marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Our Man in Teheran: canadienii au lansat propriul film despre criza ostaticilor din Iran si considera ca Argo este o minciuna

La un an de la premierea cu succes in cadrul Festivalului International de Film de la Toronto a peliculei Argo regizata de Ben Affleck cei de la TIFF au gasit oportun sa exprime faptul ca din punctul lor de vedere Affleck nu a inteles pe deplin povestea.

Our Man in Teheran: canadienii au lansat propriul film despre criza ostaticilor din Iran si considera ca Argo este o minciuna


La un an de la lansarea lui Argo, marele castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film in 2012, canadienii isi spun partea lor de poveste intr-un film ce s-a lansat saptamana asta la TIFF. Din momentul premierii la TIFF, Argo a avut numai succese, castigan numeroase premii si cuminand cu Oscarul pentru cel mai bun film. Insa, Ben Affleck, regizorul filmului, a fost criticat de catre canadieni pentru ca a ales sa spuna numai o varianta a evenimentelor petrecute, care sa puna in lumina americanii, dar a omis multe elemente si detalii cu privire la implicare canadienilor in misiunea de salvare.

 


Pelicula Our Man in Teheran regizata de Drew Tailor si Larry Weinstein a avut premiera marti in cadrul  Festivalului International de Film de la Toronto a fost urmata de discutii intre fostul ambasador al Canadei in Iran, Ken Taylor si fostul prim ministru Joe Clark, in care Argo sau Affleck nu au fost nici macar mentionati. Canadienii incearca sa nu se acocieze in nici un fel cu filmul lui Affleck, sustinand ca  varianta reala de povestea este cea din filmul lor.

 

Totusi, este putin ciudat faptul ca un documentar despre misiunea de salvare a 6 americani tinuti captivi in Iran de catre Canada ce a avut loc in timpul crizei din perioada 1978-1980 a fost judecat aspru pentru subestimarea importantei ajutorului Canadian „ a fost nevoie de mari eforturi pentru a nu mentiona Argo in discutiie noastre. Credeam ca filmul trebuie sa fie despre adevaratele evenimente, cu o prezentare obiectiva” a declarat co-regizorul Weinstein intr-un interviu acordat celor de la The Wrap.
 

In ciuda faptului ca Argo nu este mentionat in mod clar in pelicula Our Man in Teheran, cu siguranta este sugerat de-a lungul filmului „Oamenii erau intr-un real pericol. Nu a fost un film...ci chiar o poveste adevarata” spune unul din angajatii ambasadei la inceputul peliculei. Nici notele de program de pe site-ul festivalului nu incearca sa evite subiectul. Prima propozitie spune „ filmul trece in cronica adevarata poveste din spatele peliculei Argo” continuand intr-un alt pasaj „ Our Man in Teheran separa faptele reale de libertatile pe care si le-au permis producatorii de la Argo.”
 

Cu siguranta acele libertati despre care s-a pomenit includ si omiterea rolului jucat de primul secretar al ambasadei John Sheardown si de sotia acestuia care au gazduit patru din cei sase ostatici aproape toata perioada in care acestia se ascundeau; in Our Man in Teheran familia Sheardown fiind destul de mult scoasa in evidenta.

De asemenea, libertatile continua si cu scena aeroportului care reprezinta punctul culminant al lui Argo; in filmul lui Affleck scena implica garzi revolutionare suspicioase care ii duce pe americani intr-o camera din spate unde isi declara identitatile false dar si o urmarire frenetica in timp ce paznicii darama baricadele si urmaresc avionul pe pista de decolare. Spre deosebire de aceasta versiune, evadarea din aeroport detaliata in Our Men in Teheran prezinta paznicul care duce hartiile false intr-o camera din spate unde ia o pauza de ceai cateva minute inainte de a se intoarce si a-i salva pe americani.

 

 

Un alt moment important este cel in care Taylor refuza ideea venita de la agentul CIA Tony Mendez (interpretat de Affleck) conform caruia americanii ar fi trebuit sa pretinda faptul ca sunt producatori de la Hollywood. „Canadienii au fost de parere ca este o idee prea complicata sa incerci sa scoti din tara niste americani care au pasapoarte canadiene si care pretind ca sunt producatori de la Hollywood ce lucreaza la un film SF numit Argo. De ce in cazul acesta nu ar lucra la un documentar  canadian despre adevarata fata a revolutiei iraniene?”  spune Taylor. „le-a placut foarte mult a doua idee si s-au gasit cu totii captivati de roluri.”

Una din ingrijorarile principale ale lui Weinstein a fost sa nu ii creeze neplaceri fostului prim-ministru canadian, dar Taylor a indragit ideea de a spune adevarul despre misiunea sa din Iran un an mai tarziu de la premierea peliculei Argo, de la care acesta a lipsit in ciuda faptului ca filmul a fost dedicat atat lui cat si eforturile celor din Canada de a ajuta CIA sa ii salveze pe ostatici. Totusi, a existat o interventie a lui Taylor in cadrul peliculei, acesta cerandu-i lui Ben Affleck sa schimbe denumirea operatiunii in „un model de cooperare internationala”.

 

 


Mai tarziu, cand Aflleck a aflat de inceperea lucrarilor pentru productia peliculei Our Men in Teheran, s-a oferit sa acorde ajutor „au existat ceva neintelegeri intre Ken Taylor si Ben Affleck, ceea ce l-a facut pe Ben in generozitatea sa sa se ofere sa povesteasca filmul. Ca producator de film eu ma feresc sa  introduc elemente de naratie in proiectele mele asa ca am refuzat, propunand in schimb sa avem mai multe voci care sa relateze intamplarile. In plus, filmul este o reactie contra Argo asa ca de ce am colabora cu regizorul acestui proiect?” spune Weinstein.

 


In loc de vocea lui Affleck, se vor folosi in cadrul filmului vocea lui Taylor si a sotiei sale, a lui Mendez, Clark si altii printre care si vocea agentului CIA, William Daugherty care a fost tinut prizonier in Iran.


„Prea des in America zilelor noastre  eroul este cel care bate 396 de oameni sau vedete de film care castiga 20 de milioane pentru o singura productie...Oamenii din ziua de astazi incep sa piarda semnificatia eroilor adevarati” declara Daugherty la finalul peliculei.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies