Cele mai mari furturi la nominalizarile pentru Oscar 2013
3593
0
10 ianuarie 2013 17:05
Cum a ajuns cea mai de succes regizoare de film din lume sub focurile CIA si ale Congresului american?
Nu are filme multe, insa cele care sunt, sunt impresionante. The Hurt Locker a facut-o in 2010 prima femeie premiata cu Oscar si BAFTA pentru regie, Zero Dark Thirty a transformat-o in 2012 in tinta CIA. Mai multe proteste au fost organizate in diverse state americane, unele grupuri acuzand ca filmul face propaganda.
Potrivit Huffington Post, pelicula a fost etichetata drept "cruda, inumana si degradanta" din cauza scenelor violente pe care le prezinta. Zero Dark Thirty descrie intreaga misiune secreta inreprinsa de o agenta CIA Maya (Jessica Chastain) pentru capturarea celui mai cautat terorist din intreaga lume, Osama bin Laden.
Scenele din primele minute de film in care un curier al lui Osama bin Laden, capturat de americani este plimbat in lesa ca un caine, inchis intr-o cutie, dezbracat si torturat ( i se toarna apa peste fata acoperita de o panza) au facut ca acesta sa fie numit "o poveste tulburatoare despre razbunare si pretul acesteia" (New York Times) sau un film ce "promoveaza tortura" (New Yorker). Bigelow a turnat pelicula timp de 3 luni in India, Iordania, Pakistan si Afghanistan, terminand editarea filmului in urma cu o luna.
Zero Dark Thirty a primit cinci nominalizari la Oscar. Scenaristul si producatorul Mark Boal a spus: "Multumesc Academiei pentru aceste nominalizari incredibile. Multumesc scenaristilor care m-au onorat in fiecare zi cu generozitatea lor si Academiei pentru nominalizarea la categoria cel mai bun film. Niciunul dintre noi nu am fi fost insa nominalizati astazi fara geniul si talentul remarcabil al lui Kathryn Bigelow si pentru acest fapt ii suntem cu totii recunoscatori pentru totdeauna".
Specialistii cred insa ca Bigelow a fost furata de o nominalizare la Oscar pentru regie, categorie la care nu a mai avut loc. Megan Ellison, producatoarea filmului, a fost indignata de acest lucru: "Kathryn Bigelow a fost furata. Este o decizie f****" a postat aceasta pe Twitter.
La 61 de ani, Bigelow arata de invidiat si este complet increzatoare in modul in care a redat aceasta poveste. Pana si cei mai duri critici ai filmului nu au putut nega calitatea regiei si frumusetea imaginilor. Aceasta a recunoscut ca Zero Dark Thirty are o perspectiva similara cu The Hurt Locker.
"Este o poveste umana, despre determinare. Cu totii ne putem identifica atunci cand credem in ceva atat de mult incat nimic altceva nu mai conteaza in viata." a declarat aceasta. Ironia sortii, Kathryn Bigelow si-a construit reputatia de regizor turnand filme considerate masculine, de la fimul de actiune Point Break cu Patrick Swayze si Keanu Reeves, la thrillerul K-19: Capcana adancurilor cu Harrison Ford, si, bineinteles, filmul de razboi The Hurt Lucker cu Jeremy Renner.
Fostul sot al regizoarei, James Cameron, aprecia ca "in termeni tehnici, de meserie adevarata, ea este mult mai talentata decat multi regizori barbati". Cei doi au avut un mariaj de doi ani inceput in 1989, insa au ramas intr-o relatia amiabila dupa divort. In 2010 au concurat la aceeasi categorie, unul cu Avatar, celelalt cu The Hurt Locker.
"Zero Dark Thirty este un tribut adus femeilor si barbatilor din cadrul serviciilor secrete americane. Este un gest de respect fata de ei" a marturist cineasta nascuta in California. David Clennon, un membru al Academiei Americane de Film, a declarat ca "filmul legitimeaza tortura si crima ca arma de lupta impotriva terorismului si ca ii transforma in eroi pe americanii ce comit crime". Acesta a invitat membrii Academiei de boicoteze filmul, deja criticat public de CIA si Congresul American. Aceste atacuri i-a facut pe sefii studiourilor Sony (distribuitorii) sa apare public filmul: "Zero Dark Thirty nu promoveaza tortura. Daca totura nu era inclusa in film, am fi fost iresponsabili si lipsiti de corectitudine."Multora nu le-a scapat ironia: The Wasington Post a relatat ca CIA si Casa Alba le-ar fi dezvaluit informatii de prima mana lui Bigelow si Mark Boal, insa lucrurile le-au explodat in fata acestora odata cu lansarea filmului.
Bigelow a povestit ca de mica a fost invatata sa ia singura decizii. Mama sa era o profesoara de engleza, absolventa de Stanford iar tatal ei conducea o fabrica de vopsea. Kathryn a studiat filmul la universitatea din Columbia unde a primit o bursa din partea lui celebrului Milos Forman, impresionat de un scurtmetraj regizat de ea. Si-a facut debutul in regie cu Loveless (1982), un lungmetraj pe care l-a regizat impreuna cu Monty Montgomery.
"Sunt timida. Cand ma intelnesc cu un actor, este vorba de munca, sunt foarte clara si foarte rapida. Cand lucrez imi este usor, in alte situatii, nu prea" s-a confesat aceasta.
Toamna trecuta, scriitorul Bret Easton Ellis, cunoscut pentru American Psycho, a numit-o pe aceasta o regizoare supraapreciata: "Kathryn Bigelow ar fi un regizor neinteresant daca ar fi fost barbat, dar pentru ca este o femeie foarte frumoasa este supraapreciata." Comentarile sale au stranit reactii foarte aprinse in massmedia americane. "Daca este o rezistenta la Hollywood fata de femeile care fac filme, o ignor din doua motive: nu-mi pot schimba sexul si refuza sa ma opresc din facut filme." a spus aceasta. Bret Easton Ellis si-a cerut scuze dupa incident.
Kathryn a povestit ca a fost incantata de faptul ca in centrul descoperirii lui Bin Laden a stat o femeie - agenta CI: "Nu te gandeste ca o femeie poate ajunge vanator de teroristi... Sa fac Zero Dark Thirty a fost ca si cum as rezolva un puzzle... faci ordine din haos."
Filmul a avut un buget redus de 20 de milioane de $. Cei mai multi bani au mers pe recrearea fortaretii lui bin Laden. Bigelow a devenit obsesata de detalii si acuratete: "Ne-am interesat si de modul in care erau facute podelele in buncarul lui Osama, am luat totul din filmarile difuzate de ABC dupa moartea lui."
Zero Dark Thirty care a fost desemnat recent cel mai bun film din 2012 de criticii de la National Board of Review of Motion Pictures (NBR), va aparea pe marile ecrane in Europa la inceputul anului 2013.
Sursa: The Guardian
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.