marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, omagiați la Premiile GOPO 2022. Evenimentul va fi difuzat online pe VOYO

Cei doi legendari actori români vor fi onorați la cea de-a 16-a ediție a Premiilor Gopo cu Premiul pentru întreaga carieră. 
Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, omagiați la Premiile GOPO 2022. Evenimentul va fi difuzat online pe VOYO

Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, actori de referință pentru lumea filmului și a teatrului românesc, vor fi premiați în cadrul Premiilor GOPO, ce vor avea loc în aceasă seară, pe scena Teatrului Național ,,I.L. Caragiale“ din București, și vor fi transmise în direct pe VOYO.ro.

 

Cu o carieră artistică impresionantă, care se întinde peste șase decenii și jumătate, Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori de film, teatru și televiziune din România. S-a născut în București, la 10 februarie 1933, a debutat pe marele ecran în 1956, în lungmetrajul „Mândrie“, iar în 1964 a cucerit publicul în rolul magistral din „Pădurea spânzuraților“, în regia lui Liviu Ciulei. Generații întregi de cinefili l-au admirat în emblematicul film al lui Stere Gulea, „Moromeții“ (1987), în producțiile regizate de Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?“, „Balanța“, „Prea târziu“, „Terminus paradis“, „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, „Tertium non datur“), în filmele lui Dan Pița („Tănase Scatiu“, „Dreptate în lanțuri“, „Faleze de nisip“, „Omul zilei“), sau în lungmetraje recente și foarte premiate precum „Medalia de onoare“ al Călin Netzer (2009), „Câinele japonez“, regizat de Tudor Jurgiu și premiat cu GOPO (2013) sau „Aferim!“, al lui Radu Jude (2015).

 

Celor peste 70 de roluri pe care le-a interpretat cu măiestrie în film, li s-au alăturat, de-a lungul carierei, alte 200 de personaje cărora le-a dat viață pe scenele teatrelor din România.

 

La rândul său, actrița Mariana Mihuț s-a remarcat în lumea cinematografiei încă de la debutul său în același film „Pădurea spânzuraților“ – care a fost și prima sa apariție pe marele ecran alături de Victor Rebengiuc, partenerul său de viață și de scenă încă din 1965.

 

Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Mariana Mihuț a interpretat roluri memorabile în filme precum „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981) și „Balanța (1992)“, ambele în regia lui Lucian Pintilie, „Cei care plătesc cu viața“ (1989) și „Cel mai iubit dintre pământeni“ (1993) ale lui Șerban Marinescu (1989), „Capcana“ (1974), „Ultima frontieră a morții“ (1979), „Diminețile unui băiat cuminte“ (1967), „Profetul, aurul și ardelenii“ al lui Dan Pița (1978), „Un echipaj pentru Singapore“ (1982), „Fructe de pădure“ (1983), „Nunta mută“ semnat de Horațiu Mălăele (2008) sau „Tatăl fantomă“ (2011), unde a încântat publicul într-o apariție episodică alături de Victor Rebengiuc.

 

Și în teatru, Mariana Mihuț a dat viață unui număr impresionant de personaje remarcabile, pentru care a fost recompensată cu cinci Premii UNITER pentru interpretare, dar și Premiul de Excelență, acordat în 1997, și Premiul pentru întreaga activitate (2018).

 

FOTO: Adi Marineci/GOPO

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies