Christopher Nolan a reusit cu fiecare film al sau sa isi intreaca propriul geniu, iar peliculele sale nu pot fi usor incadrate intr-un gen anume. De la Memento si pana la The Dark Knight, Nolan a impresionat publicul de fiecare dat cu povesti inteligente, neconventionale si care te lasa masca.
Nascut in Londra, pe 30 iulie 1970, Christopher Nolan, s-a mutat in Chicago, impreuna cu parintii sai, de la o varsta frageda. Inca din copilarie, Nolan a descoperit pasiunea pentru film, jucandu-se cu o camera Super 8mm, a tatalui sau. In adolescenta se intoarce in Anglia, unde urmeaza studiile liceului Haileybury si studiaza literatura la Universitatea College din Londra. In anii '90, Nolan filmeaza diferite scurtmetraje, alaturi de actorul Jeremy Theobold.
Anul 2000 a fost cel care i-a deschis cu adevarat portile catre Hollywood, dupa ce a creat "Memento", un film neconventional si cu un stil noir, caracteristic lui Nolan. Memento a fost intens apreciat de critici si a deschis Festivalul de Film de la Venetia din acel an. Nolan cucerea cinefilii si era considerat ca un regizor care va ului ani la rand publicul.
In 2005, Nolan a ales sa aduca o noua perspectiva asupra unuia dintre cei mai iubiti super eroi, Batman. Batman Begins a fost primul film din trilogia The Dark Knight, care l-a plasat in randul celor mai talentati regizori din lume. Cu o abordare sumbra asupra originii Cavalerului Negru, Nolan a creat o lume fascinanta, net superioara celei lui Joel Schumacher, regizorul filmelor anterioare Batman.
The Dark Knight l-a ridicat la statul de regizor sclipitor, cu un stil original si unic. The Dark Knight este unul dintre cele mai iubite filme cu super eroi din istorie, asta si datorita interpretarii magistrale a lui Heath Ledger, care l-a creat pe Joker.
In 2010, Nolan dadea lovitura inca o data cu Inception, unul dintre cele mai complexe filme din ultimii ani. Succesul monumental al filmului l-a transfromat pe Nolan in cel mai popular regizor britanic din istorie, dupa David Yates, care a regizat ultimele 4 filme Harry Potter din serie. Nolan este considerat noul model de succes pentru regizorii la Hollywood. Combinatia sa de interpretari puternice, imagini senzationale si povesti originale l-au transformat pe regizorul de 42 de ani intr-un model pentru viitoarele generatii de regizori din industrie.
The Dark Knight, aflat in topul celor mai bune 250 de filme din toate timpurile, realizat de IMDB, a strans 8 nominalizari la Oscar, din care doua castigate, inclusiv pentru cel mai bun actor in rol secundar, Heaht Ledger, acordat post-mortem.
Pentru Nolan, trilogia The Dark Knigth ramane proiectul sau de suflet. Inainte de inceperea filmarilor pentru The Dark Knight Rises, acesta spunea: "Ma bucur enorm ca ma intorc in aceasta lume. Iubesc sa lucrez la aceste filme si sa revin in universul lui Batman. Este un loc in care revin cu mare drag de fiecare data" spunea in urma cu un an regizorul pentru screenrant.com
Ceea ce a atras mult la filmele sale este faptul ca regizorul nu accepta compromisurile, iar succesul de la Inception i-a permis acestuia sa faca asa cum si-a dorit ultimul film din trilogia Batman: "Trebuie sa marturisesc ca sunt extrem de fericit ca pot sa fac asa cum imi doresc acest film. Nu am nici un fel de presiune din partea producatorilor de la Warner Bros, mai ales dupa succesul lui Inception. Nu sunt fortat sa fac compromisuri si am ocazia sa creez finalul pe care intotdeauna l-am visat".
The Dark Knight Rises incheie trilogia si actiunea are loc la 8 ani de evenimentele din The Dark Knight. "Am vrut din tot sufletul sa inchei povestea lui Bruce Wayne asa cum trebuie. Pentru mine a fost o adevarata provocare sa ma intorc in lumea sumbra din Gotham City. Am vrut sa arat intregii lumi finalul epic al lui Batman, respectiv Bruce Wayne".
Insa, Batman nu ar mai fi aratat niciodata asa daca nu era Christian Bale, pe care Nolan il admira enorm de mult: "Mi-a placut foarte mult sa lucrez cu Christian. Admir ceea ce a reusit sa faca din personajul sau si modul in care l-a construit. Lucram de 9 ani si a fost ceva deosebit sa-l vad cum a intrat in pielea lui Bruce Wayne in tot acest timp.
Nolan a fost profund marcat de Blade Runner al lui Ridley Scott, pe care il numeste filmul sau preferat: "Atmosfera din Blade Runner a fost foarte importanta pentru mine si acel sentiment ca exista o lume exterioara total diferita. Simteai ca exista o lumea aparte fata de cea din orice scena, exista un univers intr-un alt univers. Asta am incercat intotdeauna sa aduc in filmele mele, sentimentul existentei mai multor lumi in acelasi peisaj. Orice film ar trebui sa aibe propria lui lume, o logica si o atmosfera care sa treaca dincolo de imaginea pe care spectatorii o vad".
Nolan este unul dintre putinii regizori care a facut cu succes trecerea de la filme indepente la filme cu succes urias la box-office:
"Nu stiu daca experientele altora o oglindesc si pe a mea, insa pentru mine, trecerea de la filme indepente la filme de studio cu incasari uriase este cea mai mare realizare din viata mea. Cand filmam Memento, eram doar niste prieteni, purtam hainele noastre, iar mama mea ne facea sendvisuri, in timp ce noi cheltuiam 4 milioane de dolari din banii altui om, incercand sa ne vedem visul implinit."
Desi pare demodat, Nolan este unul dintre putinii regizori care si in acest moment, alege sa filmeze direct pe pelicula.
"In ultimii 10 ani am simit o presiune mare de a renunta la filmarile pe pelicula in favoarea celor digitale, dar nu am inteles niciodata de ce. Este mult mai ieftin sa filmezi direct pe pelicula, arata mai bine si este o tehnologie cunoscuta si invatata de 100 de ani. Sincer, prin filmare pe pelicula scutim o gramada de cheltuieli" a spus regizorul pentru The Seattle Times.
Regizorul britanic a marturisit de ce este intotdeauna imbracat la costum, inclusiv la filmari: "Am fost la o scoala in care uniforma era obligatorie si m-am obsinuit cu acele multe buzunare, ma simt confortabil. Cand filmam Memento, am vrut sa ridic un sac cu nisisp si cei din echipa au urlat la mine ca asta nu e treaba mea. Oricat as vrea sa ma murdaresc pe maini, nu prea apuc sa fac asta si atunci imi permit sa ma imbrac elegant." Mai mult, Nolan a spus pentru Hollywood Reporter ca nu foloseste telefon mobil si nici nu are adresa de email.
“Nu sunt un luddit caruia nu ii place tehnologia. Doar ca nu am fost niciodata interesat. Atunci cand m-am mutat in Los Angeles, in anul 1997, nu prea avea nimeni telefoane celulare, iar eu nu am pornit niciodata pe acest drum. Ma aflu intr-o pozitie privilegiata atunci cand lucrez . Nu sunt niciodata la o distanta mai mare de cativa metri de cineva care are telefon mobil. Ideea ca tii in mana un dispozitiv care iti permite sa vorbesti cu o alta fiinta umana si, in loc sa il folosesti pentru asta, tu tastezi cateva mesaje scurte si prostesti si recurgi la o comunicare unidirectionala mi se pare un foarte bizar pas inapoi in ceea ce priveste comunicarea", li s-a confesat Nolan jurnalistilor de la The Hollywood Reporter.
"Ceea ce m-a atras sa lucrez la aceste personaje a fost faptul ca nu sunt din lumea reala, nu e vorba de New York sau Chicago, este Gotham. Asa ca le poti extrapola si crea cum iti imaginezi tu. Aceste personaje depasesc barierele realitatii si ale unei societati reale, asa ca le poti modela cum vrei. Am vrut sa imping catre limite emotiile spectatorilor, folosindu-ma de extremele la care trec personajele. Pentru mine este foarte important sa fac filme, chiar si acele filme care ne indeamna spre escapism si care ne distreaza."
Nolan a marturisit pentru Cinemasource ca pentru finalul de la The Dark Knight Rises s-a inspirat din "A Tale Of Two Cities", romanul lui Charles Dickens. "Din punctul meu de vedere, cand Jonathan mi-a aratat prima versiune a scriptului, avea 400 de pagini. El mi-a spus ca trebuie sa ma duc cu gandul la romanul "A Tale Of Two Cities" al lui Dickens, si am fost de acord cu el. Apoi, mi-am dat seama ca nu citisem romanul, era un lucru pe care eram convins ca l-am facut. Apoi, l-am citit si am inteles perfect ce imi spunea fratele meu."
Asa cum era de asteptat, The Dark Knight Rises nu este doar un film, ci a devenit un fenomen mondial. "Pentru mine a fost important ca The Dark Knight Rises sa fie un eveniment cinematografic, iar premierele sa aduca aminte de cele din anii '50-'60. N-am sa renunt niciodata la IMAX pentru ca este cel mai bun proces de filmare si iti reda cea mai buna calitate a imaginii." a mai spus Nolan.
"Super eroii umplu golurile din psihologia culturii populare, asa cum o faceau zeii in mitologia greaca. Pentru mine Batman, este singurul super erou care poate fi luat in serios in aceste vremuri. Nu este de pe alta planeta sau creat cu materiale radioactive. Superman este ca Zeus, in schimb ce Batman este mai mult ca Hercule: este uman, are defecte." a declarat Christopher Nolan.
The Dark Knight Rises intra in cinema in Romania pe 27 iulie.
Sursa foto: Getty