marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Life of Pi: regizorul Ang Lee, criticat de compania care a creat efectele vizuale uimitoare ale filmului premiat cu Oscar, cum arata Viata lui Pi fara efecte speciale

Ang Lee a triumfat duminca seara la Oscaruri, dupa ce a fost numit cel mai bun regizor, cu filmul Life of Pi. Insa, compania care a creat efectele speciale uluitoare din film a protestat pe Facebook si l-a criticat pe regizor pentru faptul ca nu a mentionat nimic de ei in discursul sau de multumire.

Life of Pi: regizorul Ang Lee, criticat de compania care a creat efectele vizuale uimitoare ale filmului premiat cu Oscar, cum arata Viata lui Pi fara efecte speciale

 

GALERIE FOTO Cumn arata fara efecte speciale blockbustere celebre

 

Ang Lee a fost atacat de membrii industriei de efecte speciale de la Hollywood pentru ca nu a mentionat nimic despre ei in discursul de la Oscar, dupa ce a castigat Oscarul pentru regia lui Life of Pi, o productie plina de efecte speciale uimitoare. In total, Life of Pi are 4 premii Oscar, inclusiv pentru cele mai bune efecte speciale, categorie unde a batut blockbustere ca The Avengers sau Prometheus.
 

Protestul a fost condus de Bruce Branit, un artist de efecte vizuale speciale, care a a mai lucrat la Star Trek: Voyager si Lost. Acesta i-a acuzat pe Ang Lee si regizorul de imagine Claudio Miranda ca sunt nerecunoscatori, intr-un mesaj postat pe Facebook.


"Nic Ang, nici Claudio Miranda n-au simtit nevoia sa multumeasca sau macar sa mentioneze si echipa de artisti care a conceput acele efecte speciale, care au facut oceanul, marea, barca, insula si mai ales...tigrul. Ang le-a multumit actorilor, avocatilor, agentilor si intregii tari Taiwan, insa a omis oamenii care nu doar ca au creat cel mai iubit personaj, tigrul, dar au transformat o piscina in acel ocean mirific, care apare in 80% din film" a spus acesta.

 

Criticile lui Branit continua o serie de proteste incepute saptamana trecuta, chiar in seara OScarurilor, atunci cand 450 de artisti ai departamentului de efecte speciale de la Hollywood au venit si au scandat nemultumirile legate de faptul ca studiourile de efecte speciale intra in faliment, chiar daca filmele in care sunt folosite au incasari monumentale.


Branit a mai spus ca in ultimele saptamani Ang Lee s-a plans de costurile pe care le implica efectele speciale in film, insa nu a discutat nicidoata de o reducere a salariilor. "Nu a discutat niciodata despre reducerile onorariilor pentru actori, producatori sau regizori. Nu poti sa negi contributia efectelor vizuale la succesul si reusita acestui film" a mai spus acesta, citat de The Guardian.

 

 

Controversele din jurul filmului nu se opresc aici. La mai putin de 24 de ore dupa ce a primit premiul BAFTA pentru cele mai surprinzatoare efecte speciale din Viata lui Pi, compania Rhythm & Hues a semnat actele pentru intrarea in faliment, potrivit publicatiei The Hollywood Reporter.  Rhythm & Hues este unul dintre studiourile de efecte speciale cu o istorie generoasa in spate insa noile cerinte in materie e efecte speciale din ultimii ani  au fost multe companii de acest gen ca  sa-si inchida usile ca Asylum Visual Effects, CafeFX si Illusion Effects.

 

Cu un imprumut de 20 de milioane de dolari oferit saptamana trecuta de trei studiouri pentru producerea de efecte speciale, Rhythm & Hues ar fi trebuit sa supravietuiasca pana cand o companie de efecte speciale din India, Prime Focus, ar fi urmat sa o cumpere.
 

Achizitia nu a mai avut loc, iar compania din California a fost obligata sa se reorganizeze. Prime Focus este interesata sa cumpere Rhythm & Hues dupa ce va iesi din faliment. Rhythm & Hues s-a angajat sa faca in 2013 efectele speciale pentru The Hunger Games: Catching Fire, continuarea francizei Jocurile Foamei si pentru 300: Rise of an Empire, continuarea filmului 300 din 2006.

 


 

Drept urmare, pe internet a aparut un cont de Tumblr, numit Before VFX, in care sunt postate imagini cu scene din filme celebre, dar in care nu au fost adaugate efectele speciale.

 

 

Imaginile din filme ca Life of Pi, Avatar, The Aveners, The Hobbit sunt pline de ecrane verzi, papusi si decoruri. Astfel, companiile incearca sa traga un semn de alarma si sa demonstreze ce rol important au in crearea acestor filme de succes, care devin hituri si au incasari record in box-office-ul mondial. In timp ce filmele de la Hollywood au incasari tot mai mari, firmele de efecte speciale sunt lasate deoparte si intra in faliment, desi fara ele aceste filme ar fi fost imposibil de realizat.

 

 



Modifică setările cookies