marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Deficitul de vitamine: Cum se manifestă lipsa vitaminelor? 

Mai mult sau mai puțin bazat pe o argumentație clară, oricine îți poate spune că “vitaminele sunt importante pentru sănătate”.
(P) Deficitul de vitamine: Cum se manifestă lipsa vitaminelor?
Ai auzit de atât de multe ori această afirmație, încât chiar și fără o expertiză în domeniul nutriției, o tratezi mereu ca pe o formulă de necontestat. Însă adevărul este undeva la la mijloc: ca în cazul oricărei alte substanțe ingerabile cu care organismul uman intră în contact, aportul echilibrat de vitamine este întotdeauna cel optim. 
 
Chiar dacă ar putea să te mire acest lucru, o supradozare de vitamine este nefastă pentru buna funcționare a corpului tău. Mult mai cunoscute sunt scenariile în care ne confruntăm cu un deficit de vitamine, nu-i așa? De aceea, te invităm să aflăm împreună mai multe despre principalele efecte ale carenței de vitamine din organism:
 
Efectele deficitului de vitamina C din organism 

Mai mult ca sigur poți asocia fără probleme vitamina C (acidul ascorbic) cu beneficiile importante pentru sănătatea organismului.

Așa și este: vitamina C este unul dintre cei mai eficienți adjuvanți nutriționali împotriva deficiențelor imunitare, a bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii pielii, a bolilor de ochi și a problemelor prenatale.

Vitamina C se găsește (chiar în concentrații mari) în zone importante ale organismului: ficat, creier, glanda tiroidă, mucoasa intestinului subțire, splină sau glandele suprarenale. 

 
Deficitul minor de vitamina C (1-3 luni) se poate manifesta prin: anemie, dureri la nivelul oaselor, respirație greoaie, boli ale gingiilor și căderi ale dintilor, modificări comportamentale, depresie și stări de anxietate.

În cazul în care deficitul de vitamina C (cunoscut și sub denumirea de “scorbut”) nu este acoperit, pe termen lung, pacienții se pot confrunta cu: edem generalizat, icter sever, hemoliză (distrugerea celulelor roșii din sânge), sângerări spontane, neuropatie, febră și vărsături, convulsii. 
 

Efectele deficitului de vitamina D din organism  

Vitamina D se află în topul clasamentului cu substanțe nutritive, de care organismul are nevoie pentru a rămâne în continuare sănătos.

Are un rol major în absorbția calciului și fortificarea întregului sistem osos. Mai mult decât atât, vitamina D este mai mult decât vitală în susținerea unui status normal al întregii mase musculare, dar și în întărirea sistemului imunitar, mai ales în perioadele de tranziție climaterică. 

 
Deficitul de vitamina D este adesea întâlnit în perioadele în care organismul este expus într-un mod inadecvat la lumina soarelui. Efectele carenței de vitamina D în organism pot determina: căderea excesivă a părului, traume suferite la nivelul oaselor, dureri de spate, slăbiciune musculară, oboseală cronică, stări de greață însoțite de vărsături. 
 
Efectele deficitului de vitamina B12 din organism

Vitamina B12 are un rol vital în sinteza hemoglobinei, substanța ce se ocupă cu transportul oxigenului din sange, în condiții optime.

Pe lângă această funcție principală, vitamina B12 mai facilitează dezvoltarea normală a tubului neural la făt, asigurând în același timp procesarea naturală a lipidelor și proteinelor.

Sinteza acizilor grași din organism este un proces ce are la bază tot un nivel optim al vitaminei B12 în corp, vitamină ce mai este cunoscută și sub denumirea de cobalamină. 

 
În cazul în care ne organismul se confruntă cu un deficit minor de vitamina B12, persoana în cauză poate acuza stări frecvente de oboseală și amețeală, bătăi accelerate ale inimii și paloare.

Dacă nivelul de cobalamină scade sub un prag îngrijorător, pot apărea episoade de greață și vărsături, senzații persistente de furnicături la nivelul palmelor și mâinilor, probleme de memorie, episoade depresive, dar și tulburări comportamentale. 

 
În cazul în care te confrunți cu o stare generală nefastă, îți recomandăm programarea de îndată pentru un consult de specialitate.

În cazul în care analizele prescrise de medicul specialist indică scăderea nivelului de vitamine din organism, acesta îți va prescrie un tratament pe baza de substanțe nutritive (vezi vitamine si minerale aici, la cele mai bune prețuri), pentru a compensa carențele cu care organismul tău se confrunta. Un echilibru optim de vitamine susține o stare de sănătate foarte bună, la nivel emoțional și, mai ales, la nivel fizic.  



Modifică setările cookies