marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

13 lucruri mai puțin știute despre Forrest Gump, filmul emblematic al lui Tom Hanks

„Fugi, Forrest, fugi!” e replica celebră din producția care i-a adus protagonistului al doilea premiu Oscar, după cel obținut în 1993 pentru „Philadelphia”. Dar știați că inițial nici nu era în cărți pentru rol?
13 lucruri mai puțin știute despre Forrest Gump, filmul emblematic al lui Tom Hanks
Puține filme s-au întipărit în memoria americanilor la fel de mult ca „Forrest Gump” din 1994, regizat de Robert Zemeckis și cu Tom Hanks, Gary Sinise, Sally Field, Robin Wright și Mykelti Williamson. Bazat pe romanul omonim din 1986 al lui Winston Groom, „Forrest Gump” a fost un succes de box office și de premii, câștigând șase premii Oscar (inclusiv cel mai bun film și al doilea premiu pentru cel mai bun actor consecutiv pentru Hanks, după cel obținut în 1993 pentru „Philadelphia”). Filmul a dat naștere unei serii de replici în stil american, inclusiv observația adesea citată că „Viața este ca o cutie de ciocolată… nu știi niciodată cu ce te alegi”.
 
Iată însă și câteva lucruri mai puțin știute despre „Forrest Gump”:
 
1. Tom Hanks nu a fost prima alegere a nimănui pentru acest rol
Este greu de imaginat pe altcineva în rolul lui Forrest Gump, dar romancierul Winston Groom și l-a închipuit pe John Goodman în rolul principal (poate că acest lucru are legătură cu faptul că în roman, Forrest are 1,80 m și cântărește 240 de kilograme). Se spune că regizorul Robert Zemeckis l-ar fi dorit pe Bill Paxton, pe care studiourile l-au refuzat, considerând că nu are suficientă putere de vedetă, sau pe Harry Anderson, care nu a fost disponibil din cauza faptului că era implicat într-un serial de televiziune. Se spune că Bill Murray, Chevy Chase și John Travolta ar fi refuzat și ei rolul.



 

 
2. Nici Robin Wright nu era în cărți pentru rolul iubitei lui Forrest, Jenny Curran
Jodie Foster, Nicole Kidman și Demi Moore au fost toate luate în considerare pentru acest rol înainte ca Wright, care a obținut nominalizări la Globurile de Aur și SAG pentru interpretarea sa, să apară în film. „«Forrest Gump» a fost cu siguranță una dintre cele mai incredibile experiențe din cariera mea”, a declarat ea pentru „Bustle” în 2021. „Este un film atât de frumos, fără a fi prea sentimental. Nu aveam nicio idee că va avea atâta succes. Tom [Hanks] și cu mine ne-am simțit atât de bine râzând în fiecare zi. Mă simt atât de binecuvântată și onorată că am jucat într-un film legendar.“


 

3. Dave Chappelle a refuzat rolul lui Bubba Blue, prietenul lui Forrest
Comediantul nu credea că filmul va avea succes și a refuzat rolul, dar de atunci și-a exprimat regretul pentru decizia sa (și patru ani mai târziu a ajuns să joace alături de Hanks în „You've Got Mail”). Ice Cube a refuzat, de asemenea, rolul, la fel ca și David Alan Grier. Deși se spune că Eddie Murphy, Chris Rock și Martin Lawrence au fost de asemenea luați în considerare pentru rol, Mykelti Williamson a fost distribuit în rolul lui Bubba și va fi iubit pentru totdeauna pentru interpretarea sa emoționantă.


 

4. Fratele lui Tom Hanks a alergat puțin în film
Jim Hanks, el însuși actor și regizor, i-a ținut locul fratelui său mai mare pe platoul de filmare, inclusiv în numeroase secvențe în care Forrest aleargă cu genunchii sus și își mișcă brațele. Potrivit lui Jim, „Tom a avut și alte dubluri, dar nu au putut face alergarea. E o chestie stupidă a lui Hanks“. (Jim a făcut și muncă de substituire a vocii fratelui său, inclusiv ca șeriful Woody din „Toy Story” în jocuri video și jucării vorbitoare).


 
5. Și fiica lui a jucat în film
Fiți atenți la o fată roșcată și arțăgoasă în scena din autobuz, când tânărul Forrest nu găsește un loc unde să stea (până când Jenny îl invită să stea lângă ea)! Este vorba de fiica lui Hanks, Elizabeth. Și observați și că unul dintre băiețeii care nu-l lasă pe tânărul Forrest să stea lângă el este fiul lui Robert Zemeckis, Alexander!
 
6. Un copil-actor a avut parte de primul său prim-plan în Forrest Gump
Haley Joel Osment a fost reperat de Zemeckis într-o reclamă TV la Pizza Hut și a fost distribuit în rolul fiului lui Forrest (numit și el Forrest!) în primul său rol în film. Cinci ani mai târziu, el avea să devină o senzație internațională (și să fie nominalizat la Oscar) pentru rolul băiețelului care vedea morți în „The Sixth Sense”.
Un magician celebru s-a implicat în efecte speciale
Ricky Jay, un maestru al iluziilor, a proiectat un scaun cu rotile care i-a ascuns picioarele actorului Gary Sinise, astfel încât personajul său, locotenentul Dan Taylor, să pară că și-a pierdut ambele picioare în urma amputării sub genunchi. Scaunul cu rotile avea o platformă ascunsă pentru picioarele actorului, dar necesita contorsionări considerabile pe care Sinise le putea suporta doar timp de aproximativ 10 minute la rând. În alte scene au fost folosite efecte speciale digitale pentru a șterge picioarele lui Sinise.
 
7. Carolina de Sud a ținut loc de Vietnam
Două insule luxuriante, pline de palmieri - Fripp Island și Hunting Island State Park - din largul coastei Carolinei de Sud au fost folosite pentru scenele din Vietnam din film (deși au fost aduși palmieri suplimentari pentru a completa fundalul tropical). Multe alte scene din film au fost filmate în și în jurul orașului Beaufort, Carolina de Sud, unde echipa de filmare a stat timp de cinci luni. 
 
8. Tom Hanks a improvizat una dintre cele mai memorabile replici ale filmului
Când Bubba îi spune lui Forrest: „Numele meu de botez este Benjamin Buford Blue, dar oamenii îmi spun 'Bubba'”, Hanks a ieșit din scenariu și a spus: „Numele meu este Forrest Gump. Oamenii îmi spun «Forrest Gump».“ Lui Zemeckis i-a plăcut și l-a păstrat în film.
 
9. Atunci când filmul schimbă perioadele de timp, Forrest apare întotdeauna prima dată purtând o cămașă albastră în carouri
Fiți cu ochii în patru pentru această alegere simbolică de a marca tranzițiile temporale în film.



 

 
10. Celebra bancă
Deși există multe bănci în Chippewa Square, locul istoric umbros din Savannah, Georgia, unde sunt filmate faimoasele scene cu bănci din film, nu exista una acolo unde regizorul avea nevoie să fie - orientată spre exterior, lângă trotuar, pentru a-i permite lui Tom Hanks să aștepte autobuzul. O bancă de recuzită din fibră de sticlă a fost amplasată acolo, iar acum se află în Muzeul de Istorie din Savannah. Locul din Chippewa Square unde se afla banca din film este acum o grădină, dar asta nu îi împiedică pe fanii lui Forrest Gump să facă fotografii în apropiere.


 
11. Colierul locotenentului Dan are o semnificație profundă pentru Gary Sinise
Locotenentul Dan poate fi văzut purtând un rozariu care include o medalie a Sfântului Cristofor cu inscripția „Protejează-ne în luptă”. Același rozariu, cu tot cu plăcuțe de identificare, a fost purtat de cumnatul lui Sinise, Jack Treese, care a servit ca medic în Războiul din Vietnam. Sinise, a cărui familie are o lungă istorie de serviciu militar, a fost un susținător fervent al cauzelor veteranilor de-a lungul vieții și carierei sale, inclusiv prin înființarea Lt. Dan Band, care cântă la bazele militare din întreaga lume, și a Fundației Gary Sinise, care strânge fonduri pentru veteranii răniți, pentru cei care au răspuns primul și pentru familiile acestora. În 2008, a primit Medalia prezidențială pentru cetățeni pentru activitatea sa umanitară.



 

 
12. Kurt Russell are o prezență puțin sesizabilă
În timp ce actorul Peter Dobson l-a interpretat pe un Elvis Presley, încă nu foarte cunoscut, ca locatar în casa Gump, într-o scurtă scenă cu tânărul Forrest, vocea îi aparține nimănui altcuiva decât actorului Kurt Russell. De ce? Russell, care nu a fost creditat în film, îl interpretase deja pe Presley într-un film biografic din 1979 regizat de John Carpenter și intitulat, în mod corespunzător, „Elvis”.
 
13. Tom Hanks refuză să repete celebra replică
Într-un segment din Inside the Actors Studio, intervievatorul James Lipton l-a convins pe Hanks să rostească replica „Life is like a box of chocolates” („Viața este ca o cutie de bomboane de ciocolată”), la care Hanks a comparat situația cu a-i cere lui Robert De Niro să repete replicile sale mult citate „Are you talking to me?”(„Vorbești cu mine?“) din Taxi Driver – Lipton a încercat să îl convingă pe De Niro să o facă, dar nu a reușit. De atunci, Hanks a precizat că nu va mai rosti replica cu ciocolata pentru nimeni.
 
Filmul „Forrest Gump” (1994) este difuzat la Pro Cinema sâmbătă seară de la ora 20:30.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies