Mizerabilii: 3000 de fani au venit sa le vada pe Anne Hathaway si Amanda Seyfried la premiera mondiala din Londra
28078
0
6 decembrie 2012 10:40
Poate Mizerabilii cu Anne Hathaway, Russell Crowe si Hugh Jackman sa primeasca 14 nominalizari la Oscarul din 2013? Unii critici cred posibil acest lucru despre filmul pentru care niciun sacrificiu nu a fost prea mic: Anne Hathaway nu a mancat nimic timp de 13 zile la filmari iar Russell Crowe si Hugh Jackman au ragusit cantand live, scrie revista Hollywood Reporter intr-un amplu material in care ofera detalii nestiute de la realizarea unui film impresionant.
Hollywood-ul nu a fost foarte bland cu filmele musical in ultimii ani. De cand Chicago a luat Oscar pentru cel mai bun film in 2003, musicalurile cu pretentii nu au impresionat in box office sau la premii ca The Phantom of the Opera in 2004 sau Sweeney Todd:The Demon Barber of Fleet Street in 2007. Tot un esec a fost considerat si Nine (2009) cu Daniel Day-Lewis. Asa ca atunci cand Working Title Films, o companie de productie londoneza, condusa de Tim Bevan si Eric Fellner a anunta ca va face un lungmetraj dupa legendarul spectacol / musical Les Miserables, vestea a fost intampinata cu foarte multa frenezie.
Sa faci un film de epoca, in care se canta de la cap la coada si care a costat 61 de milioane de $ (ar fi costat mai mult fara scutirile de taxe din Marea Britanie) a fost intimidant pana si pentru producatori. Acestia au angajat un analist care a incercat sa evalueze sansele de succes ale filmului luand in considerare peste 500 de filme de epoca, estimand evolutia de box office sau cum s-au descurcat filmele anterioare ale actorilor din distributie. Producatorul Eric Fellner nu a dezvaluit care au fost rezultatele acestui studiu ce l-a costat 1 milion de $: "Care este rostul: sa dai 1 milion de $ pe ceva ce nu o sa se mai faca? Ne folosim de experienta, de cunostinte si restul este generat pe baza unui algoritm. Insa asta este doar o probabilitate, nu este un fapt".
Fiecare producator stie ca la un moment dat trebuie sa te bazezi pe instinct. "Au fost ezitari" a declarat co-presedintele lui Universal Pictures, Donna Langley, care a sustinut cel mai de succes musical din punct de vedere financiar - Mamma Mia! (2008) care a facut incasari de 609 de milioane de $: "Mizerabilii aduce un titlu cu multa greutate, iar acest lucru combinat cu o distributie incredibila face ca intreg proiectul sa fie foarte incitant" a declarat aceasta.
Pelicula care se va lansa in SUA de Craciun a fost aclamata deja de majoritatea criticilor americani unii dintre ei mergand pana la a prezice ca filmul va primi peste 14 nominalizari la Oscar, depasind recordurile lui Titanic si All About Eve’s. Totusi este o adevarata provocare sa faci o drama de 2 ore si 38 de minute despre un puscarias francez urmarit de un crancen inspector de politie si care apoi isi gaseste izbavirea avand grija de fetita unei prostituate.
"A fost un risc urias. Sper ca nu mai este un risc acum " a declarat regizorul Tom Hooper despre primul sau film de la The King’s Speech, premiat cu Oscar in 2010. Universal Pictures a facut totul sa se asigure ca nu sunt riscuri. Chiar si la auditii, directorii executivi au analizat inregistrarile audio ale lui Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway si Amanda Seyfried. Debutanta Samantha Barks a trebuit sa indure 15 auditii.
In aceata vara studioul a realizat alaturi de Regal Cinemas un clip de 4 minute in care explica de ce acest musical va fi diferit de cele de pana acum si ca va avea toate cantecele inregistrate live in timpul interpretarilor actoricesti, nu adaugate la montaj. Studiourile au colaborat strans si cu Cameron Mackintosh, cel care a produs spectacolul - musical. S-a creat si o pagina de Facebook pentru fanii Mizerabililor care a strans peste un milion de fani. Filmul s-a bucurat de o atentie sporita si datorita stirilor cu modul incredibil in care actrita Anne Hathaway a slabit 12 kilograme pentru a o juca pe Fantine si cum colegii ei de distributie au ragusit cantant live in timp ce interpretau scene din film.
Mizerabilii, in regia lui Tom Hooper, apare la 150 de ani de cand Victor Hugo a scris romanul de 1900 de pagini si la aproape 30 de ani de cand Cameron Mackintosh a realizat spectacolul de teatru. In 1983 directorul de teatru Peter Farago a venit cu ideea unui musical inspirat de acest roman si l-a abordat pe Mackintosh. Acesta a lucrat cu un poet si a rescris versiurile in engleza iar spectacolul sau Mizerabilii a debutat in octombrie 1985. Criticii au avut pareri impartite, insa publicul l-a adorat. De atunci musicalul a fos jucat in 43 de tari, cantat in 21 de limbi si vazut de peste 60 de milioane de oameni - devenind un succes impresionant si la Hollywood.
In anii '80, Tristar Pictures a incercat sa faca un film musical inspirat de spectacolul lui Mackintosh care detine drepturile de ecranizare, insa proiectul a fost abandonat. Eric Fellner care a produs filme precum Love, Actually si Pride & Prejudice a inceput din 2009 sa pregateasca acest proiect. "Sa negociezi drepturile pentru un material atat de faimos ca Mizerabilii poate dura foarte mult timp. Am inceput sa discut cu Mackintosh in 2009, am ajuns la o intelegere de abia in 2011 si s-au mai facut amendamente in timp ce filmam Mizerabilii" a declarat acesta.
S-a discutat indelung daca filmul Mizerabilii urma sa aiba si replici necantate sau doar cantece. De scenariu s-a ocupat William Nicholson, nominalizat la Oscar pentru Gladiatorul. Acesta a lucrat 6 saptamani la script, strecurand si replici printre cantece pentru a face povestea si mai emotionala. Producatorii au fost incantati de munca sa.
"Dupa King’s Speech mi-am dat seama ca vreau sa fac ceva si mai emotional daca este posibil" a declarat Tom Hooper. Acesta a acceptat sa se ocupe de regie cu doua mari conditii: filmul sa renunte la putinele scene de dialog iar cantecele sa fie inregistrate live. "Ma framanta aceasta problema: sunt musicalurile considerate niste falsuri pentru ca oamenii canta sau pentru ca fac playback?" a declarat acesta. Producatorii au fost de acord cu cerintele lui Hooper.
Hugh Jackman a fost primul actor interesat de rolul ocnasului Jean Valjean care fuge toata viata sa de Inspectorul Javert (Russell Crowe): "Agentul meu m-a sunt pentru acest rol, dinainte ca Tom Hooper sa semneze." Cei doi s-au intalnit in iunie 2011 pentru auditii in New York: actorul trebuia sa cante 4 melodii initial, insa a discutat proiectul timp de 3 ore cu Hooper. "Trebuie sa ma duc acasa sa-mi pun copiii la culcare" a reactionat Jackman cand a realizat cat de tarziu era.
Auditiile lui Anne Hathaway au fost mai emotionale pentru ca mama ei a intrepretat-o in spectacole pe Fantine - o muncitoare saraca ce ajunge prostituata pentru a-si intretine fiica. "Nu am fost dorita pentru acest rol pentru ca nu aveam varsta pe care si-o doreau ei. Nu eram sufiecient de matura s-o joc pe Fantine, eram mai credibila ca Cosette (fiica lui Fantine, rol ce a ajuns la Amanda Seyfried), insa am facut ceea ce fac mereu cand imi doresc un rol. Devin hotarata. Mi-am sunat agentul si i-am spus sa-mi faca rost de o intalnire cu producatorii" a povestit Anne.
Aceasta a petrecut si ea 3 ore la prima auditie cu Tom Hooper. "Am stat ca pe ace timp de o luna", a dezvaluit actrita. Aceasta a angajat un specialist care i-a adus carti despre sclavia sexuala si a inceput sa slabeasca in doua etape: a slabit 5 kilograme inainte de filmari si 7 kilograme in timpul filmarilor. "Nu am mancat deloc timp de 13 zile, atunci cand am filmat" a declarat Anne.
Anne Hathaway nu a fost singura care a trebuit sa slabeasca. Si Hugh Jackman a trecut prin schimbari fizice radicale. La inceput, a slabit aproape 7 kilograme pentru a-l portretiza pe Jean Valjean in ipozata de detinut, iar dupa aceea, cand Jean Valjean iese din inchisoare si cunoaste succesul, actorul s-a ingrasat cu 14 kilograme. "Mancam orice in special mancare semipreparata, pana simteam ca ma umflu" a spus Jackman.
Russell Crowe, care-l interpreteaza pe inspectorul Javert, n-a fost convins de rol la inceput si a vrut sa-l refuze. "Simteam ca nu mi se potriveste" a spus actorul. Insa, regizorul Tom Hooper l-a convins pe star sa primeasca rolul si sa isi transforme rezervarea intr-o responsabilitate. Apoi, Crowe a vazut toate versiunile de film realizate pentru Mizerabilii (in care Javert a fost jucat de actori ca Charles Laughton, Anthony Perkins si Geoffrey Rush) si a vizitat casa unde a trait Victor Hugo, in Paris si a stat de vorba cu un curator.
"Mi-a povestit despre Eugene Francois Vidocq, un detectiv din secolul XIX, un barbat care a fost atat prizonier, cat si politist si este recunoscut ca fiind cel care a inventat investigatia sub acoperire, cand a infiintat Brigada de Siguranta Nationala in Franta. Este considerat primul detectiv particular din istorie. Acesta este omul de la care s-a inspirat Victor Hugo pentru personajele Jean Valjean si Javert", a declarat Crowe.
In timp ce actorii se pregateau pentru filmari, echipa de productie a avut de indeplinit o sarcina foarte grea pentru a recrea peisajele din Paris descrise de Hugo. Parisul de azi nu mai este ca cel descris Hugo in roman, intre anii 1815 - 1832.
"In carte, cladirile sunt descrise ca fiind foarte inalte, medievale si noi nu gaseam asta" a spus Eve Stewart, care s-a ocupat de recuzita si decoruri. Aceasta a decis pana la urma sa construiasca un decor la studiourile Pinewood din vestul Londrei. "Cel mai greu a fost sa cream strada principala. Avea 72 de metri si trebuia sa construim si casele, ca sa poti sa intri si sa iesi din ele. Am avut nevoie de 20 de tencuitori, 40 de tamplari, 40 de otelari si 40 de zidari". Echipa de productie a adus peste proaspat din Scotia, iar pe platoul mirosul de peste crud devenea insuportabil. "A fost cel mai dezgustator miros pe care l-am simtit vreodata" a povestit Eve.
Actorii s-au intalnit inainte de inceperea filmarilor pentru sapte saptamani de repetitii, avand in vedere ca toate cantecele din film sunt inregistrate live: "Toti cei implicati stiau ca nu pot sa faca lucrurile astea intr-un mod usor si ca trebuie multa implicare si dedicare. Iti trebuie un antrenament vocal serios ca sa faci fata. Asta era marea provocare: vor putea face fata la un ritm draconic, sa cante in fiecare scena?" a spus regizorul Tom Hooper.
In martie 2012, cand au inceput filmarile, Hooper a descoperit ca are o echipa formidabila, care face fata unui regim de munca drastic. "Cred ca la inceput niciunul din noi nu ne-am dat seama ce inseamna cu adevarat fraza <<toate scenele sunt cantate live>>" a spus Russell Crowe, care a tras 40 de duble pentru un singur cantec. "Cand vocea incepea sa tremure, sublinia si emotia pe care o traieste personajul".
Hugh Jackman a trecut prin 3 zile de groaza la filmari, in timp ce turna pe Coasta Marii Britanii. "Erau 12 grade afara si se pornea o furtuna pe mare, asa ca toate valurile din ocean veneau peste noi. Asa am filmat timp de 3 zile" a spus Jackman. Hooper a pastrat din extravaganta musicalului pus pe scena si a creat si in film celebra baricada care masura 48 de metri, construita de rebelii studenti francezi in timpul revolutiei. Aici, figurantii au fost cei care au creat probleme pentru ca se agitau. "Figurantii intrasera intr-o frenezie totala si aproape ca au distrus decorul" .
In toata agitatia asta, Amanda Seyfried a avut un moment in care i s-a facut rau si a lesinat. "Eram pe platou, unde era si un fizioterapeut si mi-a propus sa imi faca acupunctura, pentru ca ma durea gatul de 4 zile. Mi-a pus doua ace in mana si doua in gat. Am fost chemata pe platou cateva minute mai tarziu si m-am dus asa, cu ace cu tot. Apoi din cauza greutatii hainelor, am inceput sa ma simt rau si apoi m-am trezit cu Russell Crowe la picioare in timp ce Hugh Jackman imi masa gatul" a povestit Amanda Seyfried.
Sacha Baron Cohen, care-l interpreteaza pe Thénardier, a avut de infruntat si el momente grele . "El venise dupa ce terminase de filmat la The Dictator, ii era foarte rau si a trebuit sa se menajeze cateva zile, sa nu isi foloseasca vocea." Dupa ce s-au incheiat cele 68 de zile de filmare, Hugh Jackman a spus ca "filmarile la Mizerabilii au fost o experienta emotionala care te tortureaza. Insa la final, a meritat tot".
Russell Crowe este si el de aceeasi parere. "Mizerabilii a fost o experienta magnifica. Provocarea, frumusetea filmului in sine si camaraderia - toate aceste elemente alcatuiesc o experienta inedita. De acum, de fiecare data cand voi incepe filmarile unui nou film, o parte din mine isi va dori mereu sa inceapa iarasi filmarile la Mizerabilii".
Mizerabilii urmeaza sa fie lansat in Romania incepand cu 25 ianuarie 2013.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.