marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Lily Collins și Nicholas Hoult, despre cum a fost să filmeze pentru biografia lui Tolkien

Filmul  poate fi despre John Ronald Reuel, mintea din spatele poveștilor „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor”, dar în centrul atenției se află și soția sa, Edith, adevărata lui iubire din copilărie și viitoarea sursă de inspirație pentru unii dintre elfii din Middle-earth. 

Lily Collins și Nicholas Hoult, despre cum a fost să filmeze pentru biografia lui Tolkien
Primii ani din viața lui J.R.R. Tolkien seamănă foarte mult cu o ficțiune în filmul biografic al celebrului autor, realizat de Dome Karukoski. Atât de mult încât Karukoski nu consideră că „Tolkien” este un film biografic. Filmul, în care joacă Nicholas Hoult în rolul autorului „Stăpânul inelelor” și Lily Collins în rolul soției sale, Edith Bratt, povestește viața de tânăr a lui Tolkien, de la pierderea părinților, la anii de școală și până la lupta în Primul Război Mondial. O mare parte din această saga personală este necunoscută chiar și pentru super-fanii lui Tolkien, o categorie în care se încadrează Karukoski.
 
„Nu știam nimic despre primii săi ani”, a declarat regizorul în timpul unei conferințe de presă ținută la Londra. „Când am început să sap după informații, a fost surprinzător. Este o poveste despre tinerețe, dragoste și prietenie și despre explorarea minții sale. Este uimitor că, până acum, această poveste nu a fost spusă“.
 
Nicholas Hoult, care, de asemenea, a crescut citind operele autorului, a căutat detalii fine și nuanțe în cercetarea sa, trăgând din cărți și interviuri video pe care Tolkien le-a realizat mai târziu în viață. Scopul său nu a fost să îl imite pe Tolkien, ci să încerce să intre în mintea lui și să îi capteze esența. 


 
„În ziua de azi, chiar dacă nu cunoști munca cuiva, parcă îl cunoști, doar prin cât de mult se acoperă știrile și prin Twitter”, a reflectat actorul. „Ni se pare că știm multe despre viețile multor oameni. Dar despre Tolkien, al cărui fan declarat eram deja, am zis: «Wow, nu știam nimic din toate astea», după ce am citit scenariul. A fost minunat să mă întorc în trecut prin munca lui și să aflu ce l-a inspirat și relațiile care au însemnat ceva pentru el.“
 
Lily Collins a avut mai puține lucruri psihologice de studiat la personajul său, deoarece Edith și viața ei nu sunt bine documentate. Există câteva fotografii, inclusiv unele cu cuplul împreună - actrița a simțit o „îndrăzneală” a lui Edith, pe care a folosit-o în construirea rolului său. Totuși, cea mai mare provocare a fost ca Lily Colins (ea fiind fiica cântărețului Phil Collins!) să învețe să cânte la pian, întrucât Edith cânta foarte bine. 


 
„Jucând o persoană reală simt, chiar dacă nu mai este în viață, o responsabilitate karmică de a-i face dreptate”, a spus Collins. „Nu știm prea multe despre ea și aceasta este o șansă de a spune o poveste despre o femeie din acea perioadă, care nu a mai fost spusă până acum. Mi-aș dori să o fi reprezentată într-un mod de care ea ar fi mândră. Ea este magică atunci când o privești… M-am bazat mult și pe personajele pe care ea le-a inspirat și pe faptul că iubesc magia și fantezia”.

 
Filmul „Tolkien: Dincolo de poveste“/„Tolkien“ (2019) este difuzat la Pro Cinema de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 00:45.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies