Colin Firth a făcut un rol genial în „Discursul Regelui“/„The King’s Speech“, filmul care spune povestea Regelui George al IV-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a ajuns pe tron după ce fratele său a abdicat din iubire pentru americanca Wallis Simpson.
Nepregătit să-și asume o astfel de funcție, nu pentru că nu ar fi avut formarea necesară, ci pentru că defectul său de vorbire îl făcea penibil în public, George al IV-lea a apelat la un logoped pentru a-și putea corecta bâlbâiala și pentru a-și controla emoțiile în public.
„Este a treia oară când joc pe cineva care se bâlbâie”, ne spune Colin Firth, care însă a avut probleme serioase, de data aceasta, în a-și construe personajul.„A avut un efect asupra corpului meu - dureri de cap. A trebuit să învăț să mă bâlbâi și apoi să joc pe cineva care încearcă cu disperare să nu o facă. Mi-a adormit brațul stâng - a fost foarte ciudat. Probabil că blocam ceva, ciupeam un nerv. Era o semi-paralizie care dura trei sau patru zile. Derek Jacobi mi-a spus: «S-ar putea să-ți afecteze tiparele de vorbire pentru o perioadă de timp după aceea. Când se termină munca, nu vă faceți griji, va dispărea»”, a mai dezvăluit actorul britanic.
„Cred că ceea ce Bertie - Regele George al VI-lea - a experimentat în copilărie a fost că bâlbâiala lui era cumva legată de lentoarea cu care învăța, sau că problema fluenței era și o lipsă de spirit. Iar el era orice, dar nu era deloc lipsit de spirit. O mare parte din film provine din scrisorile sale - autoironia, ironia. Replica în care Logue spune: «Încă te bâlbâi la "w"», iar Bertie spune: «A trebuit să adaug câteva în plus ca să știe că sunt eu» - am găsit asta în jurnalul lui Logue“, adaugă el.
Ceea ce nu știe publicul este că însuși Colin Firth a întâmpinat dificultăți, în tinerețe. „Am avut probleme vocale la 20 de ani. Am avut o rană la coarda vocală care a trebuit să fie tratată chirurgical. Nu era o bâlbâială, dar însemna că nu puteam fi auzit cum trebuie. Îmi amintesc că un terapeut vocal mi-a spus: «Nu subestimați cât de debilitant este.» Oamenii apreciază problema orbirii și a surdității și așa mai departe. Pagubele psihologice cauzate de faptul că nu poți vorbi corect cu oamenii - în modul în care aceștia se așteaptă - sunt subestimate. Nu mă puteam exprima. Identitatea mea a fost complet sufocată“.
Filmul „Discursul Regelui“/„The King’s Speech“ este difuzat la Pro Cinema duminică seară de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:00.