marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Lunea neagră! A murit actrița Gina Lollobrigida, starul cinematografiei italiene

Actrița numită cândva „cea mai frumoasă femeie din lume“ s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani.

Lunea neagră! A murit actrița Gina Lollobrigida, starul cinematografiei italiene
Legendara actriță italiană Gina Lollobrigida a murit într-o clinică privată din Roma, unde era „spitalizată de ceva timp”, după cum a informat publicația „Corriere della Sera“.
 
Star al comediei între anii ’50 și ’60, Gina Lollobrigida a fost un adevărat icon a cinematografiei italiene. Născută la 4 iulie 1927 la Subiaco, în apropiere de Roma, într-o familie modestă, a început o scurtă carieră ca model, înainte de a participa la mai multe concursuri de frumusețe. În 1947, s-a clasat pe locul al treilea la concursul Miss Italia, după Lucia Bosè și Gianna Maria Canale, care mai târziu au devenit actrițe. Pe formularul de înscriere la acel concurs, a scris că avea talent pentru actorie, dar că dorea să facă ceva serios cu abilitățile sale.
 
După o serie de roluri în filme europene, inclusiv un rol câștigător al premiului Bafta în „Bread, Love and Dreams, Lollobrigida a jucat în 1953 în „Beat the Devil“, alături de Humphrey Bogart, ceea ce i-a adus faima internațională și milioane de admiratori.

 
La fel ca și rivalii ei de la acea vreme, cinematograful italian i-a deschis brațele după acest concurs. A interpretat câteva roluri minore în filme italiene înainte de a fi remarcată de regizorul Christian-Jaque, care i-a oferit rolul Adeline din „Fanfan la Tulipe“ (1952), alături de Gérard Philipe. În același an, actrița s-a aflat în fața camerelor de filmat ale lui René Clair pentru „Les Belles de nuit“. Din acel moment, faima ei a depășit granițele Italiei, ajungând în special în Franța. Talentată și înzestrată cu o siluetă de vis, ea a fost o adevărată fascinație pentru mulți regizori, inclusiv pe cei de la Hollywood.
 

O carieră în film, modă și politică

Gina Lollobridida a jucat în „Louder Than the Devil“ cu Humphrey Bogart, în „Trapeze“ cu Burt Lancaster și Tony Curtis și cu Anthony Quinn în „Notre Dame de Paris“ (rolul Esmereldei). În Statele Unite, i-a mai avut parteneri pe Frank Sinatra și Steve McQueen în „Pradă vulturilor“ și pe Yul Brynner în „Solomon și regina din Saba“.

 

 
Nu a uitat de Italia, jucând în „Pâine, dragoste și fantezie“ de Luigi Comencini, „Neguțătorul de iubiri“ de Mario Soldati și „Frumoasa romană“ de Zampa. În anii 1970, și-a suspendat cariera de actriță pentru a se dedica pasiunii sale pentru fotografie. Printre subiecții ei s-au numărat Henry Kissinger, Iuri Gagarin, Grace Kelly și multe alte persoane notabile. De asemenea, a obținut un interviu în exclusivitate cu liderul cubanez Fidel Castro.

 
Apoi, s-a implicat în modă, cosmetică și politică. În 1999, Lollobrigida a candidat fără succes la alegerile pentru Parlamentul European, reprezentând Partidul Democrat al fostului prim-ministru italian Romano Prodi.
 
În viața privată, a fost căsătorită cu Milko Skofic între 1949 și 1971. Din această căsătorie a rezultat un fiu, Milko Skofic Jr, cu care actrița a avut o relație complicate, ei nevorbindu-și vreme de peste 20 de ani. Lollobrigida și Škofič au divorțat în 1971, iar ea s-a retras în mare parte din actorie și s-a concentrat pe fotografie, publicând mai multe colecții. 

FOTO: Profimedia


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies