Pregatiti-va batistele! Unele filme chiar dauneaza grav sanatatii. S-a scris nu de putine ori despre impactul enorm pe care anumite filme l-au avut asupra publicului, impingand chiar la cazuri extreme - depresie si suicid. Lista care urmeaza este una scurta si cuprinde cateva din peliculele care au provocat reactii extreme!
Si-a dat fanii peste cap cu universul utopic prezentat, astfel ca spectatorii s-au plans de stari depresive si ganduri sinucigase dupa ce au vazut imaginile de vis. Spectatorii sunt tristi ca nu pot vizita planeta Pandora.
Pe un forum al filmului din America de Nord s-au postat 2000 de mesaje la topicul "metode prin care sa treci de depresia cauzata de lipsa Pandorei".
2. Requiem for a dream (2000)
Regie: Darren Arronofsky
Adaptarea dupa romanul lui Hubert Shelby Jr spune povestea a patru personaje, fiecare ducand propria lupta cu dependentele pentru a scapa din lumea iluziilor. Fiecare imagine din film exprima mizeriza sufleteasca si fizica in care ei traiesc.
Nici nu se pune problema de happy end. Recomandare: nu-l vizionati daca aveti o zi proasta.
3. Million Dollar Baby (2004)
Regie: Clint Eastwood
Mo Cuishle (draga mea, sangele meu) sunt doua cuvinte care te fac sa plangi, mai ales daca-ti amintesti secventele din film cu Maggie ramasa paraplegica, intr-o disperare acuta de a-si incheia viata: isi mesteca limba cu speranta ca va sangera pana la moarte. Este filmul in care Clint Eastwood plange, deci garantat ca vei amuti la final.
4. La Strada (1954)
Regie: Federico Fellini
Rolul interpretat de Anthony Quinn, un circar violent care cumpara o tanara de la mama sa, pe care in ciuda devotamentului sau o bate si o ameninta constant, este poate unul dintre cele mai puternice ale sale. Si faptul ca el asa isi manifesta iubirea te face sa te cutremuri.
Filmul va va da fiori o saptamana intreaga, pentru ca in niciun caz nu se termina cu cei doi tinandu-se de mana pe plaja.
5. Leaving Las Vegas
Regie: Mike Figgis
Nicholas Cage este un actor bun, dar nu unul exceptional. In filmul acesta, insa, se intrece pe sine in rolul lui Ben Sanderson, un scriitor genial, dar rapus de bautura. Alaturi de el are o femeie loiala, prostituata sa, care nu reuseste sa-l scoata din mizerie.
6. 21 Grams
Regie: Alejandro González Iñárritu
Sean Penn si Naomi Watts sunt de departe maestrii dramelor. Chiar daca se taie cu o bucata de hartie, tot ramai impresionat. Dar sa vezi filmul asta in care Penn este un matematician in faza terminala, prins intr-o casnicie lipsita de iubire si Watts o fosta drogata care jeleste moartea sotului este intr-adevar o experienta coplesitoare.
7. The Green Mile (1999)
Regie: Frank Darabont
Darabont adapteaza inca una din operele lui Stephen King unde John Coffei este un om condamnat la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o. Gardianul Paul dezvolta o legatura cu acesta si afla ca este de fapt un om sensibil, incapabil sa comita o crima oribila. Te intristeaza sa vezi un om care se teme de intuneric acuzat pe nedrept si omorat.
8. They Shoot Horses, Don't They? (1969)
Regie: Sydney Pollack
In timpul marii crize, acest film profund deprimant spune povestea celei mai exploatatoare si degradante forme de distractii ale erei. Concepute ca o diversiune vesela de la asprimea vremurilor, maratoanele de dans rapid au devenit o forma hidoasa de spectacol in care concurentii dansau pana la epuizare sau chiar moarte pentru un premiu in bani. Totul se desfasura spre deliciul unui public care platea bilet. Pregateste-te sa vezi o poveste crunta a degradarii umane.
Lee adapteaza povestea scurt metrajului regizat de Annie Proulx si-l transforma in povestea de dragoste dintre doi cowboy care se intalnesc in 1963. Luptandu-se cu propriile probleme despre masculinitate si datorie, perechea se intalneste de-a lungul anilor, dar nu poate fi impreuna. Chiar daca s-a scris despre el ca este o dragoste intre homosexuali, filmul este o poveste cutremuratoare si emotionanta, despre dorinte arzatoare si imposibilitatea de a le implini.
10. Precious (2009)
Regie: Lee Daniels
La editia Oscarurilor din 2010, Precious a plecat acasa cu doua statuete: pentru cel mai bun rol secundar, obtinut de Mo'Nique si pentru cea mai buna adaptare. Drama este despre o adolescenta abuzata de mama ei, violata si lasata insarcinata de tata, o victima tratata ca un animal. Daca ai senzatia ca viata ta este ingrozitoare, gandeste-te la a ei.
Ah, sa mai mentionam ca filmul este dupa un caz real?
11. Grave Of The Fireflies (1988)
Regie: Isao Takahata
Un film puternic simbolist, o lupta impotriva razboiului prin destinul a doi copii orfani care se chinuie sa supravietuiasca printre ruinele Japoniei de dupa razboi. Fetita de 5 ani moare de foame si este incinerata de fratele sau care-i pastreaza cenusa. Si se presupune ca desenele ar trebui sa fie amuzante...
12. Dancer In The Dark (2000)
Regie: Lars Von Trier
Nici nu stii cum sa incepi cand vine vorba de filmul asta? Bjork, actrita care interpreteaza impecabilul rol al emigrantei din Cehia, ce munceste ca un caine pentru operatia fiului sau si in acelasi timp se lupta cu o boala generativa a ochilor sau momentele muzicale dramatice, spatiul in care ea se refugiaza? Este acuzata pe nedrept de furt, crima si simpatie comunista si condamnata la moarte prin spanzurare.
Trier este cunoscut pentru finalurile sale, dar filmul acesta are ceva aparte. Un final tragic care te trimite sub patura pentru ore bune.
13. Lilja 4-Ever (2002)
Regie: Lukas Moodysson
In fosta Uniune Sovietica, o adolescenta de 16 ani crede ca pleaca cu mama sa in Statele Unite. Din nefericire mama pleaca fara ea. Lilja ajunge prostituata si-l intalneste pe Andrej, care-i promite c-o duce in Suedia unde o sa-i gaseasca o casa si un job. Banuiti ce se intampla in continuare? Indiciu: nu presupune nici o casa pe malul lacului si nici un job la Volvo.
Completeaza lista: care este cel mai deprimant film pe care l-ai vazut?