marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul european al anului: o comedie a facut de rusine blockbustere hollywoodiene in box office-urile mondiale din 2012. De ce este preferatul lui Barack Obama

Cu un buget de 12 milioane de $ Intouchables/Invincibilii a devenit cea mai de succes productie din istoria cinematografiei franceze cu incasari mondiale de 405 milioane de $. Pelicula l-a facut in acest an pe actorul Omar Sy (34 de ani) primul actor actor de culoare premiat cu Cesar - echivalentul Oscarurilor frantuzesti.

Filmul european al anului: o comedie a facut de rusine blockbustere hollywoodiene in box office-urile mondiale din 2012. De ce este preferatul lui Barack Obama

 

Intouchables/Invincibilii aduce drama reala a unui bogatas ce paralizeaza dupa un accident cu parapanta. Printr-o pura intamplare, un fost puscarias ajunge la interviul de angajare si devine rapid asistentul aristocratului. Umorul si atitudinea nepasatoare a lui Driss (Omar Sy) fata de diferentele dintre clasele sociale il scot pe Philippe (Francois Cluzet) din starea de letargie si cei doi devin prieteni. Asta ii ajuta pe ambii sa-si schimbe vietile, ceea ce te pune putin pe ganduri cu privire la lucrurile importante din jurul nostru.


Regele actual al Hollywood-ului - producatorul Harvey Weinstein a cumparat drepturile de productie ale filmului, il arunca in cursa pentru Oscaruri in 2013 la categoria cel mai bun film strain si pregateste un remake american pentru anul urmator. Presa americana ii anunta in distributie pe Colin Firth in rolul aristocratului paraplegic si mai nou pe Chris Tucker in rolul ingrijitorului sau de culoare. Regia va fi semnata de Paul Feig cel care a condus filmarile si la comedia Bridesmaids.


Intouchables/ Invincibilii
a reusit sa invinga in box office-urile mondiale productii cu mari pretentii financiare ca Prometheus al lui Ridley Scott, Snow White and the Huntsman, The Bourne Legacy, Wrath of the Titans sau John Carter desi acestea au avut bugete de productie de aproape 20 de ori mai mari decat Invincibilii.

 

 


Filmul, scris si regizat de Olivier Nakache si Eric Toledano, trateaza ceea ce putea sa ajunga cel mai deprimant subiect din lume insa acestia l-au transformat intr-o poveste care te inspira si te face sa privesti cu alti ochi nu doar persoanele cu dizabilitati, ci si diferentele de clasa sociala. Faptul ca acest film a avut un succes atat de mare intr-o tara ca Franta, unde tensiunile sociale si rasiale sunt la cote inalte, vorbeste despre forta filmului. Diferentele sociale, toleranta rasiala si acceptarea persoanelor cu handicap sunt tratate cu umor. La fel ca in La Vita e bella, unde lectia despre drama Holocaustului era predata printr-o pedagogie a hazului de necaz, in Invincibilii se recurge la aceeasi metoda.


Filmul este inspirat dintr-o poveste reala. Ideea le-a venit celor doi scenaristi inca din 2003, cand au vazut un documentar despre afaceristul Philippe Pozzo di Borgo care si-a regasit pofta de viata si care a invatat cum sa aiba o viata activa, in ciuda paraliziei sale, cu ajutorul unui ingrijitor arab. Afaceristul si-a rememorat experienta de viata in cartea Le Second Souffle. Multi ani mai tarziu, cei doi au pus in practica acest vis si l-au contactat pe Philippe: "A avut incredere in noi", a declarat Olivier. "Iar atunci cand intalnesti pe cineva asemeni lui, ramai marcat. Ne-a dat pagini cu notite pentru fiecare ciorna din scenariu. De exemplu, obisnuia sa remarce situatii tehnic imposibile avand in vedere conditia lui. Pe scurt, a dat o tenta veridica filmului, aratandu-ne de multe ori o realitate mai nebuna si mai amuzanta decat cea pe care o scriam noi".

 

In aceeasi nota, Eric declara: "Philippe ne-a spus: <<Daca faceti acest film, trebuie sa fie amuzant. Pentru ca povestea mea trebuie sa fie tratata cu umor>>. Eram incantati si linistiti cand am auzit acest lucru. Apoi a adaugat: <<Daca nu l-as fi intalnit pe Abdel, as fi murit. Conversatia ne-a permis sa reflectam asupra unor lucruri foarte importante>>. De exemplu, cum intre doi reprezentanti ai unor clase sociale diametral opuse, Philippe si Abdel, se creeaza o legatura atat de puternica. Acesti doi oameni, unul doborat de un handicap fizic, celalalt victima unui handicap social, dau dovada de o complementaritate ciudata si neasteptata care a reusit sa dea nastere unei prietenii pe viata".

In varsta de 61 de ani, aristocratul Philippe Pozzo a fost directorul brandului de sampanie Pommery. Dupa accidentul din 1993 care l-a lasat paraplegic cel mai bun prieten al sau a devenit un scaun cu rotile, cu oglinda retrovizoare si un tablou de control prin calculator care poate face aproape totul de la a deschide ferestrele pana la a da telefoane. Philippe se lauda ca are cel mai rapid scaun cu rotile din lume iar ingrijitorul sau Abdel Sellou a aranjat ca acesta sa poate fi folosit si la curse sustinand 2 persoane, scrie The Telegraph.

 


 

Scena din deschiderea filmului Intouchables a fost inspirata de un vechi joc al celor doi: Abdel obisnuia sa conduca in viteza un Rolls-Royce prin Paris cu Philippe alaturi de el. Cand politia il oprea, Abdel sustinea ca Philippe are un atac iar politia ii escorta pana la cel mai apropiat spital. Prietenia din viata reala a celor doi este cu atat mai surprinzatoare cu cat Philippe este fiul unui duce francez si a dus o viata plina de bunastare si privilegii. In acest timp Abdel era un delincvent imigrant din Algeria care a ajuns sa aiba grija de Philippe doar pentru ca risca sa-si piarda veniturile de la stat.

Cum s-au apropiat cei doi care traiesc acum intr-o vila moderna din Maroc? "Nu i-a fost mila de mine. A fost ireverentios, obraznic si cu un simt al umorului scandalos. Dintr-odata am simtit ca ma bucur din nou de viata si ma simteam de parca nu stiam ce o sa urmeze" a declarat Philippe care a marturisit ca dupa ce a intervievat 90 de candidati a stiut din prima clipa atunci cand l-a vazut pe Abdel ca el este omul de care avea nevoie.



"Nu-mi pasa ca a iesit din inchisoare. Aveam nevoie de el, iar dupa asta am devenit prieteni". La urma urmei amandoi erau la marginile societatii: unul avea dizabilitati, iar celalalt era fost puscarias. Lui Philippe Pozzo nu i s-a parut ciudat sa-si vada viata pe marele ecran, a fost de acord cu distributia lui François Cluzet in rolul sau si este si mai incantat ca actorul Colin Firth l-ar putea juca intr-un nou film: "Ar fi o distributie minunata. Iubesc cum interpreteaza rolurile si cred ca Discursul Regelui a fost fantastic".


Philippe a povestit si despre incercarea sa de a-si pune capat zilelor cu ajutorul furtunului de oxigen din jurul gatului. "Am incetat sa ma gandesc la asta. A fost o reactie normala atunci cand treci prin dureri atat de mari. Am vrut sa ma sinucid pentru ca ma consideram vinovat sa fiu o povara pentru cei din jur. In principiu nu-mi pasa deloc ca sunt infirm, dar sa fiu o povara este cu totul altceva.

 

 

New York Daily News a relatat in aceasta vara ca pelicula Intouchables l-a impresionat teribil de mult pe presedintele Barack Obama care a cerut producatorilor o copie a filmului pentru a organiza o vizionare la Casa Alba. Tot atunci presa americana anunta ca Weinstein Co il va aduce pe Omar Sy la finalul anului in SUA pentru a-l pregati de campania de sustinere in cursa pentru Oscar si Globurile de Aur.


Omar Sy si Francois Cluzet sunt deja nominalizati in acest an la categoria cel mai bun actor la Premiile Academiei de Film Europene 2012 unde pelicula a intrat si in cursa pentru cel mai bun film. "Intouchables este comedia anului in lume. Este cea mai de succes productie din istorie, venita din Franta.(...). Credem ca acesta este un film de Oscar si credem ca Omar, la fel ca Jean Dujardin poate intra in aceasta cursa.(...) Cheia filmului este scenariul. Este o poveste reala, dar si amuzanta si inteligenta" a declarat Harvey Wenstein.

 

Philippe Pozzo si Abdel in realitate

Cu un joc actoricesc remarcabil, un scenariu genial, bazat pe intamplari reale, dialoguri inteligente si umor de calitate, "Invincibilii" este unul dintre putinele filme aclamate de critici si iubite de public in egala masura. Filmul a doborat atat recorduri de premii, cat si de box-office si primind 10 nominalizari la Premiile Cesar, premiul Cesar pentru cel mai bun actor (Omar Sy), premiul pentru cel mai bun actor (pentru Omar Sy si Francois Clouzet), precum si Tokyo Grand Prix pentru cel mai bun film la Tokyo International Film Festival.



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies