Linklater la A Scanner Darkly. Mi-am dat seama imediat cat de mult schimba acest format modul in care se face un film. Nu mai era nevoie sa ne oprim dupa 10 minute sa schimbam rola. Regizorul putea sa filmeze in continuare fara sa fie presat de timp. Asta inseamna ca puteam filma cat de mult ne doream si le ofera actorilor posibilitatea sa improvizeze mai mult. Dar nu era intotdeauna o bucurie.
Pentru unii regizori formatul digital a devenit o componenta a stilului lor propriu, care ii defineste. Robert Rodriguez sau Steven Soderbergh sunt cativa dintre regizorii care mi-au marturisit ca digitalul este singurul mod prin care au reusit sa creeze imaginile cu care si-au definiti stilul. Ambitiile lor vizuale au fost atinse doar prin acest mediu. Astazi, oricine poate face cu ajutorul camerelor digitale un video si asta a dus si la expansiunea filmelor indie, cu buget redus. Azi, filmele sunt disponibile pe orice suport, in orice mediu. Te poti uita direct pe iPad, nu mai e nevoie sa te duci sa-l vizionezi in cinema, pe un ecran mare." spune Keanu Reeves.
Avansarea tehnolgiei digitale a dus la o dezbatere aprinsa despre cum si daca a murit filmul, ca obiect fizic. "Mi se pare imposibil ca acest lucru sa se intample si nu este o dezaprobare in fata digitalului. Dar inca mai exista suficienti regizori care prefera filmul de celuloid pentru calitatea imaginilor pe care o ofera. Sunt mult mai increzator in acest lucru acum, cand am terminat documentarul, decat eram in urma cu 6 luni.
In final, nu este vorba despre o dezbatere daca digitalul e mai bun decat celuloidul. Este vorba de faptul ca ii oferi artistului alternativa. Side by Side prezinta individualitatile fiecarui mediu si caracteristicile acestuia. Nu criticam trecutul si nici nu exploram ideea unei revolutii digitale. Documentarul acesta prezinta timpurile uimitoare in care traim. Arata de unde a pornit Hollywood-ul, unde este acum si in ce directie se indreapta cinematografia".
In documentar, fanii vor avea ocazia sa vada interviuri cu nume mari ca Martin Scorsese, James Cameron, David Fincher, George Lucas, Christopher Nolan, David Lynch, Stephen Soderbergh, Andy si Lana Wachowski in care acestia isi spun parerile despre evolutia epocii digitale si schimbarile pe care aceasta le-a adus industriei filmului.
Criticii au primit foarte bine documentar, despre care spun ca este o celebrare a filmului, dar si o analiza asupra modului in care epoca digitala a schimbat nu doar modul in care vizionam filmul, ci si pe cel in care percepem lucrurile din jurul nostru.
Side by Side se lanseaza in cinematografele din Marea Britanie pe 15 februarie 2013.
Actrița a reeditat look-ul pe care personajul ei, Jenna Rink, l-a purtat la petrecerea Poise, unde a dansat pe „Thriller”.