marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

50 de filme de Oscar pe care sa le vezi in 2011-2012: Partea 1

Inainte de startul celor doua mari festivaluri de film din aceasta toamna cel de la Venetia si Toronto, jurnalistii de la The Guardian au realizat un top cu cele mai tari si asteptate 50 de filme din 2011( si inceputul lui 2012). Multe dintre ele intra in cursa pentru Oscaruri in 2012. Iata aici primele 25. Joi urmeaza partea a doua!

1. Tinker Tailor Soldier Spy ( noiembrie 2011)

Mult asteptata adaptare a romanului lui John le Carre despre razboiul rece este unul dintre filmele de referinta din acest an. Cu o distributie de exceptie: Benedict Cumberbatch, Ciaran Hinds, Colin Firth, Gary Oldman, Mark Strong, Simon McBurney, Tom Hardy, filmul ajunge in cinematografe pe 18 noiembrie.

2. My Week with Marilyn ( noiembrie 2011)

Sex simbolul  anilor '50, revine pe marile ecrane in interpretarea lui Michelle Williams. Regizat de Simon Curtis, filmul se concentreaza asupra perioadei petrecute de Monroe in Anglia pentru filmarile la pelicula "Printul si dansatoarea", alaturi de Lawrence Olivier, jucat de Kenneth Branagh. Oscarul iubeste astfel de povesti.

3. The Descendants ( noiembrie 2011)

Filmul regizat de Alexander Payne a creat un buzz urias inca dinainte de startul filmarilor. George Clooney intra in cursa pentru un Oscar in rolul unui tata care trebuie sa aiba grija de fetele sale dupa ce sotia sa sufera un accident. Din distributie mai fac parte Judy Greer, Beau Bridges si Matthew Lillard

4. The Iron Lady ( decembrie 2011)

Meryl Streep in rolul lui Margaret Thatcher, sa recunoastem e special facut pentru Oscar. Actrita de 62 de ani si-a asigurat practic o nominalizare la Oscar ( detine deja recordul cu 16 nominalizari) cu filmul regizat de Phyllida Lloyd. Margaret Thatcher e cea mai de seama personalitate jucata vreodata de Meryl Streep. Filmul va descrie eforturile facute de Margaret Thatcher de a-si salva cariera, in cele 17 zile care au precedat razboiul din Insulele Falkland.

5. The Girl with the Dragon Tattoo ( decembrie 2011)

Nominalizat de 2 ori la Oscar pentru The Social Network (2011) si The Curious Case of Benjamin Button (2009), David Fincher se intoarce cu un film inspirat de o carte ce a facut senzatie.The Girl with the Dragon Tattoo face parte dintr-o trilogie despre coruptie, jurnalism si lumea financiara si este una dintre cele mai de succes carti din Suedia. Daniel Craig si Rooney Mara asigura distributia.

6. The Ides of March (octombrie 2011)

O drama politica regizata de George Clooney, care este totodata protagonist, scenarist si producator si care este in mare inspirata de campania lui Howard Dean din 2004 pentru presedentia SUA. Realizata pe baza piesei "Farragut North" pusa in scena pe Broadway de regizorul Beau Willimon, George Clooney interpreteaza rolul unui guvernator cu ambitii politice, Ryan Gosling joaca rolul purtatorului de cuvant al acestuia, iar Paul Giamatti este managerul de campanie al taberei rivale. Clooney e printre putinii oameni de la Hollywood care se descurca decent cand vine vorba de drame politice.

7. War Horse ( decembrie 2011)

Dupa 13 ani, Steven Spielberg revine cu un film clasic de razboi ( intotdeauna preferat la Oscar). Cu Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston, Niels Arestrup, Eddie Marsan, Emily Watson, David Thewlis si David Kross, War Horse este o adaptare dupa romanul lui Michael Morpurgo si urmareste prietenia dintre un tanar, Albert, ( Jeremy Irvine) si calul sau Joey care este trimis pe front in Primul Razboi Mondial. Desi este prea tanar pentru a se inrola in armata, Albert merge in Franta pentru a-si salva prietenul.

8. J Edgar (octombrie 2011)

Leonardo DiCaprio plus Clint Eastwood plus povestea eroului care a fondat FBI-ul in SUA = un film de zile mari. E timpul ca Leo sa puna si el mana pe un Oscar. DiCaprio joaca in drama regizata de Clint Eastwood rolul lui J. Edgar Hoover considerat un adevarat erou al luptei impotriva criminalitatii in Statele Unite ale Americii. Scenariul este semnat de Dustin Lance Black, autorul peliculei "Milk - Pretul curajului", pentru care a primit premiul Oscar, in 2009. Black a lucrat timp de 12 luni la acest scenariu.

9. Carnage ( noiembrie 2011)

Primul proiect al lui Roman Polanki dupa ce a iesit de la inchisoare. Inspirat de piesa de teatru "Le Dieu du carnage", a scriitoarei franceze Yasmina Reza si cu Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly si Christoph Waltz in distributie filmul pune in scena povestea a doua cupluri casatorite care se intalnesc intr-o seara pentru a discuta intr-o maniera civilizata problema creata de copiii lor care s-au batut in timpul zilei intr-un parc.

10. The Tree of Life ( iunie 2011)


Filmul lui Terrence Malick a luat Marele Premiu la Cannes in acest an. Desi multi l-au numit greu de digerat, drama existentiala cu Brad Pitt si Sean Penn ar putea castiga si ea nominalizari la Oscar.

11. Extremely Loud and Incredibly Close ( decembrie 2011)

Drama cu Tom Hanks, Sandra Bullock si John Goodman spune povestea fantastica a unui pusti de 9 ani care cauta prin New York lacatul ce poate fi deschis cu o cheie lasata de tatal sau, mort in atacurile de la 11 Septembrie. Filmul este regizat de Stephen Daldry.

12. Young Adult (decembrie 2011)

Charlize Theron revine cu o comedie dramatica 'Young Adult', regizata de Jason Reitman, dupa un scenariu scris de Diablo Cody, celebra echipa din spatele productiei independente 'Juno'. Filmul spune povestea unei femei de 30 de ani, divortata, care scrie romane pentru tineri. Aventura incepe in momentul in care acesta se intoarce in orasul sau natal, Minneapolis, pentru a-si recastiga iubitul din liceu, din pacate, proaspat casatorit.


13. Albert Nobbs (decembrie 2011)

Cu Aaron Johnson, Glenn Close, Jonathan Rhys-Meyers si Mia Wasikowska, filmul regizat de Rodrigo García spune povestea unei englezoaice ( Glenn Close) care se deghizeaza in barbat pentru a primi o slujba in Irlanda secolului 19. Glenn Close semneaza si scenariul la care lucreaza din 1992!!!!!

14. A Dangerous Method (septembrie 2011)

Un film despre triunghiul pasional format de Carl Gustav Jung, Sabina Spielrein si Sigmund Freud, personaje istorice interpretate de Michael Fassbender, Keira Knightley si Viggo Mortensen in drama regizata de David Cronenberg.

15. Hugo ( noiembrie 2011)

Primul film 3D al legendarului Martin Scorsese spune povestea magica a unui orfan care duce o viata secreta intr-o gara din Paris. Adaptare a romanului lui Brian Selznick, "Welcome to The Invention of Hugo Cabret" , filmul "Hugo” reda povestea unui baiat de 12 ani ( Asa Butterfield)  care locuieste intr-o gara si este obligat sa ramana "nevazut" pentru a supravietui.

16. Super 8 ( iulie 2010)

Creatorul serialului Lost, J.J. Abrams si producatorul executiv Steven Spielberg au facut echipa in noul SF „Super 8.” Ceea ce face ca acest film sa fie cu totul special este aerul de film clasic cu care Spielberg ne incanta in anii '80 sau '90. Cu mai putine efecte speciale, dar cu un scenariu mai atent lucrat, filmul are sanse sa obtina macar cateva nominalizari la Oscar.

17. Haywire ( ianuarie 2012)


Steven Soderbergh ii aduce impreuna in acelasi film pe Channing Tatum, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas, Bill Paxton si Gina Carano intr-un thriller spectaculos. In 'Haywire', Mallory Kane (Gina Carano) este un agent supra antrenat ce lucreaza pentru o agentie guvernamentala de securitate. Lasata sa moara chiar de catre cei pentru care lucreaza, ea va deveni tinta unor asasini, intrand intr-o cursa pentru supravietuire.

18. Jane Eyre ( martie 2011)


Adapatarea dupa romanul scris de Charlotte Bronte, cu Mia Wasikowska si Michael Fassbender in rolurile principale, Jane Eyre este acel gen de film care se preteaza la Oscar. Insa ramane de vazut daca va fi macar nominalizat si daca membrii Academiei Americane de Film vor fi atinsi de poveste.

19.The Woman in Black ( ianuarie 2012)


O poveste in stil victorian, dar care implica si prezenta unor fantome si il are il rol principal pe Daniel Radcliffe suna destul de tentanta. Acesta ar fi primul rol al actorului devenit celebru o data cu lansarea francizei Harry Potter, asa ca vor fi multi interesati sa vada daca actorul este capabil si de altceva. Chiar daca nu ajunge la Oscar, filmul are sanse sa ia cateva premii BAFTA.

20. Midnight in Paris ( iunie 2011)

Filmul lui Woody Allen cu Owen Wilson si Rachel McAdams in rolurile principale pare un candidat serios pentru categoria „cel mai bun film al anului”. Pe langa frumusetea Orasului Iubirii, filmul expune o poveste complicata a unui cuplu, care aflat in Paris, descopera ca viata lor se poate schimba, insa nu intotdeauna o schimbare aduce dupa sine si ceva pozitiv.

21. Drive ( septembrie 2011)

Ryan Gosling, Carey Mulligan, Ron Pelman apar in primul film american al regizorului de origine daneza Nicholas Winding Refn. Acesta a fost prezent cu filmul „Drive” si la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, oferindu-i-se atentie in special datorita personajelor complexe, cu profunde probleme interioare. Desi subiectul pare usurel (Ryan Gosling este un cascador care lucreaza si ca sofer platit, ce descopera ca cineva ii doreste moartea cu orice pret) filmul trece de pragul unui simplu film de actiune, exprimand o poveste a unui personaj carismatic si misterios.

22. The Artist ( noiembrie 2011)

Un film cu totul special si deosebit, The Artist spune povestea starului de cinema din perioada filmelor mute, George Valentin si drama acestuia in momentul in care filmele cu sunet isi fac aparitia. Regizorul Michel Hazanavicius prezinta lumea filmului dintre 1927-1931, in care multe vedete ale filmului mut dispareau, centrul atentiei fiind ocupat de catre noile vedete ale filmului vorbit. Inclusiv filmul „The Artist” este aproape mut si filmat alb-negru, iar actorul principal, Jean Dujardin a castigat premiul pentru cel mai bun actor la editia de anul acesta a Festivalului International de Film.

23.The Deep Blue Sea ( decembrie 2011)

Bazat pe piesa de teatru scrisa de Terence Rattingan, 'The Deep Blue Sea' o infatiseaza pe Rachel Weisz in rolul unei femei care isi paraseste sotul pentru un pilot de avioane in RAF. Atat Weisz, cat si actorii Tom Hiddleston in rolul pilotului si Simon Russell Beale in rolul sotului, au mari sanse sa fie nominalizati pentru interpretarea lor.

24. The Rum Diary ( octombrie 2011)

Ecranizarea dupa romanul autobiografic al lui Hunter S. Thompson cu Jonnny Depp in rolul principal a fost asteptata de ani de zile, insa acum se pare ca filmul va fi lansat in acest an. Depp va juca rolul unui ziarist care se muta din New York in Puerto Rico, unde viata lui se va schimba, iar abuzul de alcool si obsesia lui pentru Chenault (Ambert Heard) il vor marca pentru totdeauna.

25. On The Road ( ianuarie 2012)

Mult amanatul proiect al lui Walter Salles ar trebui sa apara pe marile ecrane in acest an, chiar inainte de inceperea voturilor pentru nominalizarile la Oscar. Cu o distributie de exceptie formata din Sam Riley, Garret Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams si Alice Braga, filmul aduce pe marile ecrane povestea a doi tineri care decid sa nu se multumeasca cu o viata monotona si pleaca intr-o calatorie.  Dorinta de libertate ii conduce pe drumuri nebanuite explorand lumea si regasindu-se pe ei insisi, insa cat de periculoasa va fi aventura?


Modifică setările cookies