marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pacific Rim, filmul-provocare pentru industria efectelor speciale: cum au fost realizati robotii de 76 de metri

Pacific Rim s-a dovedit a fi o provocare pentru realizarea efectelor speciale senzationale cu care a impresionat publicul, regizorul Guillermo del Toro si specialistii de la Industrial Light&Magic fiind cei care au facut posibil acest lucru.

Pacific Rim, filmul-provocare pentru industria efectelor speciale: cum au fost realizati robotii de 76 de metri

 

Pe monitorul unui calculator, robotul din Pacific Rim are o inaltime de aproximativ 33 cm. Pentru efectele vizuale, misiunea expertului Hal Hickel a fost una simpla: sa faca publicul sa creada ca monstrul metalic este real si are o inaltime de 76 m. 

 

 

"Provocarea noastra principala din acest film a fost realizarea inaltimilor", a declarat Hickel, unul dintre membrii echipei de la Industrial Light&Magic care s-a ocupat de aducerea la viata a filmului Pacific Rim. "Am mai avut proiecte importante inainte, dar nu atat de mari ca acesta", a adaugat Hal, potrivit USA Today.

 

 

 

Fiecare cadru al confruntarii apocaliptice dintre fiarele subterane (Kaiju) si robotii uriasi creati de oameni (Jaegers) este generat de lumea tehnologica. Inca de la inceput, echipa ILM a intampinat cateva probleme, existand chiar posibilitatea ca spectaculozitatea filmului sa scada tocmai din cauza luptelor. Pentru ca monstrii si robotii sunt  masivi, confruntarea dintre acestia ar fi fost destul de lenta din cauza dimensiunilor lor. 

 

 

A doua problema? Sa determine publicul sa se ataseze intr-un fel de acesti roboti, astfel incat sa ajunga chiar sa isi faca griji pentru rezultatul luptei. Pentru abordarea acestei probleme, animatorii s-au asigurat ca Jaegers au un mers care aminteste de un om ce trece linia de sosire cu neincredere.

 

 

"Acesti roboti au umeri si solduri, asa cum avem si noi, dar ei trebuie sa mearga in asa fel incat sa lase impresia ca au miscarile specifice pentru o masinarie", a explicat acesta. Astfel echipa s-a asigurat ca exista elementele specifice robotilor, precum pistoanele sau componentele care dau viata creaturilor si care se misca ori de cate ori Jaeger face un pas, chiar daca aceste miscari sunt foarte greu de detectat de ochiul uman.

 

 

 

"Una dintre intrebarile noastre a fost mereu aceasta: Poate cineva sa fabrice asta?", a declarat Alex Jaeger, directorul de efecte speciale al acestui proiect. "Daca te gandesti la acesti roboti ca la nave de lupta, atunci acolo trebuie sa ajungem. Fiecare nit si placa trebuia sa aiba un rol. Iar toate daunele bataliilor trebuiau sa se reflecte pe aceste panouri".

 

 

Acelasi lucru a fost aplicat si la creaturile steroidiene. Unele dintre ele ne amintesc de animale pe care le stim, de la gorile la soparle si la serpi, iar membrii ILM au avut imagini specifice pentru a se consulta. Insa lucrurile nu au fost atat de simple, tinand cont ca regizorul del Toro a cerut ca unele creaturi sa scuipe acid, in timp ce altele trebuiau sa creeze focuri electrice. Iar fiecare trebuia sa aiba ochi distincti si stralucitori.

 

 

"Guillermo a fost peste tot, a participat la crearea fiecarui aspect al filmului. Unii regizori vin si spun: Doar faceti asta! El a venit la o intalnire si a spus: Putem face ca in aceasta camera sa se simta ca si cum ar fi o sera umpluta cu aburi?", a marturisit Jaeger.

 

 

De altfel, del Toro a recunoscut ca a fost precum un copil intr-o camera plina cu jucarii. "Am avut intotdeauna un respect imens pentru ceea ce au facut acesti oameni. Cateodata, persoanele care lucreaza cu efecte sunt certati: "Aveti mai multa grija de efecte decat de personaje". Dar in acest caz, efectele au fost personajele", a declarat regizorul. 

 

 

Regizorul a marturisit ca munca altauri de cei de la ILM a fost "un adevarat parteneriat, mai mult decat o legatura pe care un regizor o are cu un actor sau un regizor de imagine". Acesta i-a fortat destul de mult pe cei din echipa ILM, cu efecte digitale din unghiuri diferite, cu viteze de miscare si detalii de suprafata pentru Jaeger si Kaiju, " de la piele rupta pana la placi de metal pline de cicatrici".

 

 

Totusi, Guillermo del Toro s-a asigurat ca Pacific Rim contine si defecte deliberate. "Realizarea unui film este o minciuna. Acesta functioneaza doar daca il umpli cu detalii si greseli", a spus acesta. Astfel, del Toro a solicitat ca efectele vizuale de tragere sa fie modificate, reflectand uneori impactul unui jet de apa. 

 

 

 

"Intr-o scena, un Jaegar ajunge la marginea atmosferei si este lovit cu gheata. Acesta este genul de detaliu pe care l-am vrut. Si acesta este genul de detaliu pe care cei de la ILM l-au placut. In loc ca ei sa se simta coordonati de mine, eu am fost cel care m-am simtit ca un tocilar in echipa lor. A fost o experienta revelatoare", a declarat del Toro.

 

 

Regizat de Guillermo del Toro,  Pacific Rim este un science fiction ce aduce pe marile ecrane un razboi roboti vs. monstri.Cand extraterestri giganti, numiti Kaiju ( un soi de Godzilla)  se ridica din ape si iau cu asalt omenirea, cauzand pagube imense incepe un razboi care consuma resursele Planetei ani la rand. Pentru a le tine piept, oamenii au inventat arme pe masura: roboti uriasi – Jaggeri – controlati in mod simultan de doi piloti, ale caror minti sunt interconectate printr-o punte neurala. In ciuda tuturor eforturilor, infrangerea pare iminenta, iar singura speranta a locuitorilor de pe Terra o reprezinta doi eroi neobisnuiti – un fost pilot a carui glorie a apus de mult (Charlie Hunnam) si un viitor pilot-femeie ale carui calitati nu au fost inca testate (Rinko Kikuchi).

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies