marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ti-au taiat rasuflarea: cele mai tari si mai scumpe cascadorii din filme

Barci care sar in aer, masini rostogolindu-se cu peste 200 km la ora, sarituri mortale care te-au lasat cu gura cascata, sunt doar cateva cascadorii folosite de-a lungul vremii in filme.Cei de la The Guardian au realizat un top cu cele mai importante si incredibile 10 cascadorii care au scris istorie.

Ti-au taiat rasuflarea: cele mai tari si mai scumpe cascadorii din filme

10. Casino Royale (2006)
Regie: Martin Campbell
Cu: Daniel Craig, Eva Green

Cascadoria cu un superb Aston Martin care se rasuceste in aer a fost o adevarata incercare. Dupa cateva erori s-a ajuns la o forma buna pentru varianta finala. Masina Aston Martin DB9 a fost modificata pentru a arata ca DBS si au crezut ca utilizarea unei rampe va fi suficienta pentru saritura in aer.  N-a fost suficient asa ca au mai adus pe platouri un tun de aer pentru a propulsa masina.

Cascadorul Adam Kirley s-a descurcat de minune si cu asfaltul ud si cu intunericul noptii, mai ales ca trebuia sa sara peste o femeie intinsa pe drum. La fel de periculoasa a fost si scena in care Jams Bond se lupta si sare de pe o macara la zeci de metri inaltime. Aceasta a fost si a fost premiata drept una din cele mai bune scene la inaltime de catre World Stunt Awards.

9. Supercop (1992)
Regie: Stanley Tong
Cu:  Jackie Chan, Michelle Yeoh

Jackie Chan interpreteaza  rolul unui ofiter de politie care o are ca partenera pe chinezoaica Jessica. Aceasta e pe urmele unui traficant de droguri numit Chailbat. Scena cea mai exploziva este urmarirea acestuia in tren.

Michelle Yeoh, cascadoarea, conduce cu viteza o motocicleta pe langa sina de tren, drumul fiind anevoios urcand in deal. Aceasta este propulsata in aer, aterizand pe o caseta de otel. Motorul este lovit si Yeoh cade intre doua vagoane, incercand cu disperare sa se catere pe acoperis. In cele din urma reuseste.

Initial s-au folosit franghii, dar oricum Yeoh s-a accidentat destul de grav la genunchi. Pana la urma s-a renuntat la franghii si actrita a facut saritura mortala care pare sa fie la o inaltime de aproximativ 20 de metri.

8. The World Is Not Enough (1999)
Regie: Michael Apted
Cu:  Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Scena cu barca din prima secventa face o demonstratie despre cat de precisi trebuie sa fie cascadorii. Daca cascadorul Gary Powell ar fi activat motorul cu o secunda mai devreme, barca s-ar fi rasturnat gresit si-ar fi aterizat pe acoperis, cu capul lui Powell smuls de pe umeri.

Poti sa porti casca, dar asta inseamna ca-ti vor gasi capul cu tot cu casca, pe undeva prin decor. Este o cascadorie magnifica. Secventele de dinainte de generic din Bond sunt mereu interesante pentru ca se pastreaza traditia, dar se si evolueaza, astfel actiunile-s din ce in ce mai dificile.

7. Romancing the Stone (1984)
Regie: Robert Zemeckis
Cu:  Michael Douglas, Kathleen Turner

O fi o poveste de dragoste insa a avut si ea momentele ei de nebunie. A ramas celebra cascadoria lui Terry Leonard care intra cu o masina intr-o cascada.


Este o cascadorie mortala si nu e doar o figura de stil. Sunt baietii care se ocupa de siguranta, pregatiti sa te pescuiasca, dar trebuie sa si aiba ce sa adune. Trebuie doar sa sari la timp din masina si sa stai departe de ea.

6. Stagecoach (1939)
Regie: John Ford
Cu:  John Wayne, Claire Trevor

Conform veteranului in domeniu, cascadorul Vic Armstronh, Yakima Canutt este taticul scenelor periculoase. La inceputul anilor '40 a aparut in numeroase filme, realizand mai toate scenele ce presupuneau cascadorii. A fost vazut ca genul provocator, ingenuu si creativ in ceea ce priveste cascadoriile pe care le realiza.

Cascadoria din film presupune saritura dintre doi cai in miscare, pe diligenta, apoi dedesupt si apoi pe partea cealalta. A fost prima de genul asta, fiind destul de periculoasa din cauza distantei mici fata de pamant. Canutt a facut cascadoria fara nicio siguranta.

5. Hooper (1978)
Regie: Hal Needham
Cu: Burt Reynolds, Jan-Michael Vincent


Este o cadere in gol dintr-un elicopter. Distanta este de pe 91 de metri, ceea ce inseamna un curaj aproape nebun. Frica de inaltime este cea mai des intalnita fobie si poate de aceea sunt si foarte respectati cascadorii. Poti face repetitii si poti gasi metode de siguranta, dar pana la urma este vorba de un om care se arunca in gol.

4. The Spy Who Loved Me (1977)
Regie: Lewis Gilbert
Cu: Roger Moore, Barbara Bach

Filmul a intrat in istorie ca fiind cel cu cea mai scumpa cascadorie facuta vreodata la vremea respectiva: jumatate de milion de dolari pentru ca un Lotus Esprit sa cada in mare si sa se "transforme" in submarin. Nu e singura nebunie pe care cascadorul Rick Sylvester a facut-o pentru acest film.



3. The Man Who Would Be King (1975)

Regie: John Huston
Cu: Sean Connery, Michael Caine

Cascadoriile cu sariturile de pe pod cu actorii sustinuti de o coarda sunt unele dintre cele mai captivante. Dupa ce franghia e taiata cascadorul este pe cont propriu, el trebuie sa calculeze foarte bine traiectoria caderii si momentul cand sa sara. Joe Powell a fost singurul care a acceptat sa participe la scena aceasta, a sarit peste 60 de metri pe o margine cu cutii pe ea. Daca ar fi ratat...



2.  Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Regie: George Roy Hill
Cu: Paul Newman, Robert Redford

Saritura de pe stanca este un exemplu fin al unei cascadorii care se integreaza foarte bine in poveste. E ingrozitor sa vezi cascadorii doar de dragul efectului. Exploziile apareau frecvent in filmele anilor '80, dar fara un motiv anume. Saritura din acest film este extraordinara. Este foarte bine prezentata, cu dialogul plin de umor "nu-ti fa griji pentru inecat, probabil ca te va ucide cascada mai intai" care pregateste spectatorul pentru ce urmeaza.

1. Steamboat Bill, Jr (1928)
Regie: Charles Reisner
Cu:  Buster Keaton, Tom McGuire

Se poate spune ca nasterea cascadoriilor a avut loc odata cu scena in care ii cade casa in cap lui Buster Keaton, in timp ce el priveste cu indiferenta si tristete. Nu se citeste niciun pic de nervozitate pe chipul sau, probabil ca acesta este cel mai uluitor lucru cand vine vorba de cascadorii.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies