marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Trebuie sa stai cu ochii pe ele: 40 de filme care intra in lupta pentru Oscar in 2014

Sezonul Oscarurilor din acest an s-a incheiat, insa au inceput deja pronosticurile pentru 2014. Iata o lista impresionanta de 40 de filme care ar putea intra in competitie la diferite categorii la Premiile Oscar din 2014, care vor avea loc pe 2 martie.

Trebuie sa stai cu ochii pe ele: 40 de filme care intra in lupta pentru Oscar in 2014

1. The Monuments Men
Regie: George Clooney
Distributie: George Clooney, Cate Blanchett, Matt Damon, Jean Dujardin
Data de premiera in SUA: 18 decembrie

Eroi ai Fortelor Aliate, nazisti hoti si cea mai mare vanatoare de comori din istorie. Cu o distributie de exceptie Jean Dujardin (The Artist), Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray si John Goodman, The Monuments Men are toate condimentele unui film de Oscar. Filmul urmareste povestea unei echipe de istorici si curatori de la muzee, care isi unesc fortele pentru a redobandi piese europene de arta furate de nazisti. Acestia trec in spatele liniilor inamice si incearca sa le recupereze inainte ca Hitler sa le distruga. Scenariul este scris de Grant Heslov si George Clooney, acesta din urma ocupandu-se si de regie.

 

 



2. The Wolf of Wall Street

Regie: Martin Scorsese
Distributie:  Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey
Data de premiera in SUA: 15 noiembrie

The Wolf of Wall Street
promite sa fie un candidat serios in sezonul premiilor la Hollywood sezonul 2013-2014. Leonardo DiCaprio alaturi de mentorul sau, Martin Scorsese, de 8 ori nominalizat la Oscar, si-au reunit fortele pentru acest film bazat pe best-seller-ul cu acelasi titlu scris de Jordan Belfort, in 1990, in care este urmarit destinul unui tanar broker din Long Island, din anii '80 - cand devine milionar, pana in anii '90 - cand cariera lui este zdruncinata si ajunge sa fie condamnat la inchisoare. DiCaprio a intrat astfel in pielea lui Belfort, aruncat la inchisoare pentru aproape doi ani deoarece a participat intr-o serie lunga de fraude legate de coruptia generalizata de pe Wall Street si din intreaga lume bancara de la acea vreme. Din distributia filmului mai fac parte Jonah Hill, Jean Dujardin, Kyle Chandler, Margot Robbie, Jon Bernthal, Rob Reiner, Jon Favreau si Matthew McConaughey.

 


3. Saving Mr. Banks
Regie: John Lee Hancock
Distributie: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell
Data de premiera in SUA: 20 decembrie


Tom Hanks in rolul lui Walt Disney  nu are cum sa nu atraga atentia premiilor hollywoodiene. Filmul va prezenta lupta dusa de directorii studiourilor Disney pentru a achizitiona drepturile de autor pentru romanele din seria "Mary Poppins". Scriitoarea australiana P.L. Travers a rezistat mult timp in fata eforturilor depuse de "mogulul" de la Hollywood Walt Disney, care incerca sa o convinga de faptul ca versiunea cinematografica a cartilor acesteia va fi o idee buna. Walt Disney a avut nevoie de 14 ani pentru a o convinge si a fost constrans sa ii prezinte incapatanatei romanciere australiene scenariul filmului, pentru ca aceasta sa il aprobe. In timpul filmarilor de la inceputul anilor '60, Walt Disney si P.L Travers s-au contrazis de multe ori in privinta alegerii cantecelor, secventelor animate si a dialogurilor din film.

 

4. Captain Phillips
Regie: Paul Greengrass
Distributie:  Tom Hanks, Catherine Keener, Christopher Stadulis
Data de premiera in SUA: 11 octombrie

Inspirata din romanul autobiografic al lui Richard Phillips, capitanul vasului Maersk Alabama, drama Captain Phillips relateaza cele trei zile de cosmar pe care acesta le-a petrecut in captivitate in anul 2009. Echipajul vaporului Maersk Alabama transporta alimente si unelte pentru agricultura in cadrul programului World Food Program atunci cand un grup de pirati somalezi inarmati a urcat la bord si i-a atacat pe marinari. Piratii nu s-au asteptat insa ca echipajul sa riposteze si ca indraznetul capitan sa se ofere pe post de prizonier pentru a fi crutate vietile oamenilor pe care ii avea in subordine. A fost primul vas american atacat de pirati in peste 200 de ani. Filmul se anunta mai mult decat interesant.

 



5. Out of the Furnace

Regie: Scott Cooper
Distributie: Christian Bale, Zoe Saldana, Woody Harrelson
Data de premiera in SUA: nu are inca

Acesta este al doilea film scris si regizat de Scott Cooper dupa "Crazy Heart" premiat cu 2 Oscaruri in 2010. Cu o actiune plasata in Indiana, in 1968 Out of the Furnace este povestea unui fost detinut care vrea sa se razbune pe cel responsabil de moartea fratelui sau mai mic. Russell Baze (Christian Bale) nu isi doreste decat sa se aseze la casa lui impreuna cu femeia pe care o iubeste - Lena (Zoe Saldana) si sa nu mai intre in conflict cu legea, dar planurile ii sunt date peste cap dupa ce afla ca fratele sau Rodney a fost asasinat cu sange rece din cauza legaturilor sale cu lumea interlopa, spiritul vindicativ intunecandu-i mintile si determinandu-l sa-si asume riscul de a ajunge din nou in spatele gratiilor sub acuzatia de crima.

 

6. Abscam Project (titlu provizoriu)
Regie: David O. Russell
Distributie: Jennifer Lawrence, Christian Bale, Bradley Cooper
Data de premiera in SUA: 25 decembrie

Dupa succesul pe care l-a avut in acest an cu drama comedie Silver Linings Playbook, regizorul David O. Russell, de trei ori nominalizat la Oscar, promite un nou film care sa ia cu asalt sezonul premiilor din industria de film americana. O distributie de zile mari si o poveste cu implicatii politice par sa compuna "reteta" regizorului de aceasta data. Filmul va avea in centru scandalul Abscam, o investigatie asupra coruptiei publice din SUA in anii 1970-1980, care a dus la condamnarea mai multor politicieni de varf. Atunci 31 oficiali guvernamentali suspectati de acte de coruptie si trafic de influenta au fost cercetati penal, iar 11 dintre ei fiind pusi sub acuzare. Christian Bale il va interpreta pe genialul escroc financiar Melvin Weinberg care alaturi de amanta si partenera sa la crime - Amy Adams - este obligat sa lucreze cu un agent FBI scapat de sub control - Bradley Cooper - pentru a pacali o serie de politicieni. In centrul povestii se afla si primarul din Camden, New Jersey - Jeremy Renner. Jennifer Lawrence va juca rolul nevestei lui Christian Bale.

 


7. Foxcatcher
Regie: Bennett Miller
Distributie: Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo
Data de premiera in SUA: nu are inca

Filmul Foxcatcher il va purta inca o data pe Bennett Miller (nominalizat la Oscar) regizorul filmelor "Capote" si "Moneyball" pe urmele unei povesti adevarate, de data asta despre un subiect mai bizar. Scris de Max Frye si Dan Futterman (Capote), scenariul prezinta viata lui John du Pont (Steve Carell), un milionar pasionat de timbre si pasari, si, totodata, un schizofrenic paranoic, care construieste centrul de wrestling Team Foxcatcher pe proprietatea lui din Pennsylvania. In 1996, el l-a asasinat pe castigatorul medaliei de aur la wrestling, David Schultz (Mark Ruffalo), un prieten vechi de-al sau, despre care du Pont credea ca (asa cum s-a dovedit pe parcursul procesului) s-a implicat intr-o conspiratie internationala pentru a-l ucide.


8. Fruitvale
Regie: Ryan Coogler
Distributie:  Chad Michael Murray, Kevin Durand, Michael B. Jordan
Data de premiera in SUA: 26 iulie

Marele castigator al editiei din acest an a Festivalului de la Sundance a fost Fruitvale, care a obtinut Premiul Juriului pentru cea mai buna drama americana, dar si Premiul Publicului, acordat tot pentru cea mai buna drama. Fruitvale a fost numit de cinefilii straini "noul Beasts of Southern Wild", filmul care anul trecut castiga Premiul Juriului si care a devenit unul dintre cele mai populare filme independente din 2012. Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale. Filmul ii are in distributie pe Michael B. Jordan in rolul lui Grant, Octavia Spencer, castigatoarea premiului Oscar in 2011 pentru The Help, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand si Chad Michael Murray.

 

9. Rush
Regie: Ron Howard
Distributie:  Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde
Data de premiera in SUA: 13 septembrie

Regizata de Ron Howard, de doua ori castigator al Oscarului, pelicula va povesti viata si cariera fostului mare pilot de Formula 1, Niki Lauda,  interpretat de actorul german de origine spaniola Daniel Brühl in timp ce Chris Hemsworth ii va juca pe James Hunt, pilotul britanic care a fost cel mai redutabil rival al lui Niki Lauda. Filmul va urmari rivalitatea sportiva dintre cei doi piloti, in anii '70, avand un scenariu semnat de Peter Morgan cel care a produs Tinker, Tailor, Soldier, Spy si care a scris The Queen (2006), The Last King of Scotland (2006) si Frost/Nixon (2008).

 

 

10. The Fifth Estate
Regie: Bill Condon
Distributie:  Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl, Carice van Houten
Data de premiera in SUA: 15 noiembrie

Actorul britanic Benedict Cumberbatch intra in pielea lui Julian Assange, considerat drept dusmanul numarul unu de numerosi oficiali americani, dupa dezvaluirea pe site-ul WikiLeaks a unor documente diplomatice confidentiale, foarte stanjenitoare pentru Washington. Filmul se inspira din cartea Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website a lui Domscheit-Berg si din WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy, cartea jurnalistilor David Leigh si Luke Harding. Potrivit presei britanice, filmul va urmari relatia lui Assange cu prietenul sau Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) si cum s-a rupt legatura dintre cei doi pe masura ce site-ul WikiLeaks crea tot mai multa valva.

 

11. The Butler
Regie: Lee Daniels
Distributie: Forest Whitaker, David Oyelowo, Lenny Kravitz
Data de premiera in SUA: 18 octombrie

Pelicula regizata de regizorul de culoare Lee Daniels, nominalizat de doua ori la Oscar pentru Precious (2009), are o distributie plina de staruri: Alex Pettyfer, Robin Williams, Melissa Leo, Cuba Gooding Jr., Forest Whitaker, Jane Fonda, James Marsden, John Cusack, Lenny Kravitz, Mariah Carey , Oprah, Liev Schreiber, Vanessa Redgrave. Filmul e povestea unui majordom care a lucrat la Casa Alba si a servit sub mandatele a opt dintre presedintii americani, pe parcursul a peste 30 de ani. John Cusack il va interpreta pe Richard Nixon, Robin Williams a primit rolul lui Dwight Eisenhower, Alan Rickman il va juca pe Ronald Reagan in timp ce James Marsden si Minka Kelly vor fi John F. Kennedy si Jackie Kennedy. The Butler are la baza un articol publicat in ziarul Washington Post, despre Eugene Allen. Acesta si-a inceput cariera in 1952, intr-o perioada in care legile segregationiste erau inca vigoare in Statele Unite. A lucrat mai intai in bucatarie, dar a ajuns in cele din urma sa fie valetul principal pentru opt presedinti americani.

 


12. Mandela: Long Walk To Freedom
Regie: Justin Chadwick
Distributie: Naomie Harris, Idris Elba, Mark Elderkin
Data de premiera in SUA: nu are inca


Renumitul producator Harvey Weinstein, cunoscut ca si "regele Oscarurilor" a cumparat recent drepturile de distributie ale filmului regizat de Justin Chadwick, cunoscut pentru The Other Boleyn Girl (2008). Pelicula prezinta viata si cariera primului presedinte al Africii de Sud, ales prin vot universal. "Mandela: Long Walk to Freedom" este o adaptare cinematografica a autobiografiei cu acelasi titlu, publicata de Nelson Mandela in anul 1994. Fostul lider african a inceput sa-si scrie memoriile pe vremea cand era in inchisoare. Cartea prezinta episoade din viata personala a lui Nelson Mandela, detalii despre educatia sa, dar si despre cei 27 de ani petrecuti in spatele gratiilor.

 


13. August: Osage County
Regie: John Wells
Distributie: Meryl Streep, Dermot Mulroney, Julia Roberts
Data de premiera in SUA: 8 noiembrie


Cu interpretarile lui Meryl Streep si Julia Roberts si produs de George Clooney si Grant Heslov, ambii premiati cu Oscar pentru marele succes din 2012 - Argo, drama August: Osage County se anunta un competitor important in 2014 la Oscaruri. August: Osage County este o adaptare a piesei de teatru cu acelati titlu, pentru care scriitoarea Tracy Letts a castigat atat premiul Tony pe Broadway, cat si premiul Pulitzer. Filmul este povestea dulce-amaruie a disfunctionalei familii Weston din Oklahoma, Meryl Streep portretizand-o pe Violet, o mama dependenta de pastile, Julia Roberts e fiica ei cea mare Barbara, o profesoara exagerat de sensibila, al carei sot instrainat a avut o aventura cu o studenta, iar sora ei Karen (Juliette Lewis) este logodita cu un barbat complet lipsit de valoare, dar refuza sa accepte realitatea si se complace intr-o iluzie.

 

14. Twelve Years a Slave
Regie: Steve McQueen
Distributie: Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Michael Fassbender
Data de premiera in SUA: 6 septembrie

O noua poveste despre sclavie "onoreaza" ecranele cinematografice in acest an. Filmul lui Steve McQueen, de doua ori nominalizat la BAFTA, se anunta un concurent serios la nivel de interpretari, distributia sa fiind una plina de actori talentati. 12 Years of Slave este inspirat din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.

 

15. Before Midnight
Regie: Richard Linklater
Distributie: Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick
Data de premiera in SUA: 24 mai

Cea de-a treia colaborare a lui Ethan Hawke si Julie Delpy cu regizorul Richard Linklater, care a regizat si pelicula "Inainte de rasarit/ Before Sunrise" si continuarea acesteia, "Inainte de apus/ Before Sunset" (2004) a impresionat deja la capitolele scenariu si interpretari. Cele doua personaje jucate de Julie Delpy si Ethan Hawke, Celine si Jesse, se reintalnesc in Grecia dupa 20 de ani de cand s-au indragostit in trenul catre Viena.

 


 

16. Blue Jasmine
Regie: Woody Allen
Distributie: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard
Data de premiera in SUA: 26 iulie

Dupa ce ultimele sale trei filme, "You will meet a tall dark stranger", "Midnight in Paris" si "To Rome with Love", au fost filmate in Europa, Woody Allen se intoarce in America cu Blue Jasmine. Si cum filmele sale intra mereu in vizorul Oscarurilor nici acesta nu va face exceptie. Cu o actiune plasata in San Francisco, filmul spune povestea unei "femei moderne si casnice" (Cate Blanchett) din New York, care, aflata intr-o criza existentiala, ajunge sa locuiasca cu sora ei in San Francisco. Aici intalneste si un barbat.

 


17.The Counselor
Regie: Ridley Scott
Distributie: Brad Pitt, Javier Bardem, Michael Fassbender
Data de premiera in SUA: 15 noiembrie

Sfarsitul anului 2013 ne aduce o noua productie Ridley Scott, The Counselor. Scenariul este semnat de cunoscutul scriitor si castigator al premiul Pulitzer, Cormac McCarthy, fiind primul scenariu din cariera lui. Povestea se concentreaza pe un avocat, jucat de carismaticul actor Michael Fassbender, care considera ca este suficient de inteligent si viclean pentru a exploata lacunele sistemului si a se implica in afaceri cu droguri fara sa suporte consecintele deciziilor sale dubioase. Acesta se trezeste absorbit de lumea interlopa si se chinuie sa supravietuiasca. The Counselor pare a fi unul dintre filmele must see ale sfarsitului de an. Distributia este una splendida Brad Pitt, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penélope Cruz, John Leguizamo, Natalie Dormer si Goran Visnjic. Sa vedem daca ii va aduce primul Oscar din cariera lui Ridley Scott.

 


18. Dallas Buyers Club
Regie: Jean-Marc Vallée
Distributie: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Data de premiera in SUA: nu are inca

Dallas Buyers Club
este filmul pentru care actorul Matthew McConaughey a pierdut in jur de 18 kilograme in greutate, interpretand rolul unui barbat grav afectat de SIDA. Nu este singurul din distribuție care a suferit o schimbare dramatica de imagine, actorul Jared Leto scazand si el mult in greutate. Interpretarile lor au sanse sa fie nominalizate la Oscar. Filmul spune povestea lui Ron Woodroof, un electrician heterosexual, homofob, din Texas, caruia medicii i-au spus ca mai are sase luni de trait dupa ce a aflat ca are SIDA. Nemultumit de faptul ca nu are acces la medicamente optionale, el a pus la punct o afacere prin care aducea prin contrabanda medicamente pentru SIDA, pe care le oferea altor bolnavi. Dallas Buyers Club e regizat de canadianul Jean-Marc Vallée, cunoscut pentru filmele C.R.A.Z.Y. (2005) sau The Young Victoria (2009).

 

19. Diana
Regie: Oliver Hirschbiegel
Distributie: Naomi Watts, Lee Asquith-Coe, Naveen Andrews
Data de premiera in SUA: 4 octombrie

Un rol iconic cere o interpretare mareata iar talentata Naomi Watts promite sa atraga din nou laude, de data asta cu interpretarea rolului Printesei Diana. Filmul, regizat de Oliver Hirschbiegel (Downfall), va aduce la lumina ultimii doi ani din viata Printesei Diana. Povestea se va concentra pe relatia de iubire dintre printesa Diana si chirurgul pakistanez Hasnat Khan, o relatie care a iesit la iveala abia dupa moartea printesei. Cei doi s-au cunoscut in anul 1995, cand printesa a fost in spital sa-si viziteze un prieten. Filmul va prezenta si momentul mortii Dianei in urma unui teribil accident de masina in Paris, 1997. Scenariul, scris de Steven Jeffreys (The Libertine), nu o prezinta intr-o lumina prea favorabila si o transforma intr-o iubita geloasa si posesiva.

 


20. Elysium

Regie: Neill Blomkamp
Distributie: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley
Data de premiera in SUA: 9 august

Dintre toate filmele blockbuster ale anului, acesta are cele mai mari sanse sa se lupte la Oscar pentru Best Picture. Elysium, primul film al regizorului Neill Blomkamp dupa pelicula sa de debut, SF-ul "District 9", lansat in 2009, care a fost foarte bine primita atat de critici, cat si de public se anunta mai mult decat interesant. Numit de Neill Blomkamp un science-fiction original si foarte violent, actiunea filmului este plasata in anul 2159 cand exista doua clase sociale: cei foarte bogati, care locuiesc pe o statie spatiala imaculata si construita de mana omului denumita Elysium, in timp ce restul oamenilor, care traiesc pe o planeta Pamant suprapopulata si in ruina. Filmul a fost tinut intr-un mare mister de producatori iar presa a aflat putine detalii despre el, lucru care i-a intrigat pe fanii regizorului. Potrivit IMDb.com filmul produs de Sony Pictures are un buget de 100 de milioane de $. Scris si regizat de Neill Blomkamp, Elysium ii are in distributie pe Jodie Foster, Matt Damon, Sharlto Copley, Alice Braga, Wagner Moura, William Fichtner si Diego Luna.

 

21. Grace of Monaco
Regie: Olivier Dahan
Distributie: Nicole Kidman, Milo Ventimiglia, Tim Roth
Data de premiera in SUA: 27 decembrie

Regiorul care a impresionat in 2007 cu "La vie in rose" revine cu o noua drama biografica, pe care celebrul producator Harvey Weinstein pariaza la Oscarurile urmatoare. Actiunea filmului este plasata in 1962, cand Monaco se afla intr-o disputa pe tema taxelor cu Franta, iar in aceeasi perioada Alfred Hitchcock i-a oferit o sansa lui Grace sa se intoarca la film. Nicole Kidman intr-un interviu pentru ''Paris Match" spunea ca pelicula nu este una biografica si nici un documentar de fictiune, dar reflecta o mica parte a vietii lui Grace Kelly, unde se dezvaluie personalitatea sa plina de umanitate, la fel ca si temerirele si slabiciunile sale. Aceasta productie este asteptata cu nerabdare, ca orice alt subiect despre flamboianta familie princiara Grimaldi.

 

22. Gravity
Regie: Alfonso Cuarón
Distributie: Sandra Bullock, George Clooney
Data de premiera in SUA: 4 octombrie

Este un film scris si regizat de Alfonso Cuaron iar asta spune totul. Au trecut peste 6 ani de cand regizorul Alfonso Cuaron a primit laude la scena deschisa cu filmul „Chidren of Men”. Se pare ca Gravity este un soi de continuare a productiei de succes. Sandra Bullock si George Clooney sunt singurii actori din acest film si intruchipeaza doi astronauti blocati in spatiu. Bullock va interpreta rolul lui Dr. Ryan Stone, un medic foarte bine calificat in domeniul bioingineriei, aflat la prima sa misiune in spatiu alaturi de veteranul astronaut Matt Kowalsky (Clooney), care se afla pentru ultima data la comanda unei nave inainte de pensionare. Insa in timpul unei misiuni de rutina in afara navetei, se intampla un dezastru. Aceasta este distrusa, lasandu-i pe Stone si Kowalsky complet singuri - legati unul de altul si de nimic altceva, descriind spirale in intuneric.

 


23. Inside Llewyn Davis
Regie: Ethan Coen, Joel Coen
Distributie: Justin Timberlake, Carey Mulligan, Adam Driver
Data de premiera in SUA: 6 noiembrie

Fratii Joel Coen si Ethan Coen (“Burn After Reading”, “The Ladykillers”, “A Serious Man”), castigatori a cate patru premii Oscar fiecare, aduc in 2013 pe marile ecrane Inside Llewyn Davis - o cronica a tentativelor cantaretului de folk, Llewyn Davis interpretat de Oscar Isaac de a-si castiga traiul in New York, in decursul perioadei de glorie din anii ’60 a acestui gen muzical. Oscar Isaac este partial creionat dupa chipul si asemanarea muzicianului Dave van Ronk, ale carui experiente de viata au fost consemnate in memoriile publicate postum “The Mayor of MacDougal Street”. Carey Mulligan joaca rolul iubitei lui Llewyn Davis in timp ce John Goodman este agentul sau. Din distributie mai fac parte Justin Timberlake, Garret Hedlund, Adam Driver si F. Murray Abraham.

 



24. The Great Gatsby

Regie: Baz Luhrmann
Distributie: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton
Data de premiera in SUA: 10 mai

Filmul care deschide in acest an Festivalul de Film de la Cannes are toate ingredientele unei pelicule cu sanse la Oscar. Ecranizare dupa una dintre cele mai mari carti din literatura americana, The Great Gatsby este o drama despre visul american, care ne prezinta totodata iubiri imposibile, tradari si tragedii. Filmul a atras atentia nu doar prin distributia cu nume mari, ci si datorita viziunii regizorului Baz Luhrmann care a creat un univers extrem de stilizat pentru ecranizarea romanului lui F. Scott Fitzgerald.

 



25. Labor Day

Regie: Jason Reitman
Distributie: Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire
Data de premiera in SUA: nu are inca

Jason Reitman (“Up In The Air”, “Juno”, “ Thank You For Smoking ”) a scris si regizat o drama ce se petrece in SUA, la inceputul anilor ’80. Filmul e o ecranizare a romanului “Labor Day”, scris de Joyce Mayner, autoare celebra pentru faptul ca a avut in adolescenta o relatie cu scriitorul J.D. Salinger . Kate Winslet este Adele, o fosta dansatoare divortata, fragila din punct de vedere emotional si cu inima franta, care il creste singura pe fiul ei Henry in localitatea Holton Mills din New Hampshire si este foarte rar induplecata de baiatul ei in varsta de 13 ani sa iasa din casa. Existenta ei Adelei se schimba radical atunci cand de baiat se apropie un vagabond cu o rana sangeranda, care ii cere ajutor si adapost.

 

26. The Immigrant
Regie: James Gray
Distributie: Jeremy Renner, Marion Cotillard, Joaquin Phoenix
Data de premiera in SUA: nu are inca


Pentru Joaquin Pheonix acesta este a patra colaborare cu regizorul James Gray iar drama in care mai joaca Jeremy Renner si Marion Cotillard a starnit interes, numele ei fiind deja pe lista catorva festivalui mari de film din acest an. Filmul urmareste povestea Sonyei (Marion Cotillard) o femeie din Polonia care vrea sa emigreze in Statele Unite ale Americii impreuna cu sora ei. Planul lor se transforma intr-un dezastru cand sora se imbolnaveste, iar poloneza e constransa sa ofere favoruri sexuale in schimbul medicamentelor si a hranei de care nu pot face altfel rost pe drumul lor spre Insula Ellis. Dupa ce polonezele ajung in America, Sonya e sfatuita sa se faca prostituata.

 

27. A Most Wanted Man
Regie: Anton Corbijn
Distribitie: Rachel McAdams, Robin Wright, Philip Seymour Hoffman
Data de premiera in SUA: 28 noiembrie

A Most Wanted Man
, noul lungmetraj regizat de Anton Corbijn este adaptarea unui roman publicat de John Le Carré in 2008. Actiunea filmului se petrece in Germania, in zilele noastre. Un barbat misterios, pe jumatate cecen, pe jumatate rus, cu cicatrici oribile de pe urma torturilor, apare in comunitatea islamica a orasului, cautand cu disperare ajutor, incercand sa se ascunda de cei care ii vreau raul. El incearca sa recupereze averea tatalui sau, un rus care a murit. In acest scop ia legatura cu un bancher britanic si cu o tanara avocata care lupta pentru a proteja drepturile imigrantilor. Cine e acest misterios tanar? O victima, un hot sau chiar un extremist cu planuri distrugatoare? De la distanta, cu totii sunt urmariti de fostul sef a unei unitati germane de spionaj, un barbat inteligent, care incearca sa-si dea seama de mecanismele care-i anima pe ceilalti.

 


28. Mud

Regie: Jeff Nichols
Distributie: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland
Data de premiera in SUA: 26 aprilie

Mud a cucerit pe toata lumea la Festivalul de la Sundance in 2013. Filmul este regizat de Jeff Nichols - cel care a facut Take Shelter si este povestea de maturizare a doi pusti in varsta de 14 ani, Ellis si Neckbone, interpretati de Taye Sheridan si Jacob Lofland, cunoscuti pentru The Tree of Life (2011). Cei doi descopera o barca abandonata in care traieste Mud jucat de Matthew McConaughey. Acesta este un detinut evadat si aflat pe fuga de oamenii legii dupa ce a comis o crima. Cei doi adolescenti decid sa-l ajute pe Mud sa repare barca pentru ca acesta sa ajunga la iubita lui Juniper (Reese Witherspoon) alaturi de care Mud vrea sa fuga in Golful Mexicului.

 

29. Nebraska
Regie: Alexander Payne
Distributie: Bob Odenkirk, Stacy Keach, Bruce Dern
Data de premiera in SUA: nu are inca data de lansare

Regizorul si scenaristul Alexander Payne (“About Schmidt”, “Election”), cel care a impartit un premiu Oscar in anul 2005 cu Jim Taylor pentru scenariul adaptat al dramediei Sideways si a mai luat un Oscar in 2012 pentru The Descendants, abordeaza o noua drama ce se invarte in jurul unui tata batran si alcoolic, care pretinde ca a castigat un premiu in valoare de un milion de dolari si porneste din Montana spre Nebraska pentru a-si revendica banii. Intrucat familia nu il crede pe cuvant, fiul sau trecut de 20 de ani este trimis sa il insoteasca in aceasta lunga calatorie cu masina pentru a se asigura ca batranul nu intra in bucluc. Evident ca tatal si fiul relationeaza in timpul acestei calatorii, isi rezolva problemele ce determinasera treptata lor instrainare si redevin apropiati.


30. The Place Beyond the Pines
Regie: Derek Cianfrance
Distributie: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes
Data de premiera in SUA: 29 martie

The Place Beyond The Pines este un film intens asteptat de fani, dupa ce pelicula regizata de Derek Cianfrance ("Blue Valentine") a facut valva la Festivalul de Film de la Toronto de anul trecut. Filmul nu a fost inscris in cursa pentru Oscar anul trecut, insa are sanse sa o faca in 2013. Filmul e o drama criminala, cu actiunea desfasurata pe timpul a 15 ani. Eva Mendes e iubita lui Luke, personajul lui Gosling, un cascador pe motocicleta ce ajunge sa jefuiasca banci dupa ce afla ca va avea un fiu pentru care trebuie sa poata plati mancarea si educatia. Cooper e politistul incepator dintr-un departament condus de un detectiv corupt. Desi seful sau ocoleste legea, incepatorul e avid sa faca dreptate asa ca atunci cand ia in primire rezolvarea jafurilor facute de Luke nu are de gand sa-l lase sa scape nepedepsit.

 



31.Serena

Regie: Susanne Bier
Distributie: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Ana Ularu
Data de premiera in SUA:  27 septembrie

Regizoarea Susanne Bier a realizat niste filme extraordinare, apreciate deopotriva de fani si critici, insa ramane cunoscuta mai mult pentru filmele straine. In 2013, are sansa se se afirme pe scara interntioanal cu Serena, o drama in care alaturi de Bradley Cooper si Jennifer Lawrence, joaca si actrita romanca Ana Ularu. "Serena” este o drama plasata in perioada crizei economice din perioada interbelica, in statul Carolina de Nord, din SUA. Filmul spune povestea lui George Pemberton (Bradley Cooper) si a sotiei sale, Serena Pemberton (Jennifer Lawrence), ce calatoresc din Boston in muntii din Carolina de Nord, unde intemeiaza un imperiu al cherestelei, in anul 1929. Serena se dovedeste rapid a fi egala oricarui barbat: supravegheaza echipele de lucru, vaneaza serpi cu clopotei si chiar salveaza viata unui om in salbaticie. Impreuna, cei doi isi guverneaza domeniul precum un rege si o regina, ucigand sau supunand pe oricine se pune in calea ambitiilor lor.

 


32.Prisoners

Regie: Denis Villeneuve
Distributie: Hugh Jackman, Melissa Leo, Jake Gyllenhaal
Data de premiera in SUA: 20 septembrie

Prisoners va fi vazut in premiera cel mai probabil la Festivalul de Film de la Toronto care are loc in luna septembrie.  Dupa succesul pe care l-a avut in 2011 cu Incendies, regizorul Denis Villeneuve poate da lovitura din nou cu Prisoners. Filmul spune povestea unui barbat din Boston caruia ii dispar inexplicabil fiica si cea mai buna prietena a ei. Acesta se hotaraste sa isi faca singur dreptate si il rapeste pe barbatul pe care il considera vinovat pentru disparitia celor doua fete.

 

33. Runner, Runner
Regie: Brad Furman
Distributie: Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton
Data de premiera in SUA: 27 septembrie

Desi nu se cunosc prea multe detalii despre film, Runner Runner are toate ingredientele unui film cu sanse la Oscar. Cu o distributie formata din nume cunoscute ca Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton si Anthony Mackie, filmul prezinta povestea unui om de afaceri care detine o companie offshore de pariuri si care descopera lucruri murdare despre asociatul sau. In scurt timp, relatie dintre cei doi ajunge intr-un punct critic. Regizorul este Brad Furman, care s-a ocupat de thrillerul The Lincoln Lawyer, cu Matthew McConaughey.

 


34. Oldboy
Regie: Spike Lee
Distributie: Josh Brolin, Elizabeth Olsen
Data de premiera in SUA: 11 octombrie

Regizorul Spike Lee are sanse sa cucereasca Academia Americana de Film cu remake-ul Oldboy, versiunea americana a filmului sud-coreean regizat de Chan-wook Park. Oldboy urmareste povestea unui director de publicitate (Josh Brolin) care este rapit si inchis timp de 20 de ani, fara nici o explicatie. Atunci cand este eliberat fara nici o explicatie, barbatul vrea sa se razbune cu orice pret si sa-l gaseasca pe cel care l-a rapit si i-a furat 20 de ani din viata. Acesta ajunge intr-o relatie cu o tanara (Elizabeth Olsen) si descopera ca singurul lui ajutor sta intr-un barbat misterios, care il poate salva.


35. Knight of Cups

Regie: Terrence Malick
Distributie: Natalie Portman, Christian Bale, Cate Blanchett
Data de premiera in SUA: nu are inca


Noul proiect al lui Malick, ”Knight of Cups” este mentinut intr-o aura de mister, dar se spune ca e vorba despre un barbat care cauta dragostea si adevarul. Personajul interpretat de Christian Bale e barbatul aflat in cautarea iubirii, e interesat atat de personajele jucate de Natalie Portman, cat si de Cate Blanchett. Fiind vorba de un film semnat de Terrence Malick, publicul se poate astepta la orice.

 


36. Parkland
Regie: Peter Landesman
Distributie: Paul Giamatii, Zac Efron, Billy Bob Thornton
Data de premiera in SUA: nu are inca


Regizorul si scenaristul Peter Landesman a adaptat romanul "Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy" al lui Vincent Bugliosi pentru noul sau film Parkland. Desi nu are distribuitor inca, filmul promite sa faca valuri la festivaluri. Parkland reia evenimentele teribile care au avut loc in Parkland Hospital din  Dallas in ziua asasinarii presedintelui SUA, John F. Kennedy, 22 noiembrie, 1963. O combinatie intre drama si thriller, Parkland aduce in prim plan faptele eroice ale unor oameni care s-au zbatut pentru supravietuire si au dat dovada de eroism in niste momente exceptionale.

 


37. The Spectacular Now

Regie: James Ponsoldt
Distributie: Shailene Woodley, Mary Elizabeth Winstead, Kyle Chandler
Data de premiera in SUA: nu are inca

The Spectacular Now este povestea relatiei dintre un elev de liceu in ultimul an si o femeie introvertita pe care incearca sa o salveze. Regia ii apartine lui James Ponsoldt, care a facut furori anul trecut la Sundance cu filmul Smashed.

 


 


38. The Way, Way Back
Regie: Nat Faxon, Jim Rash
Distributie: Sam Rockwell, Steve Carell, Toni Collette
Data de premiera in SUA:  5 iulie

The Way, Way Back a fost vazut deja la Sundance la inceputul anului, unde a fost bine primit de public. Dupa ce au impartit un premiu Oscar cu Alexander Payne pentru scenariul adaptat  la "The Descendants", Nat Faxon si Jim Rash si-au propus sa debuteze in domeniul regizoral cu comedia independenta The Way, Way Back despre relatiile din interiorul unei familii disfunctionale. Filmul urmareste experientele unui adolescent de 14 ani, Duncan (Liam James) care isi petrece vacanta de vara alaturi de masa sa (Toni Collette) si de enervantul ei iubit  (Steve Carell).

 

 

39. Winter's Tale
Regie:Akiva Goldsman
Distributie: Will Smith, Russell Crowe, Matt Bomer
Data de premiera in SUA:

Regizorul Akiva Goldsman a strans o distributie impresionanta pentru noul sau film Winter's Tale. Colin Farrell este Peter Lake, un imigrant irlandez orfan si un mecanic excelent, care se inhaiteaza cu banda de infractori condusa de Pearly Soames (Russell Crowe) si comite o serie de jafuri in New York. Intr-o noapte geroasa de iarna, barbatul patrunde prin efractie intr-o vila asemanatoare cu o fortareata din selectul cartier Upper West Side si se trezeste fata in fata cu frumoasa Beverly Penn (Jessica Brown Findlay), fiica proprietarului, care sufera de o maladie in stadiu terminal. Indragostindu-se de tanara muribunda, barbatul fara prea multa educatie renunta la activitatile infractionale si starneste furia periculosului Pearly Soames, care il urmareste cu perseverenta pentru a se razbuna.

 


 

40. Only God Forgives
Regie:Nicholas Winding Refn
Distributie: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Tom Burke
Data de premiera in SUA: nu are inca

 

Only God Forgives este a doua colaborare a lui Gosling cu regizorul  Nicholas Winding Refn dupa Drive. Filmul aduce povestea lui Julian (Ryan Gosling), un englez care traieste in Bangkok, unde este o figura respectata in cadrul lumii criminale din oras. Impreuna cu fratele sau, Billy (Tom Burke), acesta conduce un club de box thailandez, care nu este altceva decat un paravan pentru contrabanda de droguri. Cand Billy este ucis, mama celor doi frati, Jenna (Kristin Scott Thomas), soseste din Londra pentru a aduce acasa trupul fiului sau. Jenna insasi este in fruntea unei puternice organizatii criminale si este obisnuita sa obtina de fiecare data ce-si doreste. Prin urmare, decide sa razbune moartea lui Billy, declansand astfel un razboi sangeros.

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies