marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Țintă eliminată, despre felul în care războiul a început să arate ca un joc pe calculator

O peliculă revelatoare despre evoluția în teren a conflictelor militare.

Țintă eliminată, despre felul în care războiul a început să arate ca un joc pe calculator
V-aduceți aminte declarațiile controversate ale Prințului Harry, care spunea că ataca teroriștii de la distanță, folosind sateliții cu termoviziune? Ei bine, o dovadă clară a faptului că dezvăluirile sale din volumul de memorii „Spare” sunt adevărate este chiar filmul lui Andrew Niccol, realizat în urmă cu un deceniu, care ne arată cum războiul clasic s-a mutat în virtual – cu mențiunea că victimele au rămas cât se poate de reale.
 
Practic, războiul de tip nou a devenit o confruntare a tehnologiei și, pentru cei care nu o dețin, este un război inegal. Este ceea ce vizionarul regizor al producției „Gattaca” ne arată în „Țintă eliminată”/„Good Kill”, dezbătând nu doar noua putere armată deținută de Statele Unite, ci și latura psihologică și morală a personalului militar.
 
Pe lângă curajul lui Andrew Niccol de-a pune în scenă acest subiect controversat, care revine în discuție de fiecare dată când Statele Unite trimit trupe sau noi ajutoare militare în teatrele de operațiuni din întreaga lume, trebuie apreciat și jocul sincer al lui Ethan Hawke, care a redat foarte bine trăirile celor aflați în misiuni.


 
Viața personajului său, maiorul Thomas Egan, fost pilot military, se schimbă radical din momentul în care e nevoit să folosească dronele pentru a elimina țintele, chiar dacă în conflict sunt prinși des oameni nevinovați – pe care comandantul său, colonelul Jack Jones (Bruce Greenwood), le consideră doar victime colaterale „necesare”. Numai că Thomas, părinte la rândul său, ajunge să conștientizeze efectele acțiunilor sale și are probleme de conștiință atunci când printre victimele atacurilor executate de el se află și copii.


 
Superiorul său, care e de un cinism ieșit din comun, nu înțelege problemele subalternului său, și nici nu e interesat de ele. Dar când Thomas este părăsit de soția sa, Molly (January Jones), „victimă colaterală” a problemelor sale psihice, el decide să tragă o linie.


 
Filmul „Țintă eliminată”/„Good Kill” (2014) este difuzat la Pro Cinema duminică seară de la ora 23:00 și, în reluare, marți noapte de la ora 02:00.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies