marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Legendarul Pelé a jucat într-un film cu Sylvester Stallone

Cel mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor apare şi pe celuloid, într-o producţie alături de „Rocky“, „Escape to Victory“.

Legendarul Pelé a jucat într-un film cu Sylvester Stallone
În 1981, lumea l-a văzut pe Pelé înfruntându-i pe naziști într-un meci epic, doar că a fost pe marele ecran și alături de Sylvester Stallone, căruia i-a rupt un deget cu o minge de fotbal.
 
Edson Arantes do Nascimento, Pelé, a murit pe 29 decembrie în Brazilia, țara sa natală, după ce a fost spitalizat timp de mai multe zile. Fotbalistul a devenit o legendă pe stadioanele de fotbal pentru că mânuia mingea cu magie, însă a avut și o fațetă de actor și a debutat alături de Sylvester Stallone.
 
Pelé s-a retras din fotbal la 1 octombrie 1977, iar patru ani mai târziu a făcut o incursiune în actorie și nu cu orice proiect, ci pe marele ecran, în filmul „Escape to Victory“, lansat în 1981, în regia lui John Huston, este bazat pe o poveste adevărată cunoscută sub numele de „Meciul morții“, care a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acea vreme, în 1942, un ucrainean pe nume Nikolai Trusevich și Josef Kordik, brutar și suporter al lui Dinamo Kiev, au creat echipa de fotbal FC Start pentru a concura cu cele formate de armatele germane.

 
FC Start a câștigat împotriva germanilor și a aliaților lor, până când s-a confruntat cu Luffwafe, care era formată din militari și jucători profesioniști. În primul meci au pierdut cu 5-1, așa că au cerut o revanșă. Meciul a avut loc pe 9 august 1942 și a fost arbitrat de un ofițer din Schutzstaffel, un grup de elită format de Adolf Hitler, care i-a sfătuit să îi lase să piardă, însă Nikolai Trusevici și Josef Kordik nu au făcut acest lucru și și-au învins adversarii cu 5-3. Dar victoria a fost amară, deoarece la finalul meciului naziștii i-au executat pe membrii FC Start, rămânând în viață doar Fedir Tyutchev, Mihail Sviridovskiy și Makar Goncharenko.
 
În „Escape to Victory“, povestea nu a avut un final tragic, în ea vedem personajele lui Michael Caine și Sylvester Stallone formând echipa care avea să-i umilească pe naziști, formată nu doar din Pelé, ci și din alți fotbaliști profesioniști precum Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, John Wark, Kazimierz Denya, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Russell Osman și Soren Lindsted. La finalul meciului, toți jucătorii profită de intrarea mulțimii pe teren pentru a-și schimba hainele și a fugi în camuflaj.

 

 
În 2014, Sylvester Stallone și-a amintit într-un interviu acordat BBC cum a fost experiența de a filma cu Pelé: „A fost unul dintre cele mai proaste momente din viața mea. Am luat bătaie. Încă mai am un deget rupt, după ce am încercat să salvez un penalty al lui Pele. Toată lumea purta o pereche de pantofi din Al Doilea Război Mondial, cu crampoane de oțel, iar mingea era ca o ghiulea de tun, de două ori mai groasă și mai grea decât cele de astăzi. Mi-a spus: «Uite, eu voi marca golul, tu stai aici, eu voi băga mingea acolo», iar eu m-am gândit: «E fotbal, care e problema? Este ușor». Așa că a dat primul șut și am auzit sunetul mingii. OK, hai să o luăm de la capăt, să o facem din nou. Așa că întind mâna, îmi rup degetul, iar mingea face o gaură în plasa porții și sparge geamurile care erau acoperite cu fire de la locul unde filmam. M-am gândit: «Nu voi mai spune asta niciodată»", a încheiat actorul.
 
Edson Arantes do Nascimento a participat și la alte proiecte, precum „A Minor Miracle“, „Pedro Mico“ și filmul-document„Mike Bassett: England Manager“.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies