Martin Scorsese, criticat dupa o proiectie speciala a filmului The Wolf of Wall Street: regizorul este acuzat ca glorifica decadenta
937
0
26 decembrie 2013 13:00
Un regizor ca Martin Scorsese se naste o data la o generatie. Sclipitor, energic si original, Scorsese s-a remarcat imediat prin stilul sau, iar cei mai multi il considera un geniu. In 2013, a revenit cu un film indraznet, deloc pentru pudici, care i-a facut pe multi sa ridice din sprancene la scenele de sex sau in care eroii consuma droguri din orice pozitie si orice loc. Insa, The Wolf of Wall-Street inseamna mult mai mult si cel mai important: renasterea unui regizor care la 70 de ani este mai tanar decat majoritatea colegilor sai care au jumatate din varsta sa. Cu 5 nominalizari la Oscar, The Wolf of Wall Street este o noua reusita marca Scorsese-DiCaprio.
Care este masura succesului in America? Cat sunt dispusii oamenii sa faca si sa triseze pentru a fi bogati? Si cum reactioneaza cand pierd tot? The Wolf of Wall-Street, nominalizat la 5 Oscaruri (inclusiv cel mai bun regizor, cel mai bun actor si cel mai bun film) incearca sa ofere obiectiv cateva raspunsuri la aceste intrebari, prin povestea brokerului Jordan Belfort, care in anii '90 a incercat toate manevrele, toate excesele, toate drogurile si s-a imbogatit pe spatele celor creduli si lacomi. La randul sau, Belfort a fost lacom, iar lacomia l-a dat de gol, moment in care a pierdut tot. Povestea lui de viata este reala, incredibila si plina de momente ametitoare, iar Martin Scorsese, impreuna cu colaboratorul sau Leonardo DiCaprio, au incercat sa faca din viata lui Belfort un spectacol cinematografic.
The Wolf of Wall-Street este iubit de majoritatea criticilor, care au oferit recenzii extraordinare. Unii l-au numit noul Goodfellas, altii spun ca este cea mai buna colaborare dintre cei doi cineasti. Insa au existat si cinefili care s-au declarat dezgustati de portretul decadent al vietii de pe Wall-Street. Leonardo DiCaprio si Jonah Hill au iesit pe rand sa apere filmul, spunand ca fost inteles gresit: ei nu incurajeaza acest comportant, ci din contra, filmul arata cat de daunatoare este aceasta viata si cat de mult distruge individul. Cu toate astea, experienta lui Scorsese isi spune cuvantul, cineastul nefiind deloc uimit de aceste reactii negative: "Am mai patit asta si la Mean Streets, Raging Bull sau Taxi Driver, filme in care oamenii erau dezgustati de personajul principal. Chiar si cu Goodfellas...unde personajele faceau lucruri groaznice, dar se simteau bine facand-o. Nu am citit comentariile negative, dar cei apropiati mi-au spus despre ce e vorba. Personajul din film intra in inchisoare, iese si continua sa faca tampenii. Si ce trebuie observat aici este factorul cultural si societatea, care ii ofera prilejul de a-si continua comportamentul si chiar-l incurajeaza. Am 71 de ani, faceam filme ca Goodfellas cu 30 de ani in urma, si am vazut transformarea Americii. Valorile sunt acum legate de bani, celelalte valori adevarate nu mai exista. Eu nu am vrut sa le ofer un mesaj educativ spectatorilor, asta ar fi fost prea previzibil" a spus Scorsese intr-un interviu acordat publicatiei Deadline.
Regizorul a mai mers departe si a dezvaluit care a fost adevaratul scop al filmului sau: "Nu am vrut sa le arat ca problema s-a rezolvat, ci sa vada ca aceasta tara a incurajat acest comportament si ca actiunile astea au un impact in lume, la nivel global. Uitati-va la lumea de la Hollywood, multi au probleme cu alcoolul, droguri, se interneaza in clinici de dezintoxicare, apoi ies si incearca sa isi continue vietile, este deja un ritual banal. Iar cand faci un film despre infractionalitatile lumii financiare, trebuie sa ai fiecare piesa a puzzle-ului. Jordan Belfort a facut inchisoare, chiar daca nu a stat intr-un penitenciar de maxima securitate, nu e placut sa fii in spatele gratiilor. Dar stau si ma intreb, daca te uiti la dezastrul din lume, cine a mers de fapt la inchisoare? Ce sens are sa faci un film despre coruptia financiara intr-un mod conventional? "
Martin Scorsese a aratat in multe dintre filmele sale partea mai putin frumoasa a New York-ului, a crimelor de pe strada si a mafiei. Insa, n-a fost strain si in realitate de acesti oameni: "Am crescut in Manhattan, intr-o cultura rea. Pe acei oameni rai ii priveam mai intai ca niste fiinte umane. Se purtau frumos cu copiii si familiile lor. Altii nu erau deloc draguti. Mai tarziu, am descoperit ce faceau. Dar am descoperit ca lucrurile functioneaza la fel ca in razboi, si in afaceri. Multi dintre ei erau oameni cumsecade, fortati de imprejurari sa faca lucruri murdare. Asta inseamna slabiciunea umana. Daca ne prefacem ca nu exista, nu inseamna ca nu exista. Si pana la urma noi suntem batrani, dar cei tineri..trebuie sa inteleaga anumite lucruri. Exista rau in noi..."
La 71 de ani, Scorsese pare sa fie mai energic ca niciodata, iar filmele sale au trecut testul timpului, fiind nemuritoare si in continuare apreciate de generatii noi de cinefili. Probabil ca la fel se va intampla cu si The Wolf of Wall Street, un Goodfellas al Wall Street-ului. Regizorul isi sustine in cotinuare decizia de a prezenta excesele si libertatile acestei lumi murdare, dar captivante, in care orice e permis, pana cand esti prins. "Daca as fi ambalat aceasta poveste cu o fundita roz, moralizatoare, n-ar fi insemnat nimic. Oamenii acceptau si uitau imediat. Vezi asta la televizor la 2 minute. Daca tot am ales sa spun aceasta poveste, macar sa o spun de la cap la coada, fara nici ascunzis."
Aceasta este a cincea colaborare cu Leonardo DiCaprio, care ramane in continuare fara Oscar, dar unul dintre cei mai apreciati actori ai generatiei sale. In cele 5 filme facute impreuna, DiCaprio s-a maturizat actoriceste, insa acesta este rolul care a ridicat din nou stacheta: "Eu admir la el ambitia cu care preia fiecare rol si cat de mult se dedica personajului. Am vrut sa mergem mai departe decat am facut-o in The Aviator sau The Departed. Ne-am gandit la acest film inca din 2007, dar atunci planurile s-au destramat. El n-a lasat nicio clipa acest film, dar eu aveam nevoie ca el sa fie total liber ca actor, si in general, nu am vrut sa fac nici un compromis. De aceea l-am facut cu aceasta echipa de producatori, acum. Am avut scene grele, mai ales cand Jordan isi pierde umanitate, devine brutal cu sotia sa, pentru a-si tine copilul. Era lume in jurul nostru care cred ca era speriata de scene, dar el nu a zis niciodata nu. Stia de la inceput ca va avea scene cu totul altfel decat orice a facut pana acum."
DiCaprio la randul sau a considerat povestea lui Belfort incredibila: "Nu am vrut sa facem un film care sa gaseasca scuze pentru acest comportament, ci am ales varianta umoristica. Ce ne facem sa ajungem in aceasta prapastie? Pana la urma, acest film este o oglinda pentru noi toti. Toti suntem consumatori si ne dorim cat mai multe. Nu am vrut sa cream empatie pentru personaj, ci sa-l aratam fara nici un fel de compromis. Este viata lui, nu e inventata. Noua nu ne plac acesti oameni, ca sa fim onesti, dar exista o atractie in stilul lor de viata, insa nu il glorificam. Acest gen de individ continua sa exista in lumea noastra si nu a disparut, asta am vrut sa aratam. Nu ne-am propus sa facem o comedie, dar era inevitabil sa nu se intample asa, tinand cont de ce au trait si cat de mult se distrau. Unele momente ne erau clare, vor fi hilare. Pentru mine acest film este diferit, este altfel si cu o gandire out of the box. Imi cer scuze fata de cei care au interpretat altfel, dar este un film puternic pentru ca explica un comportament pe care noi, americanii, l-am fabricat chiar aici in SUA. Exploreaza natura umana..." a spus DiCaprio, tot pentru Deadline.
Lupul de pe Wall Street are 5 nominalizari la Oscar, printre care cel mai bun regizor, cel mai bun film si cel mai bun actor - Leonardo DiCaprio. Filmul poate fi vazut si in Romania.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.