marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai importante momente in cinematografia mondiala in 2013: evenimentele care au marcat anul

Ca la orice sfarist de an, trecem in revista cele mai importante momente din cinematografia mondiala. Specialistii spun ca 2013 a fost un an excellent din punct de vedere creativ, cu filme independente si povesti exceptionale.  In 2013, Argo a fost filmul castigator pe linie la toate competitiile, Daniel Day-Lewis a devenit primul actor recompensat cu 3 Oscaruri pentru rol principal. Iata care sunt evenimentele care au macat anul din punct de vedere cinematografic.

Cele mai importante momente in cinematografia mondiala in 2013: evenimentele care au marcat anul

Ianuarie - Globurile De Aur


Asociatia presei straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) a premiat, la cea de-a 70-a editie a Globurilor de Aur, "Mizerabilii/ Les Misérables" si "Argo", la categoriile "cea mai buna comedie", respectiv "cel mai bun film-drama". Premiile pentru cel mai bun rol principal in lungmetraj au fost impartite de Daniel Day-Lewis (drama) si Hugh Jackman (comedie/ musical), precum si de actritele Jessica Chastain (drama) si Jennifer Lawrence (comedie/ musical).

 

Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Ben Affleck, pentru filmul "Argo". Au mai primit cate un Glob de Aur Cristoph Waltz - cel mai bun actor in rol secundar ("Django dezlantuit"), Anne Hathaway - cea mai buna actrita in rol secundar ("Mizerabilii"), "Neinfricata/ Brave" - cel mai bun film animat, Quentin Tarantino - cel mai bun scenariu ("Django dezlantuit") si "Amour" (Austria), de Michael Haneke - cel mai bun film strain.

 


Lungmetrajul austriac "Amour", de Michael Haneke, a primit trei trofee la cea de-a 33-a gala London Critics' Circle, la categoriile "cel mai bun film", "cea mai buna actrita" (Emmanuelle Riva) si "cel mai bun scenariu" (Michael Haneke).

 

Februarie - Premiile Oscar, Daniel Day-Lewis scrie istorie, Romania castiga Ursul de Aur


Lungmetrajul romanesc "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Berlin, al doilea eveniment de gen european in ordinea importantei dupa Festivalul de la Cannes. Tot la Berlin, "Pozitia copilului", un film despre relatia dintre o mama excesiv de protectoare (Luminita Gheorghiu) si fiul ei adult care traverseaza o tragedie (Bogdan Dumitrache), a primit premiul criticii internationale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).


"Argo",
de Ben Affleck, a fost marele castigator la cea de-a 66-a editie a premiilor decernate de Academia de Film si Televiziune Britanica (BAFTA), unde a obtinut trei trofee, la categoria "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" si cel mai bun montaj" (William Goldenberg).

 


Lungmetrajul "Amour", de Michael Haneke a primit cinci premii la cea de-a 38-a gala a premiilor César: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor in rol principal (Jean-Louis Trintignant), cea mai buna actrita in rol principal (Emmanuelle Riva) si cel mai bun scenariu original (Michael Haneke). Thrillerul "Argo", de Ben Affleck, a primit premiul César pentru cel mai bun film strain, iar actorul Kevin Costner a fost recompensat pentru intreaga cariera.


"Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook"
a castigat patru premii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj, la gala Independent Spirit Awards, distinctii acordate realizatorilor de filme independente, care nu lucreaza cu marile studiouri de la Hollywood. Astfel, aceasta comedie a mai castigat trofeele pentru cel mai bun scenariu (David O. Russell), cel mai bun rol principal feminin (Jennifer Lawrence) si cea mai buna regie (David O. Russell).


Drama "Viata lui Pi/ Life of Pi", de Ang Lee, a obtinut patru premii Oscar la cea de-a 85-a gala a trofeelor acordate de Academia de film americana. "Viata lui Pi", despre un tanar naufragiat indian, Pi, care incearca sa supravietuiasca pe o pluta in compania unui tigru bengalez, a fost distins cu premiul Oscar pentru regie (Ang Lee), cea mai buna imagine (Claudio Miranda), Cea mai buna coloana sonora (Mychael Danna) si cele mai bune efecte vizuale (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik De Boer, Donald Elliott). Thrillerul "Argo", de Ben Affleck, cu sapte nominalizari, a primit Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun montaj.

 

 Daniel Day Lewis scrie istorie si este recompensat pentru a treia oara de Academia de film americana, pentru interpretarea din Lincoln. Este singurul actor recompensat cu 3 Oscaruri, toate pentru rol principal. A mai luat pentru My Left Foot si There Will Be Blood.

 

 

Filmul "Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook", nominalizat in opt categorii de premii, a primit doar un trofeu, cel pentru cea mai buna actrita in rol principal, Jennifer Lawrence. Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain a fost decernat lungmetrajului austriac "Amour", de Michael Haneke, dupa ce, in 2012, acesta obtinuse trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.

 


"Saga Amurg: Zori de Zi - Partea II", ultimul lungmetraj din franciza cu vampiri "Twilight", a primit sapte premii Zmeura de Aur, trofee ce "recompenseaza" cele mai proaste filme si performante actoricesti.

Aprilie - Gala MTV Movie Awards

 

Supereroii din filmul "Razbunatorii/ The Avengers" si personajele din comedia "Silver Linings Playbook" au fost marii castigatori de la gala MTV Movie Awards 2013, care a avut loc la Los Angeles.
"Razbunatorii/ The Avengers", de Joss Whedon, a obtinut trei trofee, inclusiv cel mai important - "filmul anului" - si s-a impus la alte doua categorii: "cel mai bun personaj negativ" (Loki, interpretat de Tom Hiddleston) si "cea mai buna scena de lupta".

 


Mai- Festivalul de Film de la Cannes


"La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche, care spune povestea de dragoste a unei adolescente de 15 ani, aflata la varsta intrebarilor si a descoperirilor, a obtinut trofeul Palme d'Or la cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes.
Premiul pentru interpretare masculina a revenit actorului Bruce Dern, pentru rolul din "Nebraska", de Alexander Payne, iar premiul pentru interpretare feminina a fost castigat de Berenice Bejo, pentru "Le Passé" de Asghar Farhadi.
Marele premiu al juriului a fost decernat filmului "Inside Llewyn Davis", de Ethan si Joel Coen, si premiul juriului a fost obtinut de "Soshite Chichi Ni Naru/ Tel Père, Tel Fils", al regizorului japonez Kore-Eda Hirokazu.

 

 

La aceeasi gala au mai fost decernate premiile pentru cea mai buna regie - Amat Escalante pentru "Heli", Caméra d'Or - "Ilo Ilo" de Anthony Chen, Palme d'Or pentru scurtmetraj - "Safe" de Moon Byoung-gon, premiul FIPRESCI - "La Vie d’Adèle" de Abdellatif Kechiche, "Manuscripts Don't Burn" de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard), marele premiul la categoria Un Certain Regard - "Salvo" de Fabio Grassadonia si Antonio Piazza, premiul Juriului Ecumenic - "Le passé/ The Past" de Asghar Farhardi.

 

August - Festivalul de Film de la Locarno


"Historia de la meva mort", regizat de cineastul spaniol Albert Serra, a castigat trofeul Leopardul de Aur la cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Locarno. Premiul special al juriului a fost decernat filmului portughez "E agora? Lembra-me", care a primit si premiul Juriului tinerilor. Filmul a fost regizat de portughezul Joaquim Pinto, un cineast care este seropozitiv de peste 20 de ani.

Leopardul de Argint pentru regie a fost atribuit cineastului sud-corean Hong Sangsoo pentru filmul "U ri Sunhi", o pelicula care prezinta viata unei femei tinere si felul in care ea este vazuta de catre cei trei barbati care o iubesc.

 

Filmul american "Short Term 12", regizat de Destin Cretton, a primit trei premii, inclusiv Leopardul de Argint pentru cea mai buna actrita, decernat lui Brie Larson. Leopardul de Argint pentru cel mai bun actor a fost castigat de Fernando Bacilio pentru rolul din thrillerul "El Mudo".


Romania a fost prezenta in acest an la Locarno cu doua pelicule: lungmetrajul "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", de Corneliu Porumboiu, selectionat in competitia internationala, si "Roxanne", de Valentin Hotea, care a concurat in sectiunea Cineasti del Presente.

 

Septembrie - Festivalul de Film de la Venetia, Festivalul de Film de la Toronto


Documentarul "Sacro GRA", al italianului Gianfranco Rosi, care prezinta viata oamenilor care traiesc la periferia Romei, a castigat Leul de Aur la cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia, fiind pentru prima oara in istoria evenimentului cand prestigiosul premiu este acordat unui film de acest gen.

 

 

Tot in septembrie a avut loc si celebrul Festival de la Toronto, unul dintre cele mai importante evenimente de profit. Marele trofeu a fost castigat de 12 Years a Slave, drama despre sclavie regizata de Steve McQueen. Filmul cu Chiwete Ejiofor, Michael Fassbender si Brad Pitt a devenit favorit la Oscarurile din 2014.

Noiembrie - Fesitvalul de Film de la Roma


Filmul romanesc "Quod Erat Demonstrandum", in regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la cea de-a opta editie a Festivalului International de Film de la Roma.

Distinctia pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Matthew McConaughey, pentru rolul sau din filmul "Dallas Buyers Club", iar cea mai buna actrita a fost desemnata Scarlett Johansson, pentru prestatia sa din pelicula "Her".

 

Decembrie - Premiile Academiei de Film Europene, supranumite si Oscarurile europene


"La grande bellezza/ The Great Beauty", de Paolo Sorrentino, a fost marele castigator al editiei din acest an a premiilor Academiei de Film Europene, adjudecandu-si patru trofee, in categoriile "cel mai bun lungmetraj european", "cel mai bun regizor european", "cel mai bun actor european" (Toni Servillo) si "cel mai bun editor de film" (Cristiano Travaglioli).

 

 


La gala Academiei de Film Europene, producatoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproductie, o distinctie care recunoaste rolul decisiv pe care il au coproductiile in industria de film din Europa. Ada Solomon este producatoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin in 2013, "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer.


Luminita Gheorghiu, interpreta rolului principal in "Pozitia copilului", a fost nominalizata la premiul pentru "cea mai buna actrita", insa trofeul a fost castigat de actrita belgiana Veerle Baetens, pentru evolutia din "The Broken Circle Breakdown", de Felix Van Groeningen.

 

 


Actrita Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru intreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contributii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Potrivit reprezentantilor American Film Institute din Los Angeles, lungmetrajul SF "Gravity 3D: Misiune in spatiu", de Alfonso Cuarón, si thrillerul "Scandal in stil american/ American Hustle", de David O. Russell, se afla pe lista celor mai bune zece filme ale anului 2013.

Sursa: Mediafax.ro


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies