marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Hollywood-ul a mai pierdut o legendă, pe marele artist Harry Belafonte

Cântăreț, compozitor, activist social și actor american, Belafonte era cunoscut, în special, pentru melodia sa "The Banana Boat Song".

Hollywood-ul a mai pierdut o legendă, pe marele artist Harry Belafonte
Harry Belafonte, artistul care a adus ritmurile caraibiene în muzica americană și a susținut drepturile persoanelor de culoare, a murit marți la New York, în locuința sa din Manhattan, la vârsta de 96 de ani. Cauza decesului pare să fi fost insuficiența cardiacă.
 
Născut în Harlem dintr-o mamă jamaicană și un tată francez din Martinica, cântărețul și actorul de calypso și-a petrecut o parte din copilărie în Jamaica înainte de a se întoarce la New York, un amestec de culturi care i-a influențat muzica și cruciada sa pentru egalitatea rasială.
 
Calypso-ul lui Belafonte, un gen de muzică caraibiană care se bazează pe influențe vest-africane și franceze, l-a propulsat în lumina reflectoarelor, în contextul de prosperitate și urbanizare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cel de-al treilea album al său, intitulat simplu „Calypso“ (1956), a devenit primul LP care s-a vândut în peste un milion de exemplare în Statele Unite. Acesta a inclus ceea ce a devenit cel mai emblematic cântec al său, „Day-O“ („The Banana Boat Song“), bazat pe o melodie populară jamaicană. Pentru critici, acest cântec era, pur și simplu, muzică de dans de bun augur, în timp ce pentru Belafonte era o incitare la rebeliune a muncitorilor care cereau salarii echitabile.
 

În 1957 a jucat în filmul „Island in the Sun“, în care a interpretat rolul unui politician de culoare de pe o insulă fictive, care are o aventură cu o femeie albă din elită, una dintre primele producții de la Hollywood despre relațiile interrasiale.

 
În 1954, a devenit primul afro-american care a câștigat un premiu Tony, pentru rolul său din musicalul de pe Broadway, John Murray Anderson's Almanac.


 
Șase ani mai târziu, a devenit primul afro-american care a câștigat un premiu Emmy pentru „Tonight with Belafonte“, emisiunea sa muzicală de televiziune. De asemenea, a câștigat trei premii Grammy.
 
Pe măsură ce mișcarea pentru drepturile civile a luat amploare, Harry Belafonte și-a asumat un rol de pionierat care a depășit cu mult simpla susținere morală. El a devenit un confident al lui Martin Luther King și a contribuit cu bani proprii pentru a susține cauza. "Când oamenii se gândesc la activism, se gândesc întotdeauna că implică un anumit sacrificiu, dar eu am considerat întotdeauna că este un privilegiu și o oportunitate", a declarat el într-un discurs ținut în 2004 la Universitatea Emory.
 
Când King a fost arestat în Birmingham, Belafonte a strâns 50.000 de dolari, aproximativ 400.000 de dolari la valoarea de astăzi, pentru a-i plăti cauțiunea, într-o perioadă în care boom-ul muzicii pop a adus bogăție și stiluri de viață somptuoase multor artiști. "Popularitatea mondială a lui Belafonte și angajamentul față de cauza noastră reprezintă un ingredient cheie pentru lupta globală pentru libertate și o armă tactică puternică în mișcarea pentru drepturile civile aici, în Statele Unite", a spus King despre binefăcătorul său.

FOTO: Profimedia


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies