marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Scully, Mulder si Fumatorul, dupa 20 de ani. Cum arata actorii din Dosarele X, serialul care a schimbat istoria filmelor SF

Adevarul e dincolo de noi. Show-ul tv care a marcat o generatie intre 1993 si 2002, Dosarele X a fost numit unul din cele mai mari seriale cult din istoria televiziunii moderne. Scully, Mulder si Fumatorul sunt cele trei personaje legendare pe care fanii seriei nu-i pot uita prea usor. Ce s-a intamplat cu actorii la 19 ani de la lansarea primului episod?

Scully, Mulder si Fumatorul, dupa 20 de ani. Cum arata actorii din Dosarele X, serialul care a schimbat istoria filmelor SF

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Cati dintre noi nu ne petreceam serile de vineri in fata televizorului, asteptand cu sufletul la gura noile cazuri speciale pe care agentii FBI Scully si Mulder se straduiau sa le rezolve.

De la genericul care iti dadea fiori cand auzeai celebra tema muzicala creata special de Mark Snow pentru serial si pana la final, timp de 60 de minute uitai sa si respiri in fata televizorului. In 2007, revista Time l-a inclus pe lista celor mai bune 100 de seriale din istoria televiziunii.

Creat de producatorul Chris Carter ( creat a facut Millennium), Dosarele X i-a facut celebri pe David Duchovny (Mulder) si Gillian Anderson (Scully) in rolurile agentilor speciali din cadrul FBI, care investigheaza cele mai bizare cazuri, inclusiv rapiri de extraterestri si evenimente supranaturale sau inexplicabile. Daca Scully era o fire sceptica si incerca sa gaseasca o explicatie logica pentru fiecare intamplare, Mulder era mult mai atras de fenomene ciudate si declara onest ca el crede in supranatural si in existenta extraterestrilor.

Inca de la primele episoade, carisma actorilor din rolurile principale si scenariul inedit al fiecarui episod i-au cucerit pe spectatori. De-a lungul celor 9 sezoane, agentii se lupta sa scoata la suprafata adevarul despre conspiratiile guvernului, existenta extraterestrilor si experimentele pe care armata americana le face in secret.



Dupa 19 ani de la lansarea serialului, David Duchovny a ramas in continuare pe micile ecrane si imaginea sa s-a reimprospatat o data cu lansarea show-ului Californication din 2007 si care a ajuns la al cincilea sezon.


Colega sa de platou, Gillian Anderson, n-a mai avut o cariera la fel de infloritoare si a ramas marcata de rolul lui Scully. In 1997, a jucat in Playing by Heart, facand parte dintr-o distributie sonora formata din Angelina Jolie, Dennis Quaid, Sean Connery, Madeleine Stowe. In 2011 a avut o aparitie de senzatie in Johnny English...Reborn, insa nici acum nu a reusit sa isi schimbe imaginea creata in urma cu aproape doua decenii.


Insa, un alt personaj enigmatic a creat isterie in randul fanilor: The Smocking Man/Fumatorul. Acesta a aparut razlet in primele sezoane si mai mult abia in al patrulea. Personajul interpretat de William B. Davis este considerat unul din cele mai enigmatice din istoria televiziunii.

Identitatea personajului nu a fost niciodata elucidata, dar prezenta sa intimidanta i-a facut pe fani sa il adore: misterios, intotdeauna tragand dintr-o tigara si cu o voce grava, fanii erau extaziati atunci cand el aparea pe micile ecrane. Inca de la debut, personajul a fost strans legat de Mulder, interpretat de David Duchovny. Acesta credea ca Fumatorul este implicat in disparitia surorii lui, Samantha asa ca incearca pana la final sa-l demaste, insa lucrurile se complica tot mai mult cu fiecare episod.

Kim Manners, unul dintre regizorii catorva episoade, l-a numit pe Fumatorul un Darth Vader al Dosarelor X, iar Carter a descris personajul ca fiind "Diavolul in persoana". Insa, fanii au avut pareri impartite: o parte il considerau adevaratul personaj negativ, in timp ce altii il considerau un erou, pentru ca el lua deciziile pe care altii nu aveau curajul sa le ia.

Aparent, Fumatorul pare sa le ascunda informatii agentilor Scully si Mulder si este principalul antagonist. Acesta considera ca lucrurile sunt ascunse pentru ca societatea nu ar face fata adevarului.

Actorul William B. Davis, nascut in Canada, pe 13 ianuarie 1938, a devenit popular cu rolul din Dosarele X, care ramane pana astazi cel mai cunoscut rol al sau. A mai avut aparitii episodice in seriale ca Stargate SG-1, Smallville si Human Target.


Cand a accepta rolul din Dosarele X, Davis credea ca un serial despre supranatural nu o sa dureze foarte mult si nu o sa aiba succes. Inainte de intra in pielea Fumatorului, actorul renuntase la tigari de 20 de ani. In serial, a folosit tigari medicinale.

Initial, Fumatorul nu era un personaj cheie pentru serial, iar William B. Davis trebuie sa fie un figurant. Paul Rabwin nu era deloc increzator in Davis si capacitatea sa dea intra in pielea personajului. Insa, Davis a intrecut asteptarile tuturor si a creat un personaj enigmatic, care a facut istorie. Fumatorul este singurul personaj din istoria serialului, in afara de Scully si Mulder, care apare in primul episod "The Pilot" si "The Truth", ultimul episod al serialului.

Insa, spre finalul ultimului sezon, perosnajul sau a fost considerat enervant si o parte din fani spuneau ca nu mai are acelasi farmec de la inceput si nici nu e mai e la fel de inspaimantator.

In anii '90, Fumatorul era votat in mai multe sondaje drept cel mai mai rau personaj negativ de pe micile ecrane. TV Guide l-a inclus in topul celor mai mari 25 de eroi negativi din istoria televiziunii.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies