marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

„Metronom“ a mai dat un premiant român la Cannes, la secțiunea Un certain regard

Primul lungmetraj i-a purtat noroc regizorului roman Alexandru Belc, care a câștigat premiul pentru regie în cadrul secţiunii „Un certain regard“.

Metronom a mai dat un premiant român la Cannes, la secțiunea Un certain regard
Românii continuă să facă istorie pe Coasta de Azur, culegând în fiecare an lauri pentru cinematografia est europeană. 
Numele lui Alexandru Belc este nou-intrat în atenția internațională, fiind cunoscut ca semnatarul documentarelor „Cinema, mon amour“(2015) şi „8 martie“ (2012). Pelicula „Metronom“ este prima sa încercare de lungmetraj și propunerea lui câștigătoare pentru Cannes.

 
Avându-i în distribuție pe Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri, filmul spune povestea de dragoste a doi îndrăgostiți, din anii ’70, care ascultă emisiunea „Metronom“ de la „Europa Liberă” - post de radio interzis de autoritățile comuniste - și scriu împreună o scrisoare către realizatorul emisiunii, Cornel Chiriac. În ea, cei doi își exprimă admirația față de muzica occidentală și critică regimul comunist. Întâmplarea face ca familia băiatului să primească aprobarea de-a pleca din țară, dar asta înseamnă ca el să renunțe la iubita lui.

 


„Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un certain regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi“
, a declarat Alexandru Belc.


 
Juriul secțiunii „Un certain regard“ a fost format din regizoarea Debra Granik, actriţa Joanna Kulig, actorul şi cântăreţul Benjamin Biolay şi actorul şi producătorul Edgar Ramírez și prezidat de actriţa, regizoarea şi producătoarea Valeria Golino. Premiul pentru cel mai bun film a fost câștigat de de producţia franceză „Les pires”, iar premiul juriului a fost obţinut de filmul pakistanez „Joyland”, de Saim Sadiq.
 
Filmul „Metronom“ va avea premiera națională la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie, în Piața Unirii Open Air.
 
FOTO: Cristian Radu Nema

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies