marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Warren Littlefield, producătorul serialului „Handmaid’s Tale“: „E tot mai aproape de realitate“

În contextul scoaterii din Constituția americană a dreptului de avort, controversata distopie despre o lume în care femeile devin subiecte ale reproducerii forțate tinde să devină un fapt real.

Warren Littlefield, producătorul serialului Handmaid rsquo;s Tale : E tot mai aproape de realitate
Controversata serie difuzată pe platforma Hulu, despre femeile forțate să nască copii pe bandă rulantă, are în lucru cel de-al cincilea sezon, tocmai în perioada în care Curtea Constituțională din Statele Unite a scos de pe lista drepturilor fundamentale dreptul de a avorta. 
 
Discuțiile acerbe, precum și manifestațiile în stradă provocate de votul celor 6 judecători care au decis eliminarea lui din Constituție au împărțit, din nou, America în două. Căci, deși decizia nu-l scoate în afara legii, îl lasă la dispoziția fiecărui organ legislativ din cele 50 de state componente, făcându-l vulnerabil în fața politicilor republicane. Iar, după ce mai multe state au scos deja procedura în afara legii, femeile se tem că li se va lua dreptul de a decide când și de câte ori să devină mame.


 
În lumea distopică imaginată în serialul „Handmaid’s Tale“/Povestea servitoarei de creatorul Bruce Miller, pe baza romanului lui lui Margaret Atwood, femeile fertile devin adevărate „incubatoare“ pentru cuplurile care nu pot avea copii, fiind forțate să ducă la termen sarcină după sarcină, fără a avea niciun drept asupra corpului lor ori asupra copiilor pe care îi nasc. Totul are loc într-un viitor apropiat, în care Statele Unite au fost înlocuite de Gilead, cu femei considerate cetățeni de mâna a doua în cel mai bun caz (le era interzis chiar să citească) și erau tratate ca animale de turmă.
 
De la premiera sa, „Povestea servitoarei“ a fost folosită ca simbol al luptelor din lumea reală cu care se confruntă femeile din America, când vine vorba de drepturile de reproducere și autonomia corporală. Chiar și hainele iconice, cu acele pelerine roșii cu glugă și bonete albe, au devenit sinonim cu represiunea feminină.
 
După hotărârea Curții Supreme de vineri, care a anulat hotărârea Roe vs. Wade din 1973 care garanta femeilor dreptul la avort la nivel federal, producătorul executiv Warren Littlefield spune că povestea lor „e tot mai aproape de realitate“.


 
„Am spus de multe ori, de-a lungul anilor, că ne-ar plăcea să fim cât mai puțin relevanți, dar, din păcate, spectacolul a fost obsedant de relevant“, a spus Littlefield vineri seară, conform „Deadline“. „Și astăzi cu atât mai mult”.
 
„Este o extraordinară de mândrie să vedem proteste în toată țara -- și, de asemenea, proteste în întreaga lume -- în care femeile îmbracă costumul «slujitoarei», halatul, boneta, și vedem că acesta devine un simbol al luptei pentru libertatea și drepturilor femeilor“, a spus Littlefield. 

 
După decizia Curții Supreme, Littlefield a spus că simte „o tristețe, o furie și o frustrare extraordinare, din cauza a cine suntem acum în America și a ceea ce spune asta“. El a mai spus că, imediat după decizie, îi este greu să vadă speranță. „Trebuie să ne mobilizăm, trebuie să realizăm prin ce vor trebui să treacă femeile, pentru a găsi servicii care să le protejeze, distanțele pe care trebuie să le parcurgă“, a spus el. „Va trebui să construim o infrastructură nouă în statele în care este susținută, să luptăm cât de mult putem și să sprijinim -- financiar, emoțional și cu sudoare.“

În ceea ce privește viitorul serialului, Littlefield a spus că „este un mesaj puternic și că, în ciuda a tot ceea ce se confruntă June în Gilead, există o rază de speranță în lupta și determinismul ei“. El a adăugat că June, interpretată de Elisabeth Moss, „nu a cedat și nu putem renunța nici noi“.
 
FOTO: pagina oficială

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies