marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Wolf of Wall Street, intre arta si cenzura: efectele digitale care au creat lumea extravaganta, de ce au scos arabii 45 de minute din film

The Wolf of Wall Street este o poveste flamboianta si extravaganta despre unul dintre cele mai mari cazuri de frauda de pe Wall Street. Viata socanta, exagerata, depravata a lui Jordan Belfort a fost expusa cu o virtuozitate nebuna de catre Martin Scorsese si Leonardo DiCaprio in noul lor film. Insa cat de reala este lumea lupilor de pe Wall Street?

The Wolf of Wall Street, intre arta si cenzura: efectele digitale care au creat lumea extravaganta, de ce au scos arabii 45 de minute din film


Cei de la Brainstorm Digital, compania care s-a ocupat de efectele vizuale din The Wolf of Wall Street, a publicat pe internet un scurt clip in care arata cum au fost create cateva dintre scenele din film si unde au folosit efecte digitale. Unele dintre ele sunt total surprinzatoare: o nunta intreaga este mutata, cu ajutorul tehnologiei, pe plaja, iar in scena in care leu umbla liber printre birourile firmei lui Leonardo DiCaprio si Jonah Hill, majoritatea angajatilor sunt adaugati digital.

Acest clip ofera detalii din interior despre cum a fost realizat filmul si dovada ca nu doar productiile science-fiction utilizeaza astfel de tehnologii, ci mai nou, cineastii se folosesc de metodele digitale pentru a creat cele mai realiste si spectaculoase decoruri. Dar din pacate, acest video ia putin din farmecul filmului. Personaje, decoruri sau scene au fost incluse in film cu ajutorul tehnologiei pe calculator. De la splendoarea Elvetiei si la detalii din scene specifice, compania Brainstorm Digital a reusit sa creeze o lumea extravaganta si nebuna care sa accentueze viziunea lui Martin Scorsese asupra vietii lui Belfort, condusa de vicii, excese si ilegalitati.

 

Desi filmul este pe val, cu recenzii foarte bune, iar fanii sunt isterizati de interpretarea lui DiCaprio, filmul n-a fost ocolit de controverse puternice. Cativa cinefili au criticat scenele explicite si excesele portretizate in film, iar acum cei din Emiratele Arabe Unite vor vedea o versiune cenzurata. Cei de la IndieWire noteaza ca versiunea din cinematografele din Emiratele Arabe Unite va fi mai scurta cu 45 de minute, dupa ce Comisia de Cenzura a scos aproape toate scenele de sex si in care se consuma droguri. La fel de cenzurat a fost si limbajul, tinand cont ca filmul a batut recordul, cu cel mai mare numar de injuraturi din istorie: 506.

 

 

Conform celor de la BBC, filmul este de neinteles in cinematografele din EAU, dupa ce cenzorii au scos parti importante, din cauza limbajului licentios sau al scenelor de nuditate. "E ca si cum te-ai uita la Mona Lisa cu ochelarii de soare. Sunt atat de multe scene scoase in mod barbar incat nu mai intelegi nimic din ce se intampla de fapt" a spus un cinefil dupa vizionare. Altii s-au declarat atat de dezamagiti incat au declarat ca s-au dus acasa si l-au descarcat de pe internet. Un cinematograf din Dubai a afisat la intrare  un mesaj prin care declara ca nu au avut nici un amestec in procesul de cenzura si ca isi cer scuze in fata spectatorilor.

 

 

 

Consililul National Media din Emiratele Arabe Unite neaga faptul ca au taiat 45 de minute din film, declarand ca distribuitorii au facut asta, pentru a promova filmul in Golf, pentru a nu crea un scandal cultural sau a ofensa in vreun fel tarile arabe. Un cineast local din Dubai a declarat ca "mai bine nu lansau filmul deloc, nu e prima data cand se intampla asta, dar acum nu inteleg nimic".

 

In Romania, filmul s-a lansat si a avut parte de una dintre cele mai bune lansari din ultimii ani, cu peste 94.000 de spectatori in nici o saptamana.
 

Recompensat deja cu Globul de Aur pentru ,,Cel mai bun actor, intr-o comedie sau musical”, Leonardo DiCaprio interpreteaza magistral rolul controversatului Jordan Belfort, un broker care a trait visul american pana cand acesta s-a transformat in cosmar. A inceput de jos si a avut o ascensiune fulgeratoare, iar lacomia corporatista, succesul in exces si puterea dobandita l-au transformat din broker onest in infractor implicat in scandaluri de coruptie, inselaciune si crime.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies