marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) 5 sfaturi pentru a crește un copil curios

Complexitatea universului unui copil se formează în primii ani de viață pe baza experiențelor senzoriale, prin curiozitatea de a atinge, a vedea, a auzi, a gusta, a mirosi și apoi, pe măsură ce înaintează în vârstă, pe baza informațiilor pe care le primește de la părinți și de la celelalte persoane din jurul său.
(P) 5 sfaturi pentru a crește un copil curios
Pentru copil, întreaga lume din fața sa este un univers pe care este curios să-l exploreze, să-l cunoască, iar încurajarea acestei curiozități îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile de a învăța și de a prelucra informațiile din diferite domenii.

În acest articol vei afla câteva ponturi care te pot îndruma cum poți păstra această curiozitate firească a copilului tău pentru dezvoltarea sa personală și profesională.

1. Asigură-i un mediu propice experimentării

În primii ani din viață, copilul cunoaște prin joacă lucrurile care îl înconjoară. Astfel, poți include între jucăriile sale unele care să-i stimuleze curiozitatea, precum globul pământesc 3D, prin care copilul poate reconstrui planeta, potrivit straturilor ei, poate aplica hărțile politice ale lumii, ori figurine cu animale specifice unei zone și monumente mai importante de pe glob.

Alte jucării interesante sunt sistemul solar motorizat, care îl va ajuta să înceapă fascinanta călătorie în universul cosmic, și seturile de experimente pentru copii, care îl vor ajuta să înțeleagă fenomenele care îl înconjoară.


În același timp, este important să-i asiguri copilului un mediu care să-i stimuleze curiozitatea, adică o mică bibliotecă cu cărți enciclopedice, atlasuri.

De asemenea, foarte utilă este și vizitarea unui spațiu muzeal, indiferent că este botanic, zoologic, geologic, istoric etc. Diversitatea obiectelor expuse, dimpreună cu explicațiile fiecărui exponat, stârnesc curiozitatea și dorința de a înțelege mediul înconjurător și ingeniozitatea minții umane.
 

În funcție de vârsta copilului și necesitatea de a-l pune în contact cu tehnologia, poți folosi materiale educative audio sau video.

Așa îl poți ajuta să înțeleagă cum se produc anumite fenomene ale naturii, care sunt animalele și cum se hrănesc, ce este fotosinteza ori cum se fabrică anumite lucruri pe care și el le folosește.
 

2. Căutați împreună răspunsuri la întrebările lui

Dorința firească de a fi curios îl va conduce pe copilul tău spre activități tot mai diverse și, pe măsură ce explorează, va avea și o mulțime de întrebări, precum „De ce?”, „Ce este aceasta?” ș.a.m.d.

În această etapă a întrebărilor, este important să-i răspunzi cu calm, pentru că astfel va învăța și cum să comunice mai ușor. E adevărat că vor fi și întrebări la care nu ai pe moment un răspuns, însă îl poți provoca să dea el un răspuns, ori îl poți îndruma pas cu pas spre a înțelege lucrurile pe care încă nu le cunoaște.

Datorită răspunsurilor primite, copilul va fi încurajat să-și exprime curiozitatea și astfel să-și dezvolte abilitățile de comunicare și învățare.
 

3. Încurajează-l să-și urmeze pasiunile

În anii de dezvoltare psiho-emoțională, este important să observi cât de mult îl interesează și alte jocuri și activități. Lipsa curiozității este o caracteristică a copilului timid sau anxios, fapt care afectează procesul de învățare și integrarea lui în societate.

De aceea, e bine să-l implici pe copil în cât mai multe activități, să urmărești care sunt temele și activitățile care îl atrag și să-l încurajezi să facă ceea ce simte el că îi aduce bucurie.
 

4. Lasă-i libertatea de a alege

Un copil are nevoie de libertate pentru a explora, deoarece curiozitatea este asemenea unui „motor” care îl conduce pe copil spre lucrurile care îi plac. Însă, încurajarea libertății nu presupune nici autonomia sa, nici ignorarea sa, ci o libertate care să se dezvolte sub supravegherea ta
 
Un copil are nevoie să-i oferi atenție și să comunici cu el despre lucrurile care îi plac lui cel mai mult și nu ție, deoarece este posibil ca anumite lucruri să le facă din cauza presiunii autorității tale.

Se poate ca el să-ți urmeze sfatul, însă după un anumit timp, copilul le va face într-o rutină și, astfel, nu va mai avea curiozitatea de a învăța lucruri noi. De aceea, este important este să-ți vorbească liber despre temerile sale sau despre stările sale de disconfort, pentru că baza oricărei dezvoltări personale este conștientizarea și exprimarea sentimentelor.
 

5. Greșeala întărește încrederea în sine

Un copil curios învață treptat să-și asume deciziile și, astfel, să devină responsabil. În acest firesc al lucrurilor va deprinde mai multă încredere în sine, însă, la fel de firesc va ajunge să cunoască ce este greșeala, dezamăgirea ori eșecul.

Ori, în acest moment, este esențială prezența ta iubitoare care să-l motiveze să nu renunțe, ci tot timpul să se ridice, să găsească soluții pentru problema sa.

Astfel, dimpreună cu întărirea încrederii în sine, copilul își va stimula inteligența pentru a găsi căi de rezolvare a unor situații pe care nu le-a prevăzut.
 

Stimularea curiozității la copil în anii de formare psiho-emoțională îl va ajuta nu numai să asimileze informațiile necesare dobândirii unei culturi generale bogate, ci și în dezvoltarea sa personală și profesională, oferindu-i un orizont amplu pentru înțelegerea oamenilor și a tuturor fenomenelor care se întâmplă în natură și în societatea noastră.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies